Zenés színház

Kovalik Balázs Berlinben rendez

2011.11.14. 10:33
Ajánlom
November 19-én mutatja be a Berlini Staatsoper Kovalik Balázs rendezésében Smetana Az eladott menyasszony című operáját.

A Karel Sabina szövegére 1863-64-ben készült három felvonásos vígopera ősbemutatóját 1866. május 30-án tartották Prágában, ám akkor nem aratott különösebb sikert. A zeneszerző 1896-70-ben átdolgozta a művet - ekkor került a prózai részek helyére recitatív, több új részletet is komponált, és három felvonásossá bővült a darab -, ez pedig jótékonyan hatott a darabra, és meghozta a népszerűséget.

A Schiller Theaterben november 19-én mutatják be az operát Kovalik Balázs rendezésében, Antal Csaba díszletében. A jelmezeket Bettina Walter tervezi, a koreográfus Marat Aliev, a fénytervek Olaf Freese munkái, a videót Thomas Zengerle készíti. Az előadást Karl-Heinz Steffens dirigálja. Krušina szerepében Oskar Hillebrandt, Ludmilaként Agnes Zwierko és Katharina Kammerloher látható. A szerelmeseket, Mařenkát és Jeníket Anna Samuil, illetve Burkhard Fritz és Jeffrey Dowd alakítják. Micha Andreas Bauer, Háta Daniela Denschlag, Vašek Florian Hoffmann lesz, a házasságközvetítő Kecalként Pavlo Hunka lép színre. A cirkuszigazgatót Reiner Goldberg, Esmeraldát, a táncosnőt Adriane Queiroz, míg a komádiás Muffot Alin Anca éneklik. Az eladott menyasszony a premiert követően november 22-én, 26-án, december 2-án, 5-én, az évad második felében pedig április 10-én, 15-én, 26-án, június 20-án és 23-án látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szabó Magda premier a Vörösmarty Színházban

Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művét január 25-én mutatták be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Nagyszínpadán Bagó Bertalan rendezésében.
Zenés színház ajánló

Újra színpadra kerül a Sztárcsinálók

Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor alkotása 1981-ben az első magyar rockopera volt. Most az UP Újpesti Rendezvénytérben kerül újra színpadra.
Zenés színház premier

Vivaldiról szól José Cura első operája

Szerdán mutatják be José Cura Montezuma és a rőthajú pap című vígoperáját a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével a Zeneakadémián.
Zenés színház hír

Csütörtökön búcsúztatják Felföldi Anikót

A temetés szűk családi körben, egy későbbi időpontban lesz.
Zenés színház bűnügy

Ennyibe kerül valakit ököllel megütni az operaházban

Fizetnie kell a nézőnek, aki megütötte a közönség egy másik tagját a brit Királyi Operaházban.