Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

2022.11.24. 10:20
Ajánlom
A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

A 2023-as operaszezonban a világ egyik legkedveltebb operájának, George Bizet Carmenjének köszönhetően a világ zenekedvelőinek találkozóhelyévé válik a Szentmargitbányai Kőfejtő. Minden bizonnyal nagy izgalom előzi majd meg az operavilág egyik legkeresettebb művésznője, Kristīne Opolais debütálását Carmen szerepében a kőfejtő színpadán.

Bár napjainkban többnyire mezzoszopránok interpretálásában hallhatjuk Carment, számos szopránt ismerünk, akik megmérettették magukat Bizet mesterien megírt szerepében,

és emlékezetesen alakították azt: például a legendás Geraldine Farrar, Enrico Caruso oldalán, vagy Maria Callas, aki nemcsak színpadon énekelte a szerepet, hanem hangfelvétel is megörökíti alakítását, valamint Anja Silja, aki a Bécsi Állami Operházban alakította a cigánylányt, de Régine Crespin és Jessye Norman közreműködésével is ismerünk hangfelvételeket.

A francia rendező, Arnaud Bernard-nak nem ez lesz az első Carmen-rendezése. Az elmúlt években, Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség interpretációit. A kőfejtőben azonban Alessandro Camera látványtervezővel és Carla Ricotti jelmeztervezővel egy vadonatúj produkciót hoznak létre. A régmúlt idők álomvilágot idéző filmstúdiójává alakítják át a Szentmargitbányai Kőfejtő kulisszáit.

Arnaud Bernard a legfiatalabb rendező, aki valaha a híres Veronai Arénában színpadra vihetett alkotás,

2005-ben Puccini Bohémélet című operáját, majd 2017-ben Verdi Nabuccóját. Ez utóbbi rendezést tavaly nyáron újra színre vitték, és az előadás felvételeit televíziós közvetítések, valamint mozielőadások segítségével még szélesebb közönséghez juttatták el.

Valerio Galli, a fiatal, de már nemzetközi karriert magáénak tudható karmester először fog ezen a helyszínen vezényelni. Irányításával a nemzetközi élvonalba tartozó énekesekből álló együttes szólaltatja majd meg Bizet muzsikáját. Kristīne Opolais mellett a norvég Lilly Jørstad mezzoszopránt – akit A sevillai borbély Rosinájaként ünnepel az operavilág, többek között a Bécsi Állami Operaházban nyújtott alakításáért – valamint az olasz Francesca di Saurót (a 6. nemzetközi Franca Mattiucci énekverseny „Legjobb fiatal operaénekes” és „Legjobb előadó” díját kiérdemlő fiatal tehetséget) hallhatják majd Carmenként.

CarmenSztm-100801.jpg

Kristīne Opolais és a Carmen alkotógárdája (Fotó/Forrás: Andreas Tischler / Szentmargitbányai Kőfejtő)

A boldogtalan szerelmes, Don José szerepében Migran Agadzhanyan, Matthew White és Brian Michael Moore lépnek majd a különböző szereposztásokban színpadra. Migran Agadzhanyant a lírai-drámai mezőny egyik legígéretesebb fiatal tenoristájaként tartják számon, és ugyanez vonatkozik Moore-ra, valamint az amerikai Matthew White-ra is, aki ezzel a produkcióval debütál Európában. A hűséges Micaëla szerepében Carolina López Morenót láthatják majd, aki két évvel ezelőtt a Turandot Liùjaként órási sikert aratott a Szentmargitbányai Kőfejtőben. További szereposztásban két fiatal szopránt, Yulia Suleimanovátés Ana Garoticot hallhatja majd a közönség. A rámenős torreádort, Escamillót az olasz bariton, Vittorio Prato, illetve Sergey Kaydalovo viszi színpadra.

Pratót mindenekelőtt könnyed belcanto-interpretációi miatt ünnepli a nemzetközi operaélet, Kaydalov pedig a Bécsi Állami Operaház friss társulati tagjaként már nagy sikereket tudhat maga mögött.

