Zenés színház

Látvány, monumentalitás, szellemiség

2008.05.06. 00:00
Ajánlom
Már most óriási az érdeklődés a Szegedi Szabadtéri Játékok idei előadásai iránt. A 2008-as nyár programja igen sokszínű, lesz worldmusical, opera, operett, rockopera, dixie-gála... Az egyik újdonság, hogy a Néptánc Fesztivál idén nem gálaműsorral zárul, hanem egy komplett táncprodukcióval. Herczeg Tamással, a játékok igazgatóhelyettesével beszélgettem.

- Hogyan alakul ki egy évad programja?

- Igyekszünk a népszínházi hagyományokat követni, és a műfaji sokszínűség jegyében tervezni a következő évadot. A Szegedi Szabadtéri Játékok első éveiben inkább tematikus jellegű volt a műsor, először passiójátékok, később operák, majd táncos- és zenés előadások kerültek színpadra. A '80-as években robbant be a musical. Mára nagyjából kiforrott a műsorszerkezet, ami meghatározza, hogy egy-egy évadban milyen műfajú produkciókat mutatunk be: opera, operett, musical, tánc (néptánc vagy balett), és minden évben van egy nagy szimfonikus koncert. Törekvés, hogy újabb és újabb műveket mutassunk be, ezek nem egyszer ősbemutatók. A musicalek tekintetében elég jól állunk, az István, a király huszonnégy évvel ezelőtt ezeken a deszkákon vált színpadi művé a királydombi bemutató után, de például az Elisabeth a Miss Saigon, vagy a Rudolf magyarországi ősbemutató volt. Idén szintén ősbemutatót tartunk, a Szentivánéji álom című worldmusical a Budapesti Operettszínházzal közös produkciónk lesz, a zenéjét Szakcsi Lakatos Béla, a szövegét Müller Péter Sziámi írja.

- Miért épp a Szentivánéjira esett a választás?

- Fantasztikusan izgalmas történet, amely kellőképpen inspirálta a szerzőket. Személyes örömöm, hogy ily módon Shakespeare is megjelenik a Dóm téren, annak ellenére, hogy a próza már-már kiszorult. Ez az ország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, közel 1000 nm-es a színpad, 4000 fős a nézőtér. Olyan darabokat kell választanunk, amelyek látványvilága, szellemisége, monumentalitása megfogja a nézőket egy ekkora térben is. (Ezért is szerencsés, amikor a Dóm térre íródik egy-egy darab, mert az alkotók lehetőségei sokkal nagyobbak, nem csak lehet, hanem kell is ebben az óriási térben gondolkodni.) Bátyai Edinával, a játékok igazgatónőjével, Kesselyák Gergő művészeti tanácsadóval mindig szem előtt tartjuk, hogy egyetemes kulturális értékeket is nyújtsunk a nézőknek. Így most behozzuk Shakespeare-t a Dóm térre, mint ahogy tettük néhány évvel ezelőtt is, amikor műsoron volt a Rómeó és Júlia. Ide tartozik az is, hogy eddig minden évben igyekeztünk a Bánk bánt bemutatni augusztus 20-a tiszteletére. Idén ezt a nemzeti operát egy mára már nemzetivé lett rockopera váltja fel, az István, a király. Mivel idén nyáron negyedszázados a mű, úgy gondoltuk, érdemes elővenni.

- A Turandotra is a 2008-as Puccini-évforduló miatt gondoltatok?

- Egyrészt igen. Másrészt ez már régóta nem ment a Dóm téren, pedig az imént említett kritériumoknak (látvány, monumentalitás, szellemiség) igencsak megfelel. Harmadrészt pedig most ez ihlette meg Kesselyák Gergelyt, aki színpadra állítja a művet. Úgy gondolta, ez a darab való igazán egy ilyen különleges méretű színpadra. Magyarul játsszuk az operát, Gergő mindenképp szerette volna, hogy a szövegeket pontosan értsék, hiszen olyan előadást szeretne rendezni, amely a fiatalabb közönséget és a nem kimondottan operabarátokat is képes megszólítani. Mindemellett angolul feliratozzuk majd az előadásokat. Nagyon izgalmas és különleges világú előadás készülődik, Kesselyák rendezéseire az intenzív színházi előadásmód a jellemző ezért talán is tartotta fontosnak, hogy ezekben a szerepekben még soha be nem mutatkozott művészek lépjenek föl.

- Tavaly nem volt új operaelőadás a Bánk bánon kívül. Miért?

- Kétévente van lehetőségünk új operát bemutatni, ennek elsősorban anyagi okai vannak. De általában visszahozzuk őket a következő évben, mert kíváncsiak rájuk az emberek, sőt, előfordul, hogy a második évben sokkal nagyobb sikerük van.

- A nagy operett előadások is két évig mennek, ilyen volt a Csárdáskirálynő, amit Alföldi Róbert rendezett, és most ilyen Eszenyi Enikő Marica grófnője, mely a tavalyi nyár után idén ismét szerepel a műsorban.

