Zenés színház

Lemondás, fenyegetés, tiltakozás – folytatódó botrányok az Operaház körül

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt napok is mozgalmasan teltek a Magyar Állami Operaházban: lemondott posztjáról Kesselyák Gergely főzeneigazgató, Hegyi Árpád Jutocsa állítólag életveszélyesen megfenyegette az Operaház Közalkalmazotti Tanácsának elnökét, valamint tiltakozásra késztette a MÚOSZ etikai bizottságát.

„Nem ezt akartam, nem erre pályáztam, nem erre szerződtem. A főzeneigazgatói posztot a Hegyi Árpád Jutocsával közösen kidolgozott főigazgatói pályázat művészeti vonatkozásai alapján nyertem el. Megbízatásom arra szólt, hogy a pályázatban megfogalmazott alapelvek, tények, számok és program mentén munkálkodjam az Operaház reformján. Mivel a fenntartó Hegyi Árpád Jutocsát megerősítette egy új, közös pályázatunk alapelvétől és programjától eltérő, számomra elfogadhatatlan modernizációs program végrehajtásában, az eredeti pályázat alapelveit nem tudom képviselni, így a programot végrehajtani nem tudom, más program megvalósítására áttérni pedig számomra lehetetlen” – fogalmazta meg közleményében lemondásának okait Kesselyák Gergely, aki azonban karmesterként továbbra is a társulat tagja marad, sőt, decemberben az ő rendezésében mutatják be Verdi Nabuccóját a dalszínházban.

Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató az alábbi közlemény kiadásával reagált Kesselyák lemondására:

A Magyar Állami Operaház 2006/2007-es évadjának meghirdetése után folytatódik a MÁO teljeskörű modernizációja. Az új évadban az Operaház három opera- és két balett-bemutatót tervez: 2006 decemberében a Kesselyák Gergely által rendezett Nabucco, 2007 februárjában a Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Opera művészeti vezetője által rendezett Andre Chénier lesz látható, májusban pedig Ascher Tamás rendezésében az Özvegy Kanyóné kerül színre. Pártay Lilla május végén az Elfújta a szél balett-verzióját állítja színpadra és színre kerül egy modern balett est, fiatal koreográfusok munkájából.

A MÁO évek óta forráshiánnyal küzd, ezért az Operaház vezetése az átfogó modernizáció feltételeinek megteremtése érdekében megkezdte az Operaház működésének átalakítását, melynek egyik lépése az előadásszám átmenetileg 315-ről 265-re való csökkentése, az Erkel színház felújításának előkészítése, valamint a háziszínpad kialakításának megkezdése. A modernizáció további lépéseként felújítjuk a teljes informatikai rendszert és a MÁO honlapját. Játékrendünket is megreformáljuk. Bevezetjük a produkciós szemléleten alapuló, az eddigieknél sokkal költség-hatékonyabb szisztémát, az úgynevezett blokkrendszert.

A Magyar Állami Operaház vezetősége tudomásul veszi a modernizációs folyamat megindulásával szemben a MÁO szakszervezete és közalkalmazotti tanácsa által kