Zenés színház

László Boldizsár és Terts Márton debütál Kero rendezésében

2012.05.30. 11:30
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház Pillangóasszony-sorozatának utolsó két előadása új szereposztással csalogatja a darab szerelmeseit.

A dirigens ezúttal a külföldről hazatérő fiatal karmester, Terts Márton lesz, aki 2005-ben Leopold Hager karmesteri osztályában szerezte meg diplomáját a bécsi Zeneművészeti Egyetemen. Részt vett Dénes István, Acél Ervin és Jerome Preysinger mesterkurzusain. Hangverseny- és operai vendégszereplések mellett (Új-Brandenburgi Filharmonikusok, Drezdai Állami Operettszínház, Norddeutsches Tonkünstlerorchester) 2004 és 2011 között a Brémai Színház karmestere volt.

Pinkerton szerepében László Boldizsár lép színpadra. A Cotton Club Singers alapítója és frontembere 15 évig a jazzvokál műfajt képviselte, majd operaszínpadon folytatta énekesi karrierjét. Az utóbbi négy évben László Boldizsár hét színház 14 opera és 3 operett tenor főszerepét játszott el, s mára a Pozsonyi Állami Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház vezető tenorja. Budapesti operadebütálása elé nagy várakozással tekint: "Eleinte úgy gondoltam, hogy pesti bemutatkozásom nem fog annyira megérinteni, miután állandó szólistája lettem a pozsonyi operának és túl vagyok a tizenötödik operaszerepemen. Az első színpadi próba viszont elég komoly emóciókat váltott ki belőlem. Az épület, ami magában hordozza mindazt, amit elképzelünk róla, és mindaz, ami története során megvalósult benne, azonnal visszaparancsolta belém a tiszteletet. Kerényi tanár úr Pillangóasszonya pedig különlegesen embert próbáló feladat a sokszínűségével és a zenére komponált, másodpercenként hullámzó világával. Külön köszönet nagyszerű partneremnek, Frankó Tündének, akivel már régóta vágytam közös előadásra, és Merczel Máriának, a darab asszisztensének, aki az első másodperctől kezdve olyan fegyelemre és alázatra 'kényszerített' - a szó jó értelmében -, amit még nem tapasztaltam és ami nélkül egy fabatkát sem érne ebben a rendezésben a jelenlétem. Most már nagyon várom a pesti debütálásomat!"

A két művész június 2-án és 7-én lép fel az Operaházban.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.