Zenés színház

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

2019.02.01. 16:10
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

A részben sajtónyilvános eseményen Kiss-B. Atilla bemutatta új stábját: Maróti Szilvia gazdasági igazgatót, Dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgatót, Pfeiffer Gyula főzeneigazgatót, Apáti Bence balettigazgatót, valamint Somfai Péter műszaki igazgatót, aki az egyetlen tag a korábbi vezetésből.

D_MTZ201902010021-160613.jpg

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója. (Fotó/Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára gratulált a főigazgató kinevezéséhez, és elmondta, hogy amióta Kásler Miklós miniszter meghozta a döntést az Operettszínház igazgatóválasztásában, „kicsit már megismerhette a kulisszákat” az intézményben. Megköszönte az előző vezetésnek, hogy gördülékenyen adta át a színházat, és fontosnak nevezte, hogy az új igazgató törekvése szerint hagyománytisztelő, „értékmentő” munkát folytat majd. Beszédében az Operettszínházat „a magyar kulturális diplomácia zászlóshajójának”, „nemzeti kulturális identitásunk, az országról alkotott belső és külső kép meghatározott elemének” nevezte.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója, aki a „Budapesti Operettszínház – A nemzeti dalszínház” című pályázatával nyerte el a tisztséget, elmondta: „az átadás-átvétel a mai napon megtörtént.”

„Pályázatomban, ha nagyon röviden és tömören akarok fogalmazni, azt vállaltam, hogy az Operettszínházat a már stratégiai fontosságú nemzeti kulturális intézmények, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, illetve a Magyar Állami Operaház minőségi szintjére, rangjára emeljem.”

Kiss-B. a sajtó előtt megtartott beszédében alapvetően ezeket ígérte:

  • rangos külföldi rendezőket,
  • énekmesterek bevonását (a kórustagok számára is),
  • hogy mindenkinek a számára előnyös szerepeket szán,
  • a művészek máshol is felléphetnek, de szeretné, ha az Operettben éreznék otthon magukat.

Az most kezdődő időszakot „nulladik évadnak” tekinti, amelyben nem lesznek „ugrásszerű változások”.

IMG_20190201_141436_2-152648.jpg

Sajtónyilvános társulati ülés a Budapesti Operettszínházban 2019. február 1-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A főigazgató beszélt a közelgő dubaji és az izraeli vendégszereplésekről, méltatta a készülő Carousel és A Pendragon legenda produkciókat, és beharangozta, hogy szorosabb együttműködést tervez a köztévé M5 csatornájával. Nyáron bemutatják az Operett művészeivel a Csárdáskirálynő c. alkotást Vidnyánszky Attila rendezésében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Továbbra is a társulat adja a Budavári Palotakoncertek műsorát, és folynak a tárgyalások a német koprodukciós partnerrel, a BB Promotionnal A Szépség és a Szörnyeteg-turné folytatásáról. A főigazgató szeretné, ha az előadás hazai színpadon is látható lenne.

Az anyagiakról csak kevés szót ejtett. „Az Operettszínház (…) nemzetstratégiai fontosságú költségvetési csúcsintézmény. Komoly ígéreteket kaptam arra, hogy biztosítva lesznek a források ahhoz, hogy megvalósítsam a pályázatomban vállaltakat.”

Kiss B. Atilla hozzátette, hogy szívesen elbeszélget a társulat tagjaival, „aki erre igényt tart”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Zenés színház magazin

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház videó

Íme a Pavarotti-dokumentumfilm első rövid előzetese!

A Grammy-gála közben játszották le először Ron Howard új dokumentumfilmjének teaserét.
Zenés színház galéria

Így halad az Operaház felújítása - FOTÓK!

Habár már tudni lehet, hogy nem lesz kész idén, a „kiszivárgó” fotók alapján nagyon várjuk az Ybl-palota elkészültét.