Zenés színház

Lehoczky Zsuzsa vehette át a Musica Hungarica Kiadó Nagydíját a magyar operett napján

2022.10.25. 10:45
Ajánlom
Nagyszabású gála keretében adta át évados elismeréseit a Budapesti Operettszínház a magyar operett napján. Az Évad Musicalszínésze, az Évad Operettszínésze, valamint az Évad Legígéretesebb Ifjú Művésze díj mellett a Musica Hungarica Kiadó Életműdíjat adományozott Vásári Mónikának, a Nagydíjat pedig Lehoczky Zsuzsa vehette át.

2002 óta október 24-én, Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján ünnepeljük a magyar operett napját, melyről a Budapesti Operettszínház minden évben jubileumi előadás vagy gála keretében emlékezik meg.

„Egyvalamiben biztos, hogy világelsők vagyunk: a magyar operett”

– mondta köszöntőbeszédében Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója, hangsúlyozva, hogy az elismert művészek munkája nagyon fontos a műfaj fennmaradása szempontjából.

A díjakat a főigazgató mellett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Éliás Tibor, a Musica Hungarica Kiadó alapítója adta át.

Az Évad Legígéretesebb Ifjú Művészének járó Marsallbot-díjat Kardffy Aisha vehette át, akit az elmúlt szezonban operettekben és musicalekben egyaránt láthatott a közönség. A fiatal színésznő olyan előadásokban mutatkozhatott be, mint a Veszedelmes viszonyok vagy az Abigél.

312964269_493231482844143_1469003188768598568_n-103003.jpg

Díjátadó a magyar operett napján (Fotó/Forrás: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

Az Évad Musicalszínésze díjat Polyák Lilla kapta, akit legutóbb Lucy Harrisként láthatott a közönség a Jekyll és Hyde-ban, de ő játszotta a Nine Claudia Nardiját, valamint a Veszedelmes viszonyok Merteuil márkinéját is.

Az Évad Operettszínésze, Homonnay Zsolt nemcsak a színpadon mutathatta meg tehetségét, az utóbbi időszakban ugyanis rendezőként is dolgozott a Budapesti Operettszínházban. A magyar operett napján rendezett gálát is ő jegyzi, jövő tavasszal pedig új feladatok várnak rá, a Mária főhadnagyot állítja színpadra.

Az Éliás Tibor alapította Musica Hungarica Kiadó immár 20 éve díjazza a zenés színház legkiemelkedőbb alkotóit, egy-egy művésznek Életműdíjat, valamint Nagydíjat adományozva.

Idén az Életműdíjat Vásári Mónikának ítélték oda, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1987 és 2008 között volt a Budapesti Operettszínház társulatának tagja, majd néhány év szabadúszás után 2011 óta ismét láthatja őt a teátrum közönsége.

A Musica Hungarica Nagydíját Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész vehette át, aki rövid beszédében megköszönte a közönség szeretetét, illetve örömét fejezte ki azért, hogy anyaszínháza és a nézők a visszavonulása után sem feledkeztek meg róla.

Fejléckép: Lehoczky Zsuzsa a magyar operett napján a Budapesti Operettszínházban (fotó: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.