Zenés színház

Kortárs nyelven szól a nagyközönséghez a miskolci operafesztivál

2017.04.18. 14:17
Ajánlom
Kodály, Bernstein és Gyöngyösi Levente művei is szerepelnek a Bartók Plusz Operafesztiválon. A szervezők célja, hogy az opera a nagyközönség elérhető és megfizethető szórakozása legyen.
Jelenet Enescu Oidipe című operájából a 2016-os Bartók Plusz Operafesztiválon

Jelenet Enescu Oidipe című operájából a 2016-os Bartók Plusz Operafesztiválon

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vidék legnagyobb művészeti fesztiváljának állami támogatása meghaladja a 280 millió forintot, ez az összeg pedig terveik szerint jövőre növekedni fog. Az államtitkár beszámolt róla, hogy az elmúlt években másfélszer több koncert- és színházjegyet vesznek a magyar emberek, mint korábban.

Célunk, hogy ne csak a kiváltságosokhoz jusson el az opera

– hangsúlyozta, és hozzátette, meg akarják ismertetni a kortárs alkotókat a közönséggel.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere beszámolt róla, hogy az utóbbi évtizedben modern várossá váltak, és ez a kultúra összetartó erejének is köszönhető. Az operafesztivál mellett Miskolc a rangos CineFestnek is helyet ad.

Alább megtekinthető a 2016-os fesztivál Bartók-produkcióinak werkvideója. 

A fesztivál igazgatója, Kesselyák Gergely szerint létezik az az operai nyelv, ami nagy réteget mozgat meg, de kortárs,

ezzel a törekvésükkel pedig Mozart, Verdi és Puccini nyomdokaiba lépnek.

Az elmúlt öt évben mintegy 20 kortárs opera ősbemutatója fűződik a fesztiválhoz. A kínálatban opera, opera-musical, ragtime opera, daljáték és musical-operett is található. Az ősbemutatók közt Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita, Ittzés Tamás Lutherek, valamint Mátyássy Szabolcs Scaevola című alkotása, az operaíró verseny győztes műve hangzik el.

Gyöngyösi Levente

Gyöngyösi Levente (Fotó/Forrás: Mate Varga)

Gyöngyösi Levente műve Bulgakov komplex regényének feldolgozása.

Amikor a kollégáim meghallották, min dolgozom, őrült ötletnek tartották

– mesélte a zeneszerző. Az opera Várady Szabolcs költő librettójából készült, zenei nyelve ötvözi a komoly- és a könnyűzenét, a szimfonikus zenekar mellett rockzenekar is szükséges az előadásához.

Ittzés Tamás a ragtime zenei nyelvét használta fel az operája megírásához, mely a Lutherek címet viseli, és Luther Márton és Martin Luther King alakját gyúrja egy történetté Lanczkor Gábor librettójával. Mátyássy Szabolcs a fesztivál operaíró versenyének győztese, operája Scaevola történelmi alakját dolgozza fel, aki a legenda szerint azzal mentette meg Rómát, hogy az áldozati tűzbe tette a kezét, és szemrebbenés nélkül tűrte a fájdalmat.

A nyitóhangversenyen Kodály Zoltán Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus című műve, valamint ősbemutatóként Fekete Gyula Csellóverseny című zenekari kompozíciója hangzik el, június 22-én a Magyar Állami Operaház Székely fonó című előadását tekintheti meg a közönség. Kodály zenepedagógiája előtt tisztelegve rendezik meg a Kodály Kórustalálkozót és a nemzetközi Europa Cantat kórustalálkozót június 24-25-én.

A Russian Chamber Philharmonic zenekar Nora Friedrichs koloratúrszoprán és Mihail Agafonov tenor közreműködésével június 25-én, az I Musici kamarazenekar június 20-án lép színpadra. A vendégjátékok sorát színesíti Szaegusza Sigeaki Ifjabb Butterfly című operája és Leonard Bernstein Candide című musical-operettje. A tíznapos rendezvényen előadások, tárlatok, utcai és szabadtéri programok is várják a látogatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Erőd Iván zeneszerző

A magyar származású osztrák zeneszerző 83 éves volt, halálhírét a bécsi Staatsoper közölte.
Zenés színház hír

Átadták a Honthy-díjakat a Budapesti Operettszínházban

Kilenc kategóriában jutalmazta az évad legjobbjait a Budapesti Operettszínház, ahol hivatalosan is lezárult a 2018/19-es évad.
Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket.