Zenés színház

Komlósi Ildikó mesterkurzust tart fiatal énekeseknek

2022.11.22. 13:30
Ajánlom
A kurzusra november 28. és december 2. között kerül sor, a Benczúr Ház Dísztermében, november 30-án pedig gálakoncerten mutatkoznak be a résztvevők. Az események a nagyközönség számára ingyenesen látogathatók, de a koncert regisztrációköteles.

A világhírű mezzoszoprán, Komlósi Ildikó új szerepkörben mutatkozik be: ezúttal énekmesterként segíti az ifjú operaénekesek munkáját ötnapos intenzív mesterkurzusán november 28. és december 2. között a Benczúr Ház Dísztermében. A mesterkurzus nyilvános, passzív hallgatók és a nagyközönség díjmentesen látogathatja. Az aktív hallgatói helyek rekordsebességgel, mindössze pár nap alatt beteltek. 

„Nem tanárnak hívom magam, hanem segítőnek. Az egyik legszebb dolog, hogy a kapott talentumot felszínre hozzuk.

Van, akinél komoly gátakat kell áttörni, de akad, akinél úgy kell kibontogatni a benne rejlő képességet, akár a lótusz szirmait.

A közös gyakorlás során igyekszem mindenkinek megmutatni a saját hangját, s megtanítani, hogyan használja” vallja Komlósi Ildikó.

A mesterkurzus aktív hallgatói délelőtti óráikon hangképző, skálagyakorlatokat végeznek Komlósi Ildikó irányításával, a délutáni órák alkalmával pedig operaáriák énektechnikai és színpadi kidolgozásával folytatódik a közös műhelymunka.

A programot a szervezők magánének szakos hallgatók vagy pályán lévő énekesek mellett magánének szakos tanároknak, illetve az operaszerető közönségnek is ajánlják.

November 30-án szerdán este 19 órakor operagála keretében mutatkoznak be Komlósi Ildikó művészi irányításával dolgozó ifjú énekesek a Benczúr Ház Dísztermében. Zongorán kísér Dénes István, Liszt-díjas karmester.

Komlósi Ildikó mesterkurzusa

2022. november 28. - december 2. hétfő-kedd-szerda-péntek 9:00 -18:00
2022. december 1. csütörtök 13:00-19:00

Helyszín: Benczúr Ház - Díszterem (1068 Bp. Benczúr utca 27.)

A kurzuson zongorán közreműködik: Dénes István Liszt-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, valamint Nagy Márta zongoraművész

Részletek a mesterkurzus Facebook-oldalán és a Benczúr Ház honlapján érhetők el. A november 30-i koncertre regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: [email protected]

Fejléckép: Komlósi Ildikó (forrás: Opera Agency)

 

Királynők és esendő emberek – Beszélgetés Komlósi Ildikóval

Kapcsolódó

Királynők és esendő emberek – Beszélgetés Komlósi Ildikóval

Kis híján kétszázszor énekelte Judit szerepét a Kékszakállúból, de Komlósi Ildikó az olasz és a német repertoárban is számtalan karakter bőrében nyújtott feledhetetlen alakítást. Világhírű mezzoszopránunkkal kedvenc operai alakjairól és tanári feladatairól is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.