Zenés színház

Kortárs tapasztalatokkal a klasszikusok felé

2008.06.30. 00:00
Ajánlom
A bergeni operaház igazgatója, Stein Olav Henrichsen bár többször volt Magyarországon, legutóbb 25 éve járt erre. Most nem turistáskodni jött, hanem a 2009-es Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval részleteiről tárgyalt. INTERJÚ

Stein Olav Henrichsen

- Az új oslói operaház szinte az egyetlen dolog, ami errefelé eszünkbe jut a norvég, sőt általában a skandináv operaszcéna kapcsán. Dióhéjban összefoglalná a legfontosabb tudnivalókat?

- Semmi baj nincs azzal, hogy keveset tudnak rólunk, hiszen Európa peremén vagyunk. Annak örülünk, hogy az oslói opera, az új épület ténye, építészeti megoldásai felkeltették irántunk az érdeklődést. Norvégiában igen népszerű az opera műfaja, a közönség pedig nagyon nyitott. Körülbelül harminc társulat működik az országban, a legtöbben félprofik vagy amatőrök. Sok előadás van nyáron, szabad téren: történelmi emlékhelyeknél, várakban, kastélyokban, különösen a romok inspirálják rendezőinket. A bergeni operaházat 1982-ben alapították. Norvégia második legnagyobb társulatának ad otthont az 1500 férőhelyes Grieg Terem. Projekt alapon szerveződnek előadásaink, és ez nagy szabadságot ad. Nincs saját zenekarunk, a város két szimfonikus zenekarának művészeivel dolgozunk együtt. Saját kórusunk sincs, jelmez- vagy díszletkészítő műhelyeket sem tartunk fenn. Kifejezetten kortárs darabokra specializálódtunk, évente egy-két művet rendelünk zeneszerzőktől. Jelentős tapasztalatot szereztünk a kortárs opera megismertetését illetően művészi, pedagógiai és marketingszempontból is. És van még egy terület, ahol exportálható gyakorlattal rendelkezünk, és ezért állami támogatásban részesülünk. Tavaly 13.000 gyerek vett részt abban a projektben, amelyben a cél egy eredeti opera színpadra állítása volt. A gyerekek írták a librettót, a zenét, ők tervezték a díszletet, a jelmezt, ők rendezték a produkciót, de a szponzorkeresés és a jegyeladás is az ő faladatuk volt. A kreatív munkában művészeink mentorálták őket. 15 gyerekek készítette és játszotta operát láthatott tavaly a Bergeni Nemzetközi Fesztivál közönsége. Az előadások után összegyűltünk egy cukrászdában a társulatok kis vezetőivel kakaó és kalács mellett, és megvitattuk munkatapasztalatainkat.

- Hová exportálják ezt a tapasztalatot?

- Ausztriába, Japánba, jelenleg épp Vietnamban dolgoznak szakértőink egy ötéves projektben. Nagy az érdeklődés irántunk, de korlátaink miatt nem tudunk mindenhová elmenni.

- Milyen korlátokra gondol?

- Most alakítjuk ki az új struktúránkat. A repertoárrendszer bevezetését épp csak elkezdtük. Ebben öt előadás lesz évadonként a gyerekoperák és az országon belüli turnék mellett. Említettem, hogy a bergeni operaházra elsősorban a kortárs művek bemutatása jellemző. A nagy klasszikusok eddig hiányoztak a műsorrendről, de terveink szerint jövőre a három kortárs opera mellett egy klasszikust is játszunk.

- Ha jól tudom, az Armel Produkciós Iroda kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a bergeni operával. Miért keltette fel az érdeklődését ez a verseny?

- Leginkább az fogott meg, hogy ez nem csupán egy énekverseny a sok között, hanem a színészi kvalitásokra is súlyt helyez. Az opera műfaját nemcsak mi Bergenben értelmezzük színházként, hanem szerte a világon az a tendencia, hogy a nagy hanghoz színészi képességnek is kell társulnia. Emellett szeretnénk, ha Norvégia bekapcsolódna a nemzetközi vérkeringésbe, hogy nemzetközi projektekben vegyünk részt, de a koprodukcióhoz ne csak anyagilag, hanem művészileg is járuljunk hozzá. Tavaly készített egy dokumentumfilmet a Mezzo a norvég zenei életről, és forgattak nálunk. A médiában jelen kell lenni, és ez a verseny, bár idén rendezik meg először, már most a nemzetközi operaélet fókuszába került. Hiszek a kultúrák közötti párbeszédben, abban, hogy a tapasztalatcserével inspiráljuk egymást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.