Zenés színház

Komlósi Ildikó és az operajátszás új korszaka

2011.08.23. 08:23
Ajánlom
Számos előadásban láthattuk már itthon és külföldön is A kékszakállú herceg várát, ám a Bartók-egyfelvonásos szeptemberi operaházi produkciója világpremiernek számít. Ennek kapcsán beszélgettünk Judit megformálójával, világhírű mezzoszopránunkkal, Komlósi Ildikóval.

- Mennyiben tér el a hagyományos előadásmódtól a szeptemberi két előadás?

- Teljes mértékben eltér a hagyományos előadásoktól, hiszen "úttörőként" kifejlesztettünk egy olyan technikát, melynek segítségével a díszletet egy háromdimenziós térhatásban látható vetített környezet helyettesíti, amit a közönség a nézőtérről egy 3D-s szemüvegen keresztül lát. Képzeljük csak el, milyen különleges élményt jelent majd, amint szinte megérinthetjük a Kékszakállú várát, vagy ahogyan a vizuális effektek hatására úgy érezzük, hogy fegyverei fenyegetnek minket! Régóta dolgozunk a színpadra állításon, sok még a tennivaló, de jól haladunk a munkálatokkal. A Bartók-mű előtt Ravel Bolerójára készült balettet láthat a közönség a spanyol Ballet Espanol Ensemble előadásában, Lola Greco koreográfiájával, ugyancsak 3D-s környezetben. Ez az est világújdonság, amelyre érezhetően nagy figyelem irányul: már most olyan nagy az érdeklődés, hogy az Operaház vezetősége beiktatott még egy játéknapot, így szeptember 7-én is játsszuk a darabot, nem csak 9-én és 10-én.

- Izgalmasan hangzik, biztos nagy sikere lesz.

- Őszintén remélem, mivel rengeteg munkánk fekszik benne. Amikor a fiammal először ültem a moziban egy 3D-s filmvetítésen, és láttam, mennyire élvezi, már akkor motoszkált a fejemben a gondolat, mi lenne, ha hasonló technikai megoldással "csalnánk be" az ifjúságot a színházba, az operaházba. Ez a megoldás áttörés lehetne a modernkori operajátszásban, amellyel fel lehetne kelteni azok érdeklődését is a műfaj iránt, akik eddig idegenkedtek tőle. A megvalósulás eredményeként elsőként Budapesten, a mi előadásunk által találkozhat a közönség azzal az új technológiával, amely színházi illúziót teremt, de még a legújabb generáció számára is élvezetes. Reméljük, ezzel megnyerjük a közönség minden rétegét.

- Akár "családi vállalkozásnak" is nevezhetjük az estet.

- Igen a producer, Francesco Stochino Weiss a férjem, vele együtt állítottuk össze a produkció technikai és művészeti alkotócsoportját, nemzetközi szakemberek részvételével. Minthogy ő maga is zenész, jól ismeri a műfajt, producerként pedig több mint hatvan opera televíziós változatát készítette már el, és számos műholdas közvetítést vezényelt le élőben, több, egymástól távoli helyszínt összekapcsolva.

- A 21. századi technika mennyiben nehezíti meg a művész szerepformálását Bartók operájában?

- Semmiképpen sem nehezíti. A zenekari hangzás rendkívül erős, így a szólista nem engedheti meg magának, hogy akár csak egy pillanatra is oldalra fordítsa a fejét. Mindvégig arra kell koncentrálnia, hogy áténekelje a zenekart. Sokszor mondtam már - egy-két kiemelkedő rendezést leszámítva -, hogy jobban szeretem ezt az operát koncertszerű előadáson énekelni.

- Miért?

- Válaszom összekapcsolható a mostani rendezéssel, ami megadja nekem a koncertszerű kényelmet. Ugyanis ahhoz, hogy mindenhonnan jól látható legyen a vetített színpadkép, a tér első részét használjuk az interpretációra. A szerep sok mozgást így nem igényel, tudniillik annyi más történést láttat a vetítés, hogy énekesként közben megengedhetem magamnak, hogy bizonyos frázisokat elöl énekeljek, mert én így is a várban "vagyok". Ebben a rendezésben nem kell például hátra mennem ahhoz, hogy valamelyik ajtót kinyissam - ez a vizuális rendszer összességében lehetővé teszi, hogy tökéletes zenei és előadói színvonal mellett, kevés mozgással formáljuk meg a szerepet.

- Huszonöt éve énekli Juditot. Milyen emléket őriz az első előadásról?

- A szerepet először az Erkel Színházban énekeltem, Mikó András rendezésében. Ez közel állt hozzám, mert érvényesült benne a művészi szabadság. Hasonlóképpen kedvemre való volt egy hamburgi előadás Konwitschny nagyszerű színpadra állításában, és készült egy produkció Nápolyban Roberto Andóval, amelyre szintén nagyon szívesen emlékszem vissza.

