Zenés színház

Krzysztof Warlikowski Stravinsky-operát rendezett Berlinben

2010.12.23. 10:50
Ajánlom
Néhány napja nagy sikerrel játssza a berlini Staatsoper Unter den Linden társulata Stravinsky The Rake's Progress (A léhaság útja) című operáját. A német sajtó nagy felfedezésnek tartja Anna Prohaska bemutatkozását Anne Truelove szerepében. GALÉRIA

Az 1983-ban született osztrák-angol szopránt a beszámolók a nemzetközi operaszcéna nagy ígéretének tartják. Mint a kritikusok fogalmaznak, Prohaska teljesítménye az 1951-es első és emlékezetes Anne Truelove alakítójához, Elisabeth Schwarzkopféhoz mérhető. Tom Rakewell, a léha figuráját Floriann Hoffmann formálja meg. Az előadás érdekessége, hogy a rendszerint alt énekesnőkre bízott Török Baba szerepét ezúttal kontratenorra bízták, Nicolas Ziélinskire. Tom rossz szellemét, Nick Shadowt az izraeli-dél-afrikai Gidon Saks játssza.

A produkciót Krzysztof Warlikowski állította színre, a lengyel színházi szakember Európa-szerte keresett rendező. (Korábban volt budapesti meghívása is Hegyi Árpád Jutocsától, amely az operaházi igazgatóváltás miatt hiúsult meg.) Verdi Machbethjének megoldásáért (Brüsszel, Théatre de la Monnaie) az év előadása címet kapta az Opernwelt Magazintól a 2009/2010-es évadot követően. Warlikowski a modern, mai technológiát gyakran használja rendezéseiben; ebben az előadásban a videó Denis Guégin munkája, a jelmezeket és a díszleteket Malgorzata Szczesniak tervezte. Stravinsky operáját egyébként William Hogarth brit festőművész nyolc részmetszetből álló képsorozata ihlette.

Az előadás karmestere, Ingo Metzmacher szinte hazatért Berlinbe, hiszen korábban több hónapon át vezette a Deutsches Symphonie Orchestert. Dolgozott Gerard Mortier igazgatása alatt a brüsszeli Theatre de la Monnaie-ban is; Stravinsky a dzsessz és a neoklasszicizmus között egyensúlyozó muzsikáját ihletetten játszotta vezetésével a Staatskapelle Berlin.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.