Zenés színház

Léleknyitó János vitézek

2009.01.14. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Színházban Kacsóh Pongrác daljátékát, a János vitézt Alföldi Róbert rendező két szereposztásban, két generációval állítja színpadra. A címszerepet Stohl András és Mátyássy Bence alakítja. INTERJÚ.

Mátyássy Bence és Tompos Kátya (fotók: SzoFi)

Fidelio: A János vitéz a század eleje óta a legtöbbet játszott magyar daljáték. Szerintetek minek köszönhető ez a töretlen népszerűség?

Stohl András: Az egyik oka talán az, hogy rendkívül dallamos mű, szinte minden dala fütyülhető sláger. A másik az, hogy van benne valami hihetetlen nagy szív és lélek. És az is hozzájárulhat a sikeréhez, hogy Magyarországról szól. Én nem gondoltam volna, hogy ennyire nemzeti ez az egész darab. "Léleknyitó" mű. Kicsit olyan, mint például amikor Egerszegi Krisztina úszott, vagy amikor a kajakosaink vagy a vízilabda-válogatott játszik. Akkor érzi azt az ember, hogy "de jó, hogy magyar vagyok" - büszke vagyok rá, hogy ide tartozom.

Mátyássy Bence: Nálunk mindenki ismeri Petőfi János vitézét, az alkotók is ezt vették alapul. És az ilyen klasszikus szerelmi történetek is mindig és mindenhol népszerűek.

Fidelio: Milyen kihívást jelentett a szerep, illetve a dalok megtanulása?

MB: MB: A szerep maga természetesen kihívás. Nekem a dalok megtanulása nem okozott problémát, ráadásul ezek többsége közismert, a népdalokhoz hasonlóan könnyen tanulhatók. Számomra nehezebb feladat a szerep egészének megformálása.

SA: Nagyon megijedtem, amikor először megláttam a kottát, ahol be volt jelölve, hogy hány dalom van. Csak néztem, hogy még egy, még egy, még egy… Most már nincs bennem félelem, hanem inkább várakozás van. Már szeretném megmutatni.

Fidelio: Az előadást 13 éven felüli nézőinknek ajánljuk – szól az előadás színlapján. A Nemzeti Színház János vitéze elsősorban felnőttelőadás?

MB: Szerintem igen, de én nyugodtan megmutatnám a gyerekemnek. Valószínűleg fel kéne azért készíteni rá, de nincs benne olyan, amit ne láthatna. Ma már tudnak annyit a gyerekek, hogy megértsék, mert nagyon tiszták a darabban a viszonyok. Az, hogy ki féltékeny, ki kibe szerelmes, a népmesékben is egyértelmű.

SA: Nem azért szól 13 éven felülieknek, mert meztelenkedés lenne benne, hanem azért, mert rendkívül szomorú a történet. Az első felvonás színhelye egy búzamező, ahol lajbiban, karikás ostorral jelennek meg a szereplők, a második felvonásban pedig a francia király és környezete tényleg "szép" ruhákban jelenik meg. A harmadik felvonás viszont egy mai térben, mai végletes helyzetben ábrázolja a szereplőket.


Stohl András és Söptei Andrea

Fidelio: Milyen lehetőségeket rejt a kettős szereposztás?

SA: Ez nem egy szokványos kettős szereposztás. Itt azért nincs váltogatás, mert ez egy korosztályos előadás. A János vitéz I-ben János vitéz és Iluska negyvenévesek. Nálam Udvaros Dorottya a gonosz mostoha, ettől teljesen más a mi kapcsolatunk. Múltunk van.

MB: Nagyon érdekes, hogy milyen sokat jelent ez a tíz-tizenöt év korkülönbség. Szinte ugyanazt csináljuk, de mégis különböző a "hogyan", mert teljesen természetes, hogy aki többet élt, az többet is tapasztalt, ez pedig megváltoztatja a két karaktert.

Fidelio: A próbafolyamat során dolgoztatok közösen a szerepen megformálásán?

MB: Én figyeltem András munkáját: ha ő kitalál valamit, az nekem is hasznos lehet. Az első három hétben közösen dolgoztunk, együtt próbált a két szereposztás. Ha valaki épp nem volt ott a próbán, akkor beálltunk egymás szereposztásába.

SA: A jelenetek koreográfiája nagyjából ugyanaz, a főbb pontokon megegyezik. Egymásnak igazából nem tudunk segíteni, de azért én megpróbálom ellesni, hogy egy nagyon fiatal ember milyen a szerepben, ő meg szerintem azt próbálja ellesni, hogy mit csinál egy idősebb fickó.

Fidelio: Hogyan döntse el a néző, hogy a János vitéz I-et vagy II-őt nézze meg??

MB: ANézze meg mindkettőt, hiszen az az érdekessége a dolognak, hogy két különböző élményt kap ugyanattól a darabtól.

SA: Döntsön a darab mellett, és akkor mindkettőt megnézi!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.