Zenés színház

KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda musical ősbemutatója a Margitszigeten

2022.06.15. 15:05
Ajánlom
A Margitszigeti Színházban 2022. június 17-én és 18-án látható a KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda musical ősbemutatója. A Margitszigeti Színház és a MusicalNeked Produkció közös bemutatója különlegesen szép dallamokkal és kifejezetten erre a színpadra álmodott látványvilággal kerül színre.

A musicalrajongók türelmetlen várakozása nem véletlen, hiszen az ismert alkotók mellett a pazar szereposztás és a romantikus nagyszínpadi helyszín is sikeres előadást jósol. A darab szerzői: Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

A főbb szerepeket Miklósa Erika, Polyák Lilla, Feke Pál, Szerednyey Béla, Náray Erika, Veréb Tamás, Ember Márk, Fehér Tibor, Gubik Petra, Kovács Gyopár, Katona Kinga, Nagy Sándor, Serbán Attila, Berettyán Sándor és Barabás Kiss Zoltán játsszák.

IMG_5104af-113226.jpg

Feke Pál és Gubik Petra a Kőszívű próbáján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Akik pedig a látványt színpadra álmodták: Rákay Tamás díszlettervező és Kovács Yvette Alida jelmeztervező, a zenei vezető Károly Katalin, koreográfus Túri Lajos Péter.

A Margitszigeti Színház örömmel dolgozik közösen olyan produkciókkal, akik számára a magyar értékek, a magyar múlt megőrzése éppoly fontos, mint a teátrumnak. A tavalyi Puskás, a musical közös bemutatója is jó példa erre, amely egy magyar legendának, sportidolnak állít emléket.

Idén pedig a három Baradlay-fivér, Ödön, Richárd és Jenő történetében a függetlenségére törekvő magyar nemzet, a családi, a baráti és bajtársi kapcsolatokat mindenekfelett tisztelő magyarok, és az igaz szerelem legyőzhetetlensége mutatkozik meg.

IMG_5172af-113227.jpg

Polyák Lilla a Kőszívű próbáján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„A Margitszigeti Színház küldetése, hogy az ifjabb generációval is megszerettesse a kultúrát.

Szeretnénk, hogy minél több fiatal járjon színházba, mindezt úgy, hogy a magyar történelemről, a magyar értékekről – számukra szórakoztató módon – kapjanak olyan élményt, benyomást, mely a jövőben színházlátogatókká teheti őket.

Jókai Mór Kőszívűjének feldolgozása erre ad alkalmat, arra, hogy egy reformkori író művét musicalköntösben bemutatva finoman edukálhassuk a fiatalokat, úgy, hogy közben közelebb kerülhessenek az eredeti regényhez, a bemutatott történelmi korhoz” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója és művészeti vezetője.

Jókai világa a margitszigeti színpadon bemutatva szintén telitalálat: hiszen a reformkor történései, musical formában egy olyan helyszínen kelnek életre, melyre maga Jókai Mór is rácsodálkozott. Az író a Margitszigetről szuperlatívuszokban írt:

Budapest tündérkertje! Egy darab a paradicsomból – az édenkert tiltott fája nélkül. (...) Ezért hívják ezt a főváros camaeájának, mely természettől magában is drágakő, melynek értékét a művészi idomítás felbecsülhetetlenné sokszorosította.”

IMG_5033af-113226.jpg

Jelenet a Kőszívű próbájáról (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda musical két estén – július 17. és június 18. – is színre kerül a Margitszigeti Színházban. A 20 órakor kezdődő előadás estéjének élményét június 18-án egy külön program, a Kőszívű Fesztivál teszi még gazdagabbá.

Aki személyesen szeretne találkozni a Kőszívű – A Baradlay-legenda alkotóival, és megismerni a musical történelmi és művészeti hátterét, az megteheti a Kőszívű Fesztiválon június 18-án, szombaton, 16.00 órától 18.00 óráig a Margitszigeti Színházban.

A közönségtalálkozón látványos tánctanítással, történelmi előadással, jelmezbemutatóval és kézművesfoglalkozással várják az érdeklődőket.

KŐSZÍVŰ – a Baradlay-legenda (ősbemutató)

  • 2022. június 17., 18., 20:00 (esőnap június 19.)
  • Kőszívű Fesztivál: 2022. június 18., 16:00-18:00 óra között
  • Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Az ősbemutató részletei és jegyek elérhetők itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gubik Petra a KŐSZÍVŰ próbáján (fotó: Vass Antónia)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Zenés színház hír

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!
Zenés színház hír

Egy vadonatúj nagyoperettet és egy Carmen-musicalt mutat be a Budapesti Operettszínház

Somossy Károly cirkusz-, orfeum- és varietéigazgató életéről szóló nagyoperett: Az Orfeum mágusa, valamint Frank Wildhorn Carmen című musicalje is szerepel a Budapesti Operettszínház 2023-24-es évadában.