Zenés színház

Kovalik Balázs: "Fantasztikus lehetőségek"

2012.02.05. 18:09
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház korábbi művészeti vezetője, akit néhány hete Münchenben tanszékvezetőnek neveztek ki, arról is beszélt, miért van igény Németországban kortárs művekre és előadásokra.

Kovalik Balázs 2012 őszétől alma matere, az August Everding alapította müncheni Theaterakademie zenés színházi képzését vezeti. Komoly kihívásnak tartja a feladatot a rendező, aki szerint "nemcsak iskola, hanem igazi nemzetközi operastúdió lesz" az általa vezetendő műhely.

A rendező aktuális munkájáról is beszámolt (2:30-től): márciusban Hannoverben rendezi Krzysztof Penderecki Aldous Huxley magyarul Loudun ördögei címmel megjelent művéből írt operáját. Kovalik Balázs arról is beszélt (3:59-től), mekkora esélye volna Magyarországon egy hasonló, az alaprepertoártól távoli kortárs mű bemutatásának, és hogy - Budapesttel ellentétben - miért kíváncsi rá a kíváncsi közönség a közepes méretű német városokban.

Bár Kovalik Balázs minden jel szerint gyökeret eresztett Németországban, munkásságát itthon sem kell nélkülöznünk: a Magyar Állami Operaházban 2012. január 21. és február 14. között nyolc alkalommal ismét műsorra kerül a Mefistofele, mely egyik utolsó munkája volt a rendezőnek, mielőtt lejárt volna budapesti szerződése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.