Zenés színház

KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda musical ősbemutatója a Margitszigeten

2022.06.15. 15:05
Ajánlom
A Margitszigeti Színházban 2022. június 17-én és 18-án látható a KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda musical ősbemutatója. A Margitszigeti Színház és a MusicalNeked Produkció közös bemutatója különlegesen szép dallamokkal és kifejezetten erre a színpadra álmodott látványvilággal kerül színre.

A musicalrajongók türelmetlen várakozása nem véletlen, hiszen az ismert alkotók mellett a pazar szereposztás és a romantikus nagyszínpadi helyszín is sikeres előadást jósol. A darab szerzői: Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

A főbb szerepeket Miklósa Erika, Polyák Lilla, Feke Pál, Szerednyey Béla, Náray Erika, Veréb Tamás, Ember Márk, Fehér Tibor, Gubik Petra, Kovács Gyopár, Katona Kinga, Nagy Sándor, Serbán Attila, Berettyán Sándor és Barabás Kiss Zoltán játsszák.

IMG_5104af-113226.jpg

Feke Pál és Gubik Petra a Kőszívű próbáján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Akik pedig a látványt színpadra álmodták: Rákay Tamás díszlettervező és Kovács Yvette Alida jelmeztervező, a zenei vezető Károly Katalin, koreográfus Túri Lajos Péter.

A Margitszigeti Színház örömmel dolgozik közösen olyan produkciókkal, akik számára a magyar értékek, a magyar múlt megőrzése éppoly fontos, mint a teátrumnak. A tavalyi Puskás, a musical közös bemutatója is jó példa erre, amely egy magyar legendának, sportidolnak állít emléket.

Idén pedig a három Baradlay-fivér, Ödön, Richárd és Jenő történetében a függetlenségére törekvő magyar nemzet, a családi, a baráti és bajtársi kapcsolatokat mindenekfelett tisztelő magyarok, és az igaz szerelem legyőzhetetlensége mutatkozik meg.

IMG_5172af-113227.jpg

Polyák Lilla a Kőszívű próbáján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„A Margitszigeti Színház küldetése, hogy az ifjabb generációval is megszerettesse a kultúrát.

Szeretnénk, hogy minél több fiatal járjon színházba, mindezt úgy, hogy a magyar történelemről, a magyar értékekről – számukra szórakoztató módon – kapjanak olyan élményt, benyomást, mely a jövőben színházlátogatókká teheti őket.

Jókai Mór Kőszívűjének feldolgozása erre ad alkalmat, arra, hogy egy reformkori író művét musicalköntösben bemutatva finoman edukálhassuk a fiatalokat, úgy, hogy közben közelebb kerülhessenek az eredeti regényhez, a bemutatott történelmi korhoz” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója és művészeti vezetője.

Jókai világa a margitszigeti színpadon bemutatva szintén telitalálat: hiszen a reformkor történései, musical formában egy olyan helyszínen kelnek életre, melyre maga Jókai Mór is rácsodálkozott. Az író a Margitszigetről szuperlatívuszokban írt:

Budapest tündérkertje! Egy darab a paradicsomból – az édenkert tiltott fája nélkül. (...) Ezért hívják ezt a főváros camaeájának, mely természettől magában is drágakő, melynek értékét a művészi idomítás felbecsülhetetlenné sokszorosította.”

IMG_5033af-113226.jpg

Jelenet a Kőszívű próbájáról (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda musical két estén – július 17. és június 18. – is színre kerül a Margitszigeti Színházban. A 20 órakor kezdődő előadás estéjének élményét június 18-án egy külön program, a Kőszívű Fesztivál teszi még gazdagabbá.

Aki személyesen szeretne találkozni a Kőszívű – A Baradlay-legenda alkotóival, és megismerni a musical történelmi és művészeti hátterét, az megteheti a Kőszívű Fesztiválon június 18-án, szombaton, 16.00 órától 18.00 óráig a Margitszigeti Színházban.

A közönségtalálkozón látványos tánctanítással, történelmi előadással, jelmezbemutatóval és kézművesfoglalkozással várják az érdeklődőket.

KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda (ősbemutató)

  • 2022. június 17., 18., 20:00 (esőnap június 19.)
  • Kőszívű Fesztivál: 2022. június 18., 16:00-18:00 óra között
  • Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Az ősbemutató részletei és jegyek elérhetők itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gubik Petra a KŐSZÍVŰ próbáján (fotó: Vass Antónia)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Könyv

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ismét a zenés színházat ünnepli Debrecen

Második alkalommal rendezi meg a Debreceni Ünnepi Játékokat az idén ötéves Coopera. A július 31. és augusztus 15. között zajló rendezvénysorozat középpontjában a zene, a színház és az opera áll.
Zenés színház hír

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Zenés színház interjú

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

A balettkar oszlopos tagjaként Kapitány Dorottya az elmúlt években a Budapesti Operettszínház csaknem összes darabjában látható volt, tavasszal pedig egészen új szerepben próbálhatta ki magát: a Jekyll és Hyde koreográfus-asszisztensi feladatait látta el. Az indulásról, a háttérben zajló folyamatokról és az új feladatkörről is beszélgettünk.
Zenés színház hír

Cser Krisztián, Szántó Andrea, Rácz Rita és Balázsi Gergő Ármin is a Magyar Állami Operaház kamaraművésze

Bár július folyamán még tartanak előadásokat, a Magyar Állami Operaház hagyományos évadzáró Csillagóra-gáláján kamaraművészi és más rangos díjakkal tüntette ki munkatársait.
Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.