További szerepekben olyan művészeket is újra köszönthetünk a színpadon, akik a korábbi években nagy sikerrel szerepeltek, mint például Nina Tarandek, Angelo Pollak, Mikołaj Bońkowski vagy Ivan Zinoviev.

Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a kiváló és jól bevált kórus, a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien lép fel. A negyedik évadába lépő, három magyar zenekar tagjaiból összeálló Piedra Fesztiválzenekart, a kőfejtő rezidens zenekarát sem kell a Nabuccóban, a Turandotban és A varázsfuvolában nyújtott teljesítménye után senkinek bemutatni.

A két évvel ezelőtti Turandotban a látványos kaszkadőrmutatványokért felelő Ran Arthur Braun kaszkadőrcsapata mellett ismét száz, minden korosztályt képviselő statisztákból álló csapat lép majd fel a kőbánya hatalmas, természetes színpadán.

 „A Carmen a legnépszerűbb operák egyike. Bizet főhőse a femme fatale megtestesítője, számítóan veti be bájait, végül pedig féltékeny szeretője keze által leli halálát.

Bizet mesterműve magával ragadó dallamokkal és ritmusokkal varázsolja el a hallgatóságot.

A rendezői csapat és jómagam is már most égünk a szervezés, rendezés vágyától és attól, hogy a csodás estékkel örvendeztethessük meg a publikumot” – nyilatkozta várakozással telve az új rendezés kapcsán Daniel Serafin, a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak művészeti vezetője.

„Az évek során számos szoprán megformálta már ezt a szerepet, számomra pedig jó lehetőség, hogy kiléphessek a skatulyából.

Carmen szenvedélyessége és ereje inspirál, és már alig várom, hogy részt vehessek ezen a művészi utazáson, a csillagos ég alatt

– nyilatkozta debütálása kapcsán Kristīne Opolais.

Bizet: Carmen
Szentmargitbányai Kőfejtő

Premier: július 12. 20:30
További előadások: július 13., 14., 15., 20., 21., 22., 23., 27., 28., 29. és 30., augusztus 3., 4., 5., 7., 10., 11., 12., 13., 17., 18., 19. és 20

Karmester: Valerio Galli
Rendező: Arnaud Bernard
Színpadkép: Alessandro Camera
Jelmez: Carla Ricotti
Kaszkadőrök: Ran Arthur Braun

Carmen: Kristīne Opolais / Lilly Jørstad / Francesca di Sauro
Don José: Migran Agadzhanyan / Matthew White / Brian Michael Moore
Micaëla: Carolina López Moreno / Yulia Suleimanova / Ana Garotic
Escamillo: Vittorio Prato / Sergey Kaydalov
Frasquita: Leah Manning / Aleksandra Szmyd
Mercédès: Nina Tarandek / Sofia Vinnik
Dancairo: Oleh Lebedyev / Matthias Störmer
Remendado: Angelo Pollak
Zuniga: Mikołaj Bońkowski / Ilja Kazakov
Moralès: Stefan Astakhov / Ivan Zinoviev

Philharmonia Chor Wien (karnagy: Walter Zeh)
A Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásának kaszkadőrjei és statisztái  
Piedra Festival Orchester

A Szentmargitbányai Kőfejtő Carmen előadásaira már kaphatók a jegyek a pan.event irodában, megrendelhetők a +43 2682 65065 telefonszám alatt vagy pedig a [email protected] email-címen. További információkat a www.operimsteinbruch.at oldalon találnak.

Fejléckép: Kristīne Opolais (fotó: Tatyana Vlasova)

Az arany mesterséges fénye

Kapcsolódó

Az arany mesterséges fénye

Az idei nyáron a Nabuccót játsszák az Esterházy Vállalathoz tartozó Szentmargitbányai Kőfejtőben, a néhány izgalmasabb látványelemmel megfűszerezett, de alapvetően klasszikus színrevitelű produkció július 13-i premierjén jártunk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.