Zenés színház

Kovalik Balázs Berlinben rendez

2011.11.14. 10:33
Ajánlom
November 19-én mutatja be a Berlini Staatsoper Kovalik Balázs rendezésében Smetana Az eladott menyasszony című operáját.

A Karel Sabina szövegére 1863-64-ben készült három felvonásos vígopera ősbemutatóját 1866. május 30-án tartották Prágában, ám akkor nem aratott különösebb sikert. A zeneszerző 1896-70-ben átdolgozta a művet - ekkor került a prózai részek helyére recitatív, több új részletet is komponált, és három felvonásossá bővült a darab -, ez pedig jótékonyan hatott a darabra, és meghozta a népszerűséget.

A Schiller Theaterben november 19-én mutatják be az operát Kovalik Balázs rendezésében, Antal Csaba díszletében. A jelmezeket Bettina Walter tervezi, a koreográfus Marat Aliev, a fénytervek Olaf Freese munkái, a videót Thomas Zengerle készíti. Az előadást Karl-Heinz Steffens dirigálja. Krušina szerepében Oskar Hillebrandt, Ludmilaként Agnes Zwierko és Katharina Kammerloher látható. A szerelmeseket, Mařenkát és Jeníket Anna Samuil, illetve Burkhard Fritz és Jeffrey Dowd alakítják. Micha Andreas Bauer, Háta Daniela Denschlag, Vašek Florian Hoffmann lesz, a házasságközvetítő Kecalként Pavlo Hunka lép színre. A cirkuszigazgatót Reiner Goldberg, Esmeraldát, a táncosnőt Adriane Queiroz, míg a komádiás Muffot Alin Anca éneklik. Az eladott menyasszony a premiert követően november 22-én, 26-án, december 2-án, 5-én, az évad második felében pedig április 10-én, 15-én, 26-án, június 20-án és 23-án látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.
Zenés színház metoo

Nyolc énekes vádolja Plácido Domingót helytelen szexuális viselkedéssel

Az Associated Press riportja szerint a sztártenor, a Los Angeles-i Operaház vezető beosztású művészeként rendszeresen visszaélt hatalmával. Nyolc énekes és egy táncos vádolja.