Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

2023.01.24. 15:55
Ajánlom
Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.

A premiert beharangozó sajtótájékoztatón Almási-Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója elmondta, régóta terveztek koprodukciót más európai operaházakkal, a Genfi Nagyszínházzal való együttműködés során pedig nem csupán a ritkán színre kerülő Prokofjev-darab lesz Budapesten látható, de

az Opera műhelyei gyártották a a szentpétervári Ermitázs palotabelsői alapján tervezett díszleteket.

A svájci bemutatóra 2021 őszén került sor, január 28-án pedig a magyar közönség is megismerkedhet a Tolsztoj óriási történelmi regényéből készült operával.

A bemutatót vezénylő Alan Buribayev, a kazahsztáni Asztanai Opera vezető karmestere, elmondta, Prokofjev hasonló megközelítést alkalmazott a regény operai átdolgozása során, mint Csajkovszkij az Anyeginben,

nem törekedett arra, hogy elejétől végéig, lineárisan mesélje el a cselekményt, ehelyett kiemelte az irodalmi mű fontosabb jeleneteit, és azokra építette az opera dramaturgiáját

(abban a hitben, hogy a közönség előzetes tudásával ki tudja pótolni a hiányzó részeket). Az opera első fele a békeidőket ábrázolja, Natasa Rosztova és Andrej Bolkonszkij kapcsolatára koncentrál, ami lényegében kamaradráma, míg a második rész, a háború időszaka eposzi léptékűvé tágítja a művet. Itt Prokofjev óriási kórusjeleneteket alkalmaz, hasonlóképpen, ahogy Muszorgszkij jelenítette meg a népet a saját darabjaiban. A két részt ugyanakkor visszatérő zenei témák, például a szerelem, a tavasz vagy épp a katasztrófa hangjai kötik össze.

HaboruesBeke_2021_09_CaroleParodi-0147-212517.jpg

Jelenet a Háború és béke 2021-es előadásából (Fotó/Forrás: Carole Parodi / Genfi Nagyszínház)

A Magyar Állami Operaházban a darab húzott változata hangzik el, mivel a teljes opera olyan terjedelmes, hogy már Prokofjev idejében felmerült, két estén kellene előadni. A zeneszerző tiltakozott ez ellen a megoldás ellen, viszont ő maga javasolt különböző lehetőségeket a rövidítésre. Az eladás rendezője a katalán Calixto Bieito lesz, akit a néhány éve bemutatott Carmen-produkciójából ismerhet a hazai közönség. Rebecca Ringst szemet gyönyörködtető díszletei megcáfolják azt a hiedelmet, hogy egy friss és gondolatgazdag produkció nem lehet szép,

egy utalás ugyanakkor már az első jelenetben is jelzi, milyen elzárt, védett világban él az orosz arisztokrácia a háború kitörése előtt.

Bieito további alkotótársai a korábban párizsi divatházaknak is dolgozó jelmeztervező, Ingo Krügler, a mozgóképes installációkért felelő Sarah Derendinger videóművész és független filmes, valamint a drámaíróként is tevékeny Beate Breidenbach dramaturg voltak.

A Háború & béke monumentalitását a négyórás játékidőn túl a rendkívüli létszámú előadói apparátus is különlegessé teszi: Prokofjev összesen 72 szólistaszerepet írt operájába. Az OPERA és a Genfi Nagyszínház koprodukciójában 28 énekes összesen 45 karaktert formál meg, a főbb szerepeket Szegedi Csaba (Andrej Bolkonszkij), Brassói-Jőrös Andrea (Natasa Rosztova) és Brickner Szabolcs (Pierre Bezuhov), valamint Fried Péter / Rácz István (Kutuzov marsall), Haja Zsolt (Napóleon), Nyári Zoltán (Kuragin), Gál Erika (Hélène), Heiter Melinda (Szonja), Kovács István (Ilja Rosztov) és Balczó Péter (Platon Karatajev) alakítják.

Prokofjev Háború & béke című operáját a 2023. január 28-i premiert követően az idei évadban további hat alkalommal, február 1-jén, 3-án, 5-én, 8-án és 18-án 18:00 órától, február 12-én pedig 11:00 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Állami Operaházban.

Fejléckép: Jelenet a Háború és béke előadásából (fotó/forrás: Carole Parodi / Genfi Nagyszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.