Zenés színház

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

2021.10.13. 15:35
Ajánlom
Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.

A neves brit rendező – akit évtizedes ismeretség köt Kiss-B. Atilla főigazgatóhoz – jól ismeri Lehár művét, hiszen pár évvel ezelőtt a Landestheatre Niederbayernben már rendezte a darabot. Budapestre kész koncepcióval érkezett, a próbák során volt, hogy ő maga táncolta el a mozdulatsort, amit a tánckartól látni szeretett volna. Medcalf értelmezése, miközben a ma embere is magára ismerhet, a hagyományos operettek miliőjét, Lehár világát idézi meg.

A darabot sokszor állítják párhuzamba Puccini Turandot című operájával.

Ez az összehasonlítás a korai kritikáknak köszönhető, melyek szívesen utaltak a két mű közötti hasonlóságokra. Kétségtelen tény, hogy Lehár, aki mesterének tartotta Puccinit, vett át motívumokat az operaszerzőtől, sőt Puccini még élt, amikor A mosoly országa alapjául szolgáló Sárga kabátot bemutatták. Lehár pedig nemzetközi szinten is elég ismert szerző volt ahhoz, hogy olyan jelentős alkotók, mint az egzotikus helyszínen játszódó zenés darabok mestere is ismerjék a munkásságát.

245011878_4865903840098278_7830452523470280869_n-145732.jpg

Szu-Csong sárga kabátja (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

„Az, hogy Lehár meghódította a világot dallamgazdagságán, leleményességén és biztos színpadi érzékén kívül elsősorban meggyőződése erejének köszönhető” – mondta A mosoly országa sajtótájékoztatóján Kiss-B. Atilla, aki korábban maga is játszotta Szu-Csong herceget Fischl Mónika oldalán. A primadonna az új előadásban is színpadra lép Liza szerepében.

Stephen Medcalf előadása nem csupán a kultúrák közötti különbségekről szól majd, hanem azokról az emberi értékekről is, melyek az ellentétek ellenére összesodornak két embert. Lehár operettje éppen azt mutatja meg, hogy bár a műfaj történetében először nem boldog végkifejlettel zárul a történet, mégis van értelme küzdeni a másikért.

„Önzetlenségre, toleranciára és kompromisszumra van szükségünk ahhoz, hogy egy kapcsolat működni tudjon”

– mondta a rendező.

245456199_4865903470098315_2419941438532287488_n-145732.jpg

Stephen Medcalf, az előadás rendezője és Dr. Csomor Orsolya A mosoly országa sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A darab látványvilága is a két kultúra különbözőségét domborítja ki: Bécs világa, bár a szecesszió stílusjegyeit tükrözi, hideg színekben pompázik, a kék és az ezüst dominál, míg Peking sárgában és aranyban pompázik. Ehhez illeszkednek a jelmezek is, melyek stílus- és anyaghűen illusztrálják az akkori viseletet.

A mosoly országa látványos színpadképét a táncbetétek is erősítik, az előadás érdekessége a második felvonás kínai szvitje, mellyel a nézők már találkozhattak a streamelt gáláknál, a nyolc és fél perces koreográfia ezúttal a produkció részeként kerül színre.

A mosoly országa október 22-től látható a Budapesti Operettszínházban.

Fejléckép: Szu-Csong sárga kabátja a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.