- Egyszer azt nyilatkozta, szerelmes a munkájába.

- Hát nem látszik?

- S ha ezt a szót aktualizáljuk, Judit is szerelmes tud lenni a Kékszakállúba?

- Érdekes, ezt a kérdést, azt hiszem, még nem tették fel nekem, pedig sokat gondolkodtam már rajta. Ha azt kérdezik például, hogy szerelmes-e Manon Des Grieux-be, Carmen Don Joséba vagy Amneris Radamesbe, a válasz evidens: igen. Ha igen, ha nem, rendezési koncepció kérdése. Pályám során talán ez az egyetlen opera, amelyben a legfontosabb az volt, ki a partnerem. Külföldön sokszor megkérdezték, kivel szeretném Juditot énekelni, amiért mindig nagyon hálás voltam. Polgár Lászlóval ideális párt alkottunk, emberileg is nagyon közel álltunk egymáshoz. Laci nagyszerű partner és kolléga - volt. Hogy Judit szerelmes-e a hercegbe vagy sem? Hm... Ha egy olyan Juditot kell megformálnom, aki törtető nőként bármi áron "ki akarja" nyitni az ajtókat, az tulajdonképpen a herceg teljes megsemmisítése lenne, már az első pillanattól kezdve. Legalábbis szerintem. Hiszem és hinni akarom, hogy Judit szerelmes, mert számomra a bartóki zene olyan érzékeny színeket diktál, amelyet csakis egy szerelmes nő képes megszólaltatni. Szerelme annyira erős, hogy a rideg és zárkózott Kékszakállút is képes meggyőzni, például a negyedik ajtónál már ő kéri Juditot, "nyissad, nyissad."

- Volt-e olyan színpadi előadás, ahol a rendező a saját szája íze szerint próbálta alakítani az ön szerepformálását, Juditról kialakított elképzeléseit?

- Igen, volt egy olyan produkció, amelyben közel álltam ahhoz, hogy még egy próbára elmegyek - nem vagyok egy feladós típus -, és ha nem történik a rendezésben gyökeres változás, lehet, hogy hazautazom... Stuttgartban történt az eset, sosem fogom elfelejteni. Megérkezett a rendező, és azt mondta, hogy a darabbal kapcsolatban semmilyen elképzelése sincs, először meg akarja nézni, milyen a két szólista. Elkezdtük a próbafolyamatot, naponta általában nyolc órát dolgoztunk, rendkívüli koncentrációval, ami erős fizikai és pszichikai megterhelést jelentett. A rendező koncepciója ennek ellenére naponta változott, mindig mást kért tőlünk. Az ötödik napon azt kérdeztem tőle, mi lenne, ha véglegesítenénk legalább az első két ütemet. "A probléma az, hogy bármit kérek, tökéletesen megcsinálod, így túl sok a lehetőségem" - felelte. Úgy jutottunk el a darab végére, hogy beszűkítettem a lehetőségeit. Pedig a mindössze egy óra időtartamú opera színpadra állítására hét hete volt...

- Mely szerepével és hol zárta az előző évadot? Milyen közeli és távolabbi, itthoni feladatok várják önt?

- Július közepén énekeltem az utolsó előadásomat Amnerisként Münchenben. Erre a nyárra nem vállaltam felkérést, végre minden időmet a családommal tölthettem. Most teljes erővel készülünk a Kékszakállú szeptember 7-i premierjére. Nagyon szeretnénk olyan egyedülálló előadással meglepni a közönséget, amely maradandó élményt nyújt számukra. Ez a produkció viszont ennél többet, egy új korszak kezdetét is jelentheti az operajátszásban. 3D-s technikával színpadra állított operát még sehol nem láthattak, ez a produkció valóban világpremier lesz. A Metropolitan tervez hasonlót a közeljövőben a Siegfried egy rövid részletében. Előadásunkra nemcsak idehaza nagy az érdeklődés, külföldről is sok előjegyzés érkezett.

- Talán kevés is lesz a három előadás...

- Sikeres esetén meglátjuk...

- Az új évadban több szerepben is láthatja a magyar közönség.

- Igen, decemberben Amnerist éneklek négy előadásban, jövőre Vénuszt és Carment.

- Koncertek?

- Szeptember 25-én, a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, Kocsis Zoltán vezényletével Mahler Dal a Földről című művét szólaltatjuk meg. Két nappal később, kedves kollegámmal és barátommal Marcello Giordanival áriákat és kettősöket adunk elő, ugyanott. Jövő tavasszal az Operaházban Rossini Stabat Materének alt szólóját éneklem Győriványi Ráth György vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.