Zenés színház

Kortárs nyelven szól a nagyközönséghez a miskolci operafesztivál

2017.04.18. 14:17
Ajánlom
Kodály, Bernstein és Gyöngyösi Levente művei is szerepelnek a Bartók Plusz Operafesztiválon. A szervezők célja, hogy az opera a nagyközönség elérhető és megfizethető szórakozása legyen.
Jelenet Enescu Oidipe című operájából a 2016-os Bartók Plusz Operafesztiválon

Jelenet Enescu Oidipe című operájából a 2016-os Bartók Plusz Operafesztiválon

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vidék legnagyobb művészeti fesztiváljának állami támogatása meghaladja a 280 millió forintot, ez az összeg pedig terveik szerint jövőre növekedni fog. Az államtitkár beszámolt róla, hogy az elmúlt években másfélszer több koncert- és színházjegyet vesznek a magyar emberek, mint korábban.

Célunk, hogy ne csak a kiváltságosokhoz jusson el az opera

– hangsúlyozta, és hozzátette, meg akarják ismertetni a kortárs alkotókat a közönséggel.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere beszámolt róla, hogy az utóbbi évtizedben modern várossá váltak, és ez a kultúra összetartó erejének is köszönhető. Az operafesztivál mellett Miskolc a rangos CineFestnek is helyet ad.

Alább megtekinthető a 2016-os fesztivál Bartók-produkcióinak werkvideója. 

A fesztivál igazgatója, Kesselyák Gergely szerint létezik az az operai nyelv, ami nagy réteget mozgat meg, de kortárs,

ezzel a törekvésükkel pedig Mozart, Verdi és Puccini nyomdokaiba lépnek.

Az elmúlt öt évben mintegy 20 kortárs opera ősbemutatója fűződik a fesztiválhoz. A kínálatban opera, opera-musical, ragtime opera, daljáték és musical-operett is található. Az ősbemutatók közt Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita, Ittzés Tamás Lutherek, valamint Mátyássy Szabolcs Scaevola című alkotása, az operaíró verseny győztes műve hangzik el.

Gyöngyösi Levente

Gyöngyösi Levente (Fotó/Forrás: Mate Varga)

Gyöngyösi Levente műve Bulgakov komplex regényének feldolgozása.

Amikor a kollégáim meghallották, min dolgozom, őrült ötletnek tartották

– mesélte a zeneszerző. Az opera Várady Szabolcs költő librettójából készült, zenei nyelve ötvözi a komoly- és a könnyűzenét, a szimfonikus zenekar mellett rockzenekar is szükséges az előadásához.

Ittzés Tamás a ragtime zenei nyelvét használta fel az operája megírásához, mely a Lutherek címet viseli, és Luther Márton és Martin Luther King alakját gyúrja egy történetté Lanczkor Gábor librettójával. Mátyássy Szabolcs a fesztivál operaíró versenyének győztese, operája Scaevola történelmi alakját dolgozza fel, aki a legenda szerint azzal mentette meg Rómát, hogy az áldozati tűzbe tette a kezét, és szemrebbenés nélkül tűrte a fájdalmat.

A nyitóhangversenyen Kodály Zoltán Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus című műve, valamint ősbemutatóként Fekete Gyula Csellóverseny című zenekari kompozíciója hangzik el, június 22-én a Magyar Állami Operaház Székely fonó című előadását tekintheti meg a közönség. Kodály zenepedagógiája előtt tisztelegve rendezik meg a Kodály Kórustalálkozót és a nemzetközi Europa Cantat kórustalálkozót június 24-25-én.

A Russian Chamber Philharmonic zenekar Nora Friedrichs koloratúrszoprán és Mihail Agafonov tenor közreműködésével június 25-én, az I Musici kamarazenekar június 20-án lép színpadra. A vendégjátékok sorát színesíti Szaegusza Sigeaki Ifjabb Butterfly című operája és Leonard Bernstein Candide című musical-operettje. A tíznapos rendezvényen előadások, tárlatok, utcai és szabadtéri programok is várják a látogatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

101 évesen elhunyt Hilde Zadek szopránénekesnő

Elhunyt Hilde Zadek német-osztrák operaénekesnő, a 20. század egyik legjelentősebb szopránja.
Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.