Zenés színház

Kortárs nyelven szól a nagyközönséghez a miskolci operafesztivál

2017.04.18. 14:17
Ajánlom
Kodály, Bernstein és Gyöngyösi Levente művei is szerepelnek a Bartók Plusz Operafesztiválon. A szervezők célja, hogy az opera a nagyközönség elérhető és megfizethető szórakozása legyen.
Jelenet Enescu Oidipe című operájából a 2016-os Bartók Plusz Operafesztiválon

Jelenet Enescu Oidipe című operájából a 2016-os Bartók Plusz Operafesztiválon

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vidék legnagyobb művészeti fesztiváljának állami támogatása meghaladja a 280 millió forintot, ez az összeg pedig terveik szerint jövőre növekedni fog. Az államtitkár beszámolt róla, hogy az elmúlt években másfélszer több koncert- és színházjegyet vesznek a magyar emberek, mint korábban.

Célunk, hogy ne csak a kiváltságosokhoz jusson el az opera

– hangsúlyozta, és hozzátette, meg akarják ismertetni a kortárs alkotókat a közönséggel.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere beszámolt róla, hogy az utóbbi évtizedben modern várossá váltak, és ez a kultúra összetartó erejének is köszönhető. Az operafesztivál mellett Miskolc a rangos CineFestnek is helyet ad.

Alább megtekinthető a 2016-os fesztivál Bartók-produkcióinak werkvideója. 

A fesztivál igazgatója, Kesselyák Gergely szerint létezik az az operai nyelv, ami nagy réteget mozgat meg, de kortárs,

ezzel a törekvésükkel pedig Mozart, Verdi és Puccini nyomdokaiba lépnek.

Az elmúlt öt évben mintegy 20 kortárs opera ősbemutatója fűződik a fesztiválhoz. A kínálatban opera, opera-musical, ragtime opera, daljáték és musical-operett is található. Az ősbemutatók közt Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita, Ittzés Tamás Lutherek, valamint Mátyássy Szabolcs Scaevola című alkotása, az operaíró verseny győztes műve hangzik el.

Gyöngyösi Levente

Gyöngyösi Levente (Fotó/Forrás: Mate Varga)

Gyöngyösi Levente műve Bulgakov komplex regényének feldolgozása.

Amikor a kollégáim meghallották, min dolgozom, őrült ötletnek tartották

– mesélte a zeneszerző. Az opera Várady Szabolcs költő librettójából készült, zenei nyelve ötvözi a komoly- és a könnyűzenét, a szimfonikus zenekar mellett rockzenekar is szükséges az előadásához.

Ittzés Tamás a ragtime zenei nyelvét használta fel az operája megírásához, mely a Lutherek címet viseli, és Luther Márton és Martin Luther King alakját gyúrja egy történetté Lanczkor Gábor librettójával. Mátyássy Szabolcs a fesztivál operaíró versenyének győztese, operája Scaevola történelmi alakját dolgozza fel, aki a legenda szerint azzal mentette meg Rómát, hogy az áldozati tűzbe tette a kezét, és szemrebbenés nélkül tűrte a fájdalmat.

A nyitóhangversenyen Kodály Zoltán Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus című műve, valamint ősbemutatóként Fekete Gyula Csellóverseny című zenekari kompozíciója hangzik el, június 22-én a Magyar Állami Operaház Székely fonó című előadását tekintheti meg a közönség. Kodály zenepedagógiája előtt tisztelegve rendezik meg a Kodály Kórustalálkozót és a nemzetközi Europa Cantat kórustalálkozót június 24-25-én.

A Russian Chamber Philharmonic zenekar Nora Friedrichs koloratúrszoprán és Mihail Agafonov tenor közreműködésével június 25-én, az I Musici kamarazenekar június 20-án lép színpadra. A vendégjátékok sorát színesíti Szaegusza Sigeaki Ifjabb Butterfly című operája és Leonard Bernstein Candide című musical-operettje. A tíznapos rendezvényen előadások, tárlatok, utcai és szabadtéri programok is várják a látogatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.