Zenés színház

Különleges balettbemutató a Margitszigeten

2006.07.26. 00:00
Ajánlom
A Pécsi Balett Budapesten vendégszerepel: augusztus 5-én a Notre-Dame-i toronyőr című kétfelvonásos produkciót mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Victor Hugo világhírű regényéből, A Notre Dame-i tornyőrből koreografált nagysikerű kétfelvonásos balettet a Pécsi Balett fiatal táncművész-koreográfusa, Jurányi Patrick. Az előadás sikerét jelzi, hogy közvetlenül a pécsi bemutató után már francia, görög és amerikai vendégszereplésre is meghívták a társulatot. Budapesten mindössze egyetlen alkalommal, augusztus 5-én lép közönség elé ezzel a produkcióval a pécsi együttes a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, s ez egyben a mű szabadtéri bemutatója is lesz.

Az Hugo-dráma nehézségét jelzi, hogy a pécsi előadás a világon a második balettszínpadi adaptáció, amelyben megpróbálták a tánc nyelvére lefordítani a regényt. Jurányi Patrick alkotása az egyik legalapvetőbb vágyról, a szeretetigényről szól. Quasimodo esendőségét Kováts Gergely Csanád, Phoebus reverenda mögötti sugárzó férfiasságát Szalka Krisztián és Esmeralda csábító, szenvedélyes nőiességét Spala Korinna varázsolja elénk.

Jurányi Patrick és az író, Németh Ákos olvasatában Quasimodo és Esmeralda halhatatlan története napjainkban játszódik, és csak Tresz Zsuzsa díszlete, jelmezeinek látványos, ízléses megoldásai, valamint apró utalások idézik a regény korát. A zene, melyet Weisz Nándor, a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusa komponált kifejezetten a Pécsi Balett felkérésére, szintén a mai világot festi elénk igényes, mégis könnyed dallamokkal. Rendhagyó stílusa teljesen eltér a hagyományos balettzenétől: éppúgy felfedezhetőek benne romantikus dallamok, mint a kissé keményebb elektronikus, szintetikus hangzások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.