Zenés színház

Kolozsvárott az Operaház művészei

2007.10.11. 00:00
Ajánlom
Október 11-én a Kolozsvári Magyar Operában lépnek fel a Magyar Állami Operaház művészei. A két operaház történetében – az Operaházé 1884-ben, a Kolozsvári Magyar Opera története pedig 1821-ben kezdődött – másodszor kerül sor arra, hogy a teljes társulat vendégszerepeljen.

1992. december 11-én a Magyar Állami Operaház már vendégszerepelt Kolozsvárott, ahol Bartók: A Kékszakállú herceg vára, és a Csodálatos mandarin, valamint Dohnányi: Változatok egy gyerekdalra című balettjét mutatták be. Ugyanez a program két nappal később (december 13-án) Bukarestben, az Operaházban is előadásra került. A vendégjátékra a magyar nyelvű színjátszás 200. évfordulójára tartott ünnepségsorozat keretében került sor.

A tavalyi évadban a Magyar Állami Operaház vendégül látta a Kolozsvári Magyar Opera társulatát, az idei évadban ennek viszonzásaképpen jön létre a csütörtöki produkció. A magyar művészek Demény Attila rendezésébe és a kinti színház díszleteibe állnak be Puccini bohémélet című műve kapcsán.

A szereposztás: Rodolfo - Daróczi Tamás, Marcello - Bancsov Károly (Kolozsvár), Scaunard - Ambrus Ákos, Colline - Szvétek László, Mimi - Tokody Ilona, Musetta - Mitilineou Cleo. Vezényel: Török Géza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.