Zenés színház

Koncert a nappaliban

2011.04.08. 08:00
Ajánlom
Ha van egy család, ahol mindenki zenél, előbb-utóbb föllépnek együtt. Ez szinte kikerülhetetlen. Malek Andreát viszont rá kellett beszélni. Ő elmesélt mindent, én pedig lejegyeztem.

Miért? Amióta csak emlékszem, karácsonykor mindig összejön az egész család, amiből persze minden évben közös muzsikálás lesz. Egyszer a testvéremnek eszébe jutott, nem kellene-e ezt szélesebb közönségnek is megmutatni. Elég sokáig ellenkeztem; mostanában behúztam a kéziféket, nem nagyon szeretem a felhajtást. És persze eszembe jutott az is, hogy minden család kihasználja ezt, nem akartam, hogy ez egy látványosság legyen. Végül azzal győztek meg, hogy annyira sokfélék vagyunk, és sok műfajban működünk, hogy a koncert a zenélés öröméről fog szólni, nem pedig arról, hogy lám, a mi családunk is tudja ezt.

Kik? Három generáció áll majd a színpadon: az apukám, a testvérem, a férjem, a két fiam és a férjem lánya, aki fuvolázni fog. Meg persze a zenekarom. Négyen vagyunk zongoristák, hárman trombitások, és gitáros is akad... Vannak, akik több hangszeren is játszanak. Azt hiszem, én megmaradok az éneklésnél, habár konzit végeztem zongora szakon. A nagyobbik fiam dobol, a kisebbik trombitál. Szeretetből csinálják, maguk találták meg a hangszereiket. És talán a kicsilányt is behozzuk valahogy. Amikor két évvel ezelőtt elkezdtük szervezni a koncertet, még nem tudtuk, hogy eggyel többen leszünk...

Hogyan? Böhm Gyuri dolga lesz, hogy közös mederbe tereljen minket, ő rendezi a koncertet. Elég jól ismer engem, és én megbízom benne. Amikor először beszéltünk a koncertről, kérte, írjak össze ötven számot. Összeírtam negyvenet. Erre jól leszúrt, hogy ez rengeteg... Hát most majd szelektálunk. Biztosan nem kronológiai sorrendben megyünk. A fő csapásirány az én zenekarom repertoárja lesz, ehhez jön be mindig valaki, és új, saját dalokat is játszunk majd a március végén megjelent lemezről. Nem szeretem milliméterről milliméterre megtervezni a dolgokat. Az életben sem. Sok meglepetés lesz. Azt szeretnénk, hogy a közönség azt lássa, amilyenek vagyunk: szerintem olyan lesz, mintha otthon ülnénk. Szeretem, amikor úgy érzem magam a színpadon, olyan otthonosan, mint a nappaliban. Ezzel sokáig küszködtem, mert énekelni ugyan nagyon jó volt, de utána inkább gyorsan elszaladtam, csak nehogy beszélni kelljen... Talán meg akartam felelni valami képnek? Kérdezték is a barátaim, miért nem merek úgy beszélni a színpadon, amilyen valójában vagyok. Kipróbáltam, és kiderült, tulajdonképpen az az erényem, hogy nem olyan a stílusom, mint amilyet várnak. Mostanra elég jól megtanultam kontrollálni magam.

Mit? Hasonló az életfelfogásunk, szeretjük a legkülönbözőbb dolgokkal kényeztetni a közönséget. Most megnézzük, kinek mi van a kamrában, ezeket beledobjuk egy fazékba, aztán április 12-én kiderül, mit főztünk. Apukám fog hangszerelni, rajta a világ szeme! Elég széles a családi "műfajpaletta", úgyhogy minden bizonnyal kavalkád lesz. Én nagyon csípem az ilyen dolgokat.

Malek Andrea: Családi koncert

2011. április 12. 20:00

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.