- Azt hiszem, a Dóm téren színre került operettekkel sikerült megtalálnunk valami egyedi, sajátos, csak a szabadtérire jellemző formát, ízt. Ennek a formanyelvnek, világnak, előadásmódnak a legnagyobb hozadéka – és a célkitűzésünk is egyben –, hogy a musicallátogatókat megpróbáljuk átvezetni az operettre, és azon keresztül az operára. Nem véletlen, hogy a szereposztásokban átfedések vannak. Például Nyári Zoltán szerepelt a Bánk bánban, most pedig ő a bonviván a Marica grófnőben. Keszei Bori Mariát énekelt pár éve a West Side Storyban, ugyanakkor a Bánk bánban ő volt Melinda. Lukács Gyöngyi most operettprimadonnaként lesz jelen, de várható, hogy a jövőben operaszereplőként is üdvözölhetjük. Rálik Szilvia, a Csárdáskirálynő Szilviája volt két éve, most pedig a Turandot címszerepét énekli...


Herczeg Tamás

- A táncot illetően most eltértek az eddigi hagyománytól: nem néptánc gála lesz, és nem is balettelőadás.

- A Benyovszky című előadást (ez is ősbemutató) zenés táncszínháznak is mondhatjuk. A néptánc fesztiválok gálaműsorai után arra gondoltunk, érdemes belekezdeni egy valóságos, színpadi formanyelvű előadás megfogalmazásába. Ehhez egy feszített, színpadi dramaturgiájú műre volt szükség, ami illeszkedik a fesztivál tematikájába, ugyanakkor technikailag is lebonyolítható. Benyovszky egy igazi magyar kozmopolita volt, világutazó. Ennek ellenére nagyon keveset tudunk róla. Valami olyat tudott az ő korában, amit a globalizáció segítségével a ma embere tud, épp ezért szellemiségében és magyarságában is van aktualitása. Az előadás zenéjét a Szarka fivérek a Ghymes együttes alapítói írják a, akik Felvidékiek, csak úgy, mint Benyovszky. Ebből egy izgalmas, érdekes zenés színházi vállalkozás jöhet létre. A zenéket már hallottunk, a librettót ismerjük, de még mi is nagy várakozással nézünk elébe. Zsuráfszky Zoltán koreografálja az előadást, aki jól ismeri a Dóm teret, hiszen több néptánc gálát is rendezett.

- Az Újszegedi Szabadtéri Színpadnak idén mi lesz a sorsa?

- Nehéz helyzet számunkra, hiszen minden évben a Dóm tér költségvetésének terhére működtetjük. Ez a színpad – mi kisszínpadnak hívjuk, bár 1000 fős a nézőtere – ad lehetőséget a próza becsempészésére. Tavaly egy Móricz-darabot mutattunk be, idén pedig Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marcija kerül színre, elsősorban a Szegedi Nemzeti Színház művészeire támaszkodva, de vendégművésszel a címszerepben. Illetve minden nyáron itt rendezzük meg a Dixiland Gálát a helyi, jónevű Molnár Dixiland Banddel és vendégeivel. Idén például fellép Joe Muranyi, aki Louis Armstrong klarinétosa volt. Nehéz a két színpadot összeegyeztetni, mert a Tisza két oldalán helyezkednek el, és ha olyan a széljárás, átmegy a hang. Mindent helyben kell bepróbálni, így inkább a Dóm téri próbaheteken tudunk Újszegeden játszani.

- A REÖK (Regionális Összművészeti Központ) megnyitásával bővült a Szegedi Szabadtéri Játékok kínálata?

- Tavaly augusztus óta a játékok menedzsmentjének kezelésében áll a REÖK Az idei nyár az első, amikor igazán nagy képzőművészeti kiállításokat tudunk rendezni. Két nagy képzőművészeti programunk lesz: a XII. Nyári Táblaképfestészeti biennálé és a Kogart gyűjtemény bemutatása. Ez nagy öröm nekünk, mert a Kogart a Nemzeti Galéria után a második legnagyobb, klasszikus magyar művészeket bemutató gyűjtemény. A szabadtérire szóló érvényes belépővel mindenki ingyenesen megtekintheti a Dóm tértől pár száz méterre található csodálatos szépségű Reök- palotát és benne a tárlatot. A programok összekapcsolása a menedzsment idegenforgalmi szerepvállalásának fontos része, hiszen a Dél-alföld legjelentősebb turisztikai attrakciója a Szegedi Szabadtéri Játékok, ekkor minden évben megtelnek a szállodák, "csúcsra jár" a turizmus. A Dóm téren és környékén folyamatosan újítjuk fel a vendéglátó egységeket; nyárra megnyílik a kávézó- étterem a REÖK-ben és ismét megrendezzük a Dóm téren a KÉSZ Acélszobrászati kiállítást. éjszakai kis koncertekkel, az Aradi vértanúk terén pedig Tér Film Zene fesztivállal várjuk az érdeklődőket. Néhány évvel ezelőtt az utazási csomagok jelentettek újdonságot, most a kulturális szolgáltatásainkat tudjuk bővíteni a képzőművészettel. Abban bízunk, hogy így még teljesebb, komplexebb élményt nyújt a Szegedi Szabadtéri Játékok, akár egy napra, akár hosszabb időre érkezik valaki hozzánk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.