Zenés színház

Kortárs művek a bécsi Neue Oper-ben

2011.04.14. 09:32
Ajánlom
Alternatív helyszíneken, kortárs művekkel várja a közönséget az 1990 óta Walter Kobéra vezetésével működő bécsi Új Opera.

Tavaszi sorozatát vasárnap kezdi az osztrák főváros egyik különleges helyszínén, a Semper Depot-ban, a képzőművészeti egyetem műhely házában Leonard Bernstein Miséjével. A produkciót Walter Kobéra karmester, a Neue Oper intendánsa vezényli, az amadeus ensemble-wien és a bécsi kamarakórus működik közre, a bécsi operaház stúdiójának tagjai énekelnek. A Jacqueline Kennedy felkérésére komponált misét még háromszor hallhatja a közönség a Semper Depot-ban.

Szeptemberben és októberben a középnemzedékhez tartozó spanyol zeneszerző, Jose Maria Sanchez-Verdus darabjának ausztriai bemutatójára kerül sor ugyancsak a Semper Depot-ban. A Gramma filozofikus mű, szövege a többi között Platon és Ovidius, Szent Ágoston és Dante írásaira támaszkodik, de Odüsszeusz történetét is megidézi.

Szenzációnak ígérkezik az idén 85 éves Friedrich Cerha Baal című monumentális operájának októberi premierje. Ezt egy külvárosi, ma már nem működő kenyérgyár csarnokában adják elő, de mint az intendáns megjegyezte: hagyományos színházi alapokon és játékstílusban dolgoznak a különleges helyszíneken is. Walter Kobéra hangsúlyozta, a három nagyon más stílusú alkotást összekötő vezérfonalat abban látja, hogy a műveket a liturgikus szemlélet kapcsolja össze, és érdekesnek véli, mi módon ábrázolható a művészet eszközeivel a rituális cselekedetek és a konvenció súlya, a hit válságának idején.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.