Zenés színház

Lelkesen fogadták a Kékszakállút Rómában

2011.05.04. 16:07
Ajánlom
A Bartók-operát a Santa Cecilia Zeneakadémián Komlósi Ildikó és Fried Péter előadásában hallhatta a közönség.

A kékszakállú herceg vára április 30. és május 3. között keddig kiemelt eseményként szerepel a Santa Cecilia programjában, az olasz főváros Auditóriumának színpadán. Az előadás karmestere Eötvös Péter volt, a zenekar a római zeneakadémia együttese volt. "Nem ismerték a darabot az olasz zenészek, mely szokatlan is az olasz fülnek, amíg ajtóról ajtóra el nem meséltük nekik Kékszakállú történetét. Erre megtört a varázs, és megfelelő érzékenységgel tudták előadni a darabot" - mondta el az MTI-nek Fried Péter, aki hozzátette, hogy az operának Eötvös Péterrel közösen, 2004-ben megvalósított koncertfelvételét már Grammy-díjra is jelölték, ezúttal a RAI olasz közszolgálati televízió rögzítette a koncertet. 

A római közönség a Bartók-darab előtt meghallgatta Eötvös Seven című concertóját a nemrégiben Miskolcon járt, Moldovában született hegedűművész, Patricia Kopacsinszkaja előadásában, aki szokása szerint mezítláb lépett fel. A 2007-ben szerzett Seven annak a hét űrhajósnak állít emléket, akik 2003-ban a Columbia űrrepülőgép tragédiájában vesztették életüket; s a hetes szám köti össze a megtörtént eseményt felidéző zenedarabot Kékszakállú titkaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”