Zenés színház

Köszöntötte a társulatot az Operett új vezetése

2019.02.01. 16:10
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház új főigazgatója a február 1-én megtartott első társulati ülésen ismertette terveit. A társulat tagjai számára meghívott külföldi rendezőket és előnyös szerepeket ígér.

A részben sajtónyilvános eseményen Kiss-B. Atilla bemutatta új stábját: Maróti Szilvia gazdasági igazgatót, Dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgatót, Pfeiffer Gyula főzeneigazgatót, Apáti Bence balettigazgatót, valamint Somfai Péter műszaki igazgatót, aki az egyetlen tag a korábbi vezetésből.

D_MTZ201902010021-160613.jpg

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója. (Fotó/Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára gratulált a főigazgató kinevezéséhez, és elmondta, hogy amióta Kásler Miklós miniszter meghozta a döntést az Operettszínház igazgatóválasztásában, „kicsit már megismerhette a kulisszákat” az intézményben. Megköszönte az előző vezetésnek, hogy gördülékenyen adta át a színházat, és fontosnak nevezte, hogy az új igazgató törekvése szerint hagyománytisztelő, „értékmentő” munkát folytat majd. Beszédében az Operettszínházat „a magyar kulturális diplomácia zászlóshajójának”, „nemzeti kulturális identitásunk, az országról alkotott belső és külső kép meghatározott elemének” nevezte.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója, aki a „Budapesti Operettszínház – A nemzeti dalszínház” című pályázatával nyerte el a tisztséget, elmondta: „az átadás-átvétel a mai napon megtörtént.”

„Pályázatomban, ha nagyon röviden és tömören akarok fogalmazni, azt vállaltam, hogy az Operettszínházat a már stratégiai fontosságú nemzeti kulturális intézmények, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, illetve a Magyar Állami Operaház minőségi szintjére, rangjára emeljem.”

Kiss-B. a sajtó előtt megtartott beszédében alapvetően ezeket ígérte:

  • rangos külföldi rendezőket,
  • énekmesterek bevonását (a kórustagok számára is),
  • hogy mindenkinek a számára előnyös szerepeket szán,
  • a művészek máshol is felléphetnek, de szeretné, ha az Operettben éreznék otthon magukat.

Az most kezdődő időszakot „nulladik évadnak” tekinti, amelyben nem lesznek „ugrásszerű változások”.

IMG_20190201_141436_2-152648.jpg

Sajtónyilvános társulati ülés a Budapesti Operettszínházban 2019. február 1-én (Fotó/Forrás: Fidelio)

A főigazgató beszélt a közelgő dubaji és az izraeli vendégszereplésekről, méltatta a készülő Carousel és A Pendragon legenda produkciókat, és beharangozta, hogy szorosabb együttműködést tervez a köztévé M5 csatornájával. Nyáron bemutatják az Operett művészeivel a Csárdáskirálynő c. alkotást Vidnyánszky Attila rendezésében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Továbbra is a társulat adja a Budavári Palotakoncertek műsorát, és folynak a tárgyalások a német koprodukciós partnerrel, a BB Promotionnal A Szépség és a Szörnyeteg-turné folytatásáról. A főigazgató szeretné, ha az előadás hazai színpadon is látható lenne.

Az anyagiakról csak kevés szót ejtett. „Az Operettszínház (…) nemzetstratégiai fontosságú költségvetési csúcsintézmény. Komoly ígéreteket kaptam arra, hogy biztosítva lesznek a források ahhoz, hogy megvalósítsam a pályázatomban vállaltakat.”

Kiss B. Atilla hozzátette, hogy szívesen elbeszélget a társulat tagjaival, „aki erre igényt tart”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Vizuál

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház selmeczi györgy

Elkészült Selmeczi György új operája

A Krónikás című kétfelvonásos vígopera az intézményes magyar zeneoktatás létrejöttének bicentenáriumára készült a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára.
Zenés színház hír

Plácido Domingo lemondta a 2020-as tokiói olimpián való szereplését

A 78 éves operaénekes a produkció összetettségére hivatkozva lépett ki a 2020 áprilisára tervezett bemutató előkészületeiből – jelentette be az Olimpiai Szervezőbizottság múlt pénteken.
Zenés színház hír

Késelés a színpadon, három művész megsérült

Előadás közben késeltek meg három művészt Szaúd-Arábiában – számolt be róla az Index.
Zenés színház hír

Francia állami kitüntetést kapott az Armel Opera Festival igazgatója

Franciaország kulturális minisztere, Franck Riester a francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát ítélte meg Havas Ágnesnek. 
Zenés színház hír

A láthatatlan háttérmunkát végzőket díjazták az Erkel Színházban

A Magyar Táncművészeti Egyetem és a Magyar Állami Operaház együttműködési megállapodásának aláírása mellett új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat, valamint miniszteri elismerő oklevelet adtak át a magyar opera napja alkalmából csütörtökön Budapesten az Erkel Színházban.