Zenés színház

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

2019.02.01. 16:10
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

A részben sajtónyilvános eseményen Kiss-B. Atilla bemutatta új stábját: Maróti Szilvia gazdasági igazgatót, Dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgatót, Pfeiffer Gyula főzeneigazgatót, Apáti Bence balettigazgatót, valamint Somfai Péter műszaki igazgatót, aki az egyetlen tag a korábbi vezetésből.

D_MTZ201902010021-160613.jpg

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója. (Fotó/Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára gratulált a főigazgató kinevezéséhez, és elmondta, hogy amióta Kásler Miklós miniszter meghozta a döntést az Operettszínház igazgatóválasztásában, „kicsit már megismerhette a kulisszákat” az intézményben. Megköszönte az előző vezetésnek, hogy gördülékenyen adta át a színházat, és fontosnak nevezte, hogy az új igazgató törekvése szerint hagyománytisztelő, „értékmentő” munkát folytat majd. Beszédében az Operettszínházat „a magyar kulturális diplomácia zászlóshajójának”, „nemzeti kulturális identitásunk, az országról alkotott belső és külső kép meghatározott elemének” nevezte.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója, aki a „Budapesti Operettszínház – A nemzeti dalszínház” című pályázatával nyerte el a tisztséget, elmondta: „az átadás-átvétel a mai napon megtörtént.”

„Pályázatomban, ha nagyon röviden és tömören akarok fogalmazni, azt vállaltam, hogy az Operettszínházat a már stratégiai fontosságú nemzeti kulturális intézmények, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, illetve a Magyar Állami Operaház minőségi szintjére, rangjára emeljem.”

Kiss-B. a sajtó előtt megtartott beszédében alapvetően ezeket ígérte:

  • rangos külföldi rendezőket,
  • énekmesterek bevonását (a kórustagok számára is),
  • hogy mindenkinek a számára előnyös szerepeket szán,
  • a művészek máshol is felléphetnek, de szeretné, ha az Operettben éreznék otthon magukat.

Az most kezdődő időszakot „nulladik évadnak” tekinti, amelyben nem lesznek „ugrásszerű változások”.

IMG_20190201_141436_2-152648.jpg

Sajtónyilvános társulati ülés a Budapesti Operettszínházban 2019. február 1-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A főigazgató beszélt a közelgő dubaji és az izraeli vendégszereplésekről, méltatta a készülő Carousel és A Pendragon legenda produkciókat, és beharangozta, hogy szorosabb együttműködést tervez a köztévé M5 csatornájával. Nyáron bemutatják az Operett művészeivel a Csárdáskirálynő c. alkotást Vidnyánszky Attila rendezésében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Továbbra is a társulat adja a Budavári Palotakoncertek műsorát, és folynak a tárgyalások a német koprodukciós partnerrel, a BB Promotionnal A Szépség és a Szörnyeteg-turné folytatásáról. A főigazgató szeretné, ha az előadás hazai színpadon is látható lenne.

Az anyagiakról csak kevés szót ejtett. „Az Operettszínház (…) nemzetstratégiai fontosságú költségvetési csúcsintézmény. Komoly ígéreteket kaptam arra, hogy biztosítva lesznek a források ahhoz, hogy megvalósítsam a pályázatomban vállaltakat.”

Kiss B. Atilla hozzátette, hogy szívesen elbeszélget a társulat tagjaival, „aki erre igényt tart”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.