Zenés színház

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

2021.10.13. 15:35
Ajánlom
Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.

A neves brit rendező – akit évtizedes ismeretség köt Kiss-B. Atilla főigazgatóhoz – jól ismeri Lehár művét, hiszen pár évvel ezelőtt a Landestheatre Niederbayernben már rendezte a darabot. Budapestre kész koncepcióval érkezett, a próbák során volt, hogy ő maga táncolta el a mozdulatsort, amit a tánckartól látni szeretett volna. Medcalf értelmezése, miközben a ma embere is magára ismerhet, a hagyományos operettek miliőjét, Lehár világát idézi meg.

A darabot sokszor állítják párhuzamba Puccini Turandot című operájával.

Ez az összehasonlítás a korai kritikáknak köszönhető, melyek szívesen utaltak a két mű közötti hasonlóságokra. Kétségtelen tény, hogy Lehár, aki mesterének tartotta Puccinit, vett át motívumokat az operaszerzőtől, sőt Puccini még élt, amikor A mosoly országa alapjául szolgáló Sárga kabátot bemutatták. Lehár pedig nemzetközi szinten is elég ismert szerző volt ahhoz, hogy olyan jelentős alkotók, mint az egzotikus helyszínen játszódó zenés darabok mestere is ismerjék a munkásságát.

245011878_4865903840098278_7830452523470280869_n-145732.jpg

Szu-Csong sárga kabátja (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

„Az, hogy Lehár meghódította a világot dallamgazdagságán, leleményességén és biztos színpadi érzékén kívül elsősorban meggyőződése erejének köszönhető” – mondta A mosoly országa sajtótájékoztatóján Kiss-B. Atilla, aki korábban maga is játszotta Szu-Csong herceget Fischl Mónika oldalán. A primadonna az új előadásban is színpadra lép Liza szerepében.

Stephen Medcalf előadása nem csupán a kultúrák közötti különbségekről szól majd, hanem azokról az emberi értékekről is, melyek az ellentétek ellenére összesodornak két embert. Lehár operettje éppen azt mutatja meg, hogy bár a műfaj történetében először nem boldog végkifejlettel zárul a történet, mégis van értelme küzdeni a másikért.

„Önzetlenségre, toleranciára és kompromisszumra van szükségünk ahhoz, hogy egy kapcsolat működni tudjon”

– mondta a rendező.

245456199_4865903470098315_2419941438532287488_n-145732.jpg

Stephen Medcalf, az előadás rendezője és Dr. Csomor Orsolya A mosoly országa sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A darab látványvilága is a két kultúra különbözőségét domborítja ki: Bécs világa, bár a szecesszió stílusjegyeit tükrözi, hideg színekben pompázik, a kék és az ezüst dominál, míg Peking sárgában és aranyban pompázik. Ehhez illeszkednek a jelmezek is, melyek stílus- és anyaghűen illusztrálják az akkori viseletet.

A mosoly országa látványos színpadképét a táncbetétek is erősítik, az előadás érdekessége a második felvonás kínai szvitje, mellyel a nézők már találkozhattak a streamelt gáláknál, a nyolc és fél perces koreográfia ezúttal a produkció részeként kerül színre.

A mosoly országa október 22-től látható a Budapesti Operettszínházban.

Fejléckép: Szu-Csong sárga kabátja a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Folyamatos tanulás – interjú Kállai Ernővel, az Opera koncertmesterével

Nyolc éve a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertmestere, nemrég pedig ismét szólistaként hallhatta a közönség Kállai Ernőt, aki a 2023/24-es évadban az év zenekari művésze címet is kiérdemelte.
Zenés színház videó

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Zenés színház hír

Haja Zsolt a következő évad Kamaraénekese az Operában

A kiváló baritont a szerdai Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy az Angol100 szezonban ő is a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje lesz.
Zenés színház interjú

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.