Zenés színház

Konwitschny távozik Lipcséből

2011.12.28. 12:41
Ajánlom
Ulf Schirmer intendáns-karmestert meglepte a döntés, de tiszteletben tartják a 66 éves sztárrendező elhatározását.

Konwitschny váratlanul jelentette be, hogy 2012. január elsejével távozik a lipcsei operaházból. A vezetőséget meglepte a döntés, de tiszteletben tartják a 66 éves rendező elhatározását, és megköszönték, hogy annyiféle szokatlan és izgalmas estét hozott létre a lipcsei dalszínházban.  Konwitschny az egyik legnagyobb egyéniség a kortárs operajátszásban - fűzték hozzá. 2008-ban szerződött hat évre a lipcsei társulathoz, megállapodása 2014-ben járt volna le. Decemberben beteget jelentett, és Verdi Macbethjének premierjén, amelyet ő állított színpadra a tőle megszokott huszonegyedik századi környezetben, már nem is volt jelen. Még nyitott kérdés, hogy Christoph Willibald Gluck Iphigenia Taurisban című, júniusra tervezett bemutatóját vajon vállalja-e. A társulat reméli, hogy rendezői tevékenységét nem fejezi be Lipcsében, készek vele dolgozni - mondta opera szóvivője, Heike Neumann. Kérdés az is, vajon a nürnbergi színházban január végén esedékes Traviata-rendezését abszolválja-e.

Peter Konwitschny 1945-ben született Frankfurt am Mainban, és Lipcsében nőtt fel. Operarendezői tanulmányait Berlinben végezte. 1980 óta neves operaházakban rendez (német színpadokon, Baselban, Grazban, Párizsban és Barcelonában). 1994-ben egy Händel-darab rendezésével hívta fel magára a figyelmet. 1992 óta a Berlini Művészeti Szabadakadémia, 1996 óta a Szász Művészeti Akadémia tagja. A világ számos főiskoláján és egyetemén tanít rendezést, dramaturgiát, színpadi rendezést. Rendezései közül a legjelentősebbek: Jarrel Cassandre-jának ősbemutatója a párizsi Châtelet Színházban, A csárdáskirálynő Drezdában és Grazban, Fidelio, A kékszakállú herceg vára, a Várakozás Baselben, Aida, Macbeth, Falstaff Grazban, Parsifal, Trisztán és Izolda Münchenben, Lohengrin, Wozzeck, Mahagonny város tündöklése és bukása, Lulu Hamburgban, Az istenek alkonya Stuttgartban, az Intolleranza és a Don Giovanni Berlinben, idén A pikk dáma Grazban.

Peter Konwitschny rendezőként nem járt Magyarországon, de 2008-ban a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Halott vagy élő színház címmel tartott elméleti előadást. Ugyanekkor játszotta a fesztiválon a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház Konwitschny Anyegin-rendezését, 2010-ben pedig a Magyar Állami Operaházban vendégszerepeltek a pozsonyiak a Pillangókisasszonnyal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.