Zenés színház

Kortárs tapasztalatokkal a klasszikusok felé

2008.06.30. 00:00
Ajánlom
A bergeni operaház igazgatója, Stein Olav Henrichsen bár többször volt Magyarországon, legutóbb 25 éve járt erre. Most nem turistáskodni jött, hanem a 2009-es Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval részleteiről tárgyalt. INTERJÚ

Stein Olav Henrichsen

- Az új oslói operaház szinte az egyetlen dolog, ami errefelé eszünkbe jut a norvég, sőt általában a skandináv operaszcéna kapcsán. Dióhéjban összefoglalná a legfontosabb tudnivalókat?

- Semmi baj nincs azzal, hogy keveset tudnak rólunk, hiszen Európa peremén vagyunk. Annak örülünk, hogy az oslói opera, az új épület ténye, építészeti megoldásai felkeltették irántunk az érdeklődést. Norvégiában igen népszerű az opera műfaja, a közönség pedig nagyon nyitott. Körülbelül harminc társulat működik az országban, a legtöbben félprofik vagy amatőrök. Sok előadás van nyáron, szabad téren: történelmi emlékhelyeknél, várakban, kastélyokban, különösen a romok inspirálják rendezőinket. A bergeni operaházat 1982-ben alapították. Norvégia második legnagyobb társulatának ad otthont az 1500 férőhelyes Grieg Terem. Projekt alapon szerveződnek előadásaink, és ez nagy szabadságot ad. Nincs saját zenekarunk, a város két szimfonikus zenekarának művészeivel dolgozunk együtt. Saját kórusunk sincs, jelmez- vagy díszletkészítő műhelyeket sem tartunk fenn. Kifejezetten kortárs darabokra specializálódtunk, évente egy-két művet rendelünk zeneszerzőktől. Jelentős tapasztalatot szereztünk a kortárs opera megismertetését illetően művészi, pedagógiai és marketingszempontból is. És van még egy terület, ahol exportálható gyakorlattal rendelkezünk, és ezért állami támogatásban részesülünk. Tavaly 13.000 gyerek vett részt abban a projektben, amelyben a cél egy eredeti opera színpadra állítása volt. A gyerekek írták a librettót, a zenét, ők tervezték a díszletet, a jelmezt, ők rendezték a produkciót, de a szponzorkeresés és a jegyeladás is az ő faladatuk volt. A kreatív munkában művészeink mentorálták őket. 15 gyerekek készítette és játszotta operát láthatott tavaly a Bergeni Nemzetközi Fesztivál közönsége. Az előadások után összegyűltünk egy cukrászdában a társulatok kis vezetőivel kakaó és kalács mellett, és megvitattuk munkatapasztalatainkat.

- Hová exportálják ezt a tapasztalatot?

- Ausztriába, Japánba, jelenleg épp Vietnamban dolgoznak szakértőink egy ötéves projektben. Nagy az érdeklődés irántunk, de korlátaink miatt nem tudunk mindenhová elmenni.

- Milyen korlátokra gondol?

- Most alakítjuk ki az új struktúránkat. A repertoárrendszer bevezetését épp csak elkezdtük. Ebben öt előadás lesz évadonként a gyerekoperák és az országon belüli turnék mellett. Említettem, hogy a bergeni operaházra elsősorban a kortárs művek bemutatása jellemző. A nagy klasszikusok eddig hiányoztak a műsorrendről, de terveink szerint jövőre a három kortárs opera mellett egy klasszikust is játszunk.

- Ha jól tudom, az Armel Produkciós Iroda kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a bergeni operával. Miért keltette fel az érdeklődését ez a verseny?

- Leginkább az fogott meg, hogy ez nem csupán egy énekverseny a sok között, hanem a színészi kvalitásokra is súlyt helyez. Az opera műfaját nemcsak mi Bergenben értelmezzük színházként, hanem szerte a világon az a tendencia, hogy a nagy hanghoz színészi képességnek is kell társulnia. Emellett szeretnénk, ha Norvégia bekapcsolódna a nemzetközi vérkeringésbe, hogy nemzetközi projektekben vegyünk részt, de a koprodukcióhoz ne csak anyagilag, hanem művészileg is járuljunk hozzá. Tavaly készített egy dokumentumfilmet a Mezzo a norvég zenei életről, és forgattak nálunk. A médiában jelen kell lenni, és ez a verseny, bár idén rendezik meg először, már most a nemzetközi operaélet fókuszába került. Hiszek a kultúrák közötti párbeszédben, abban, hogy a tapasztalatcserével inspiráljuk egymást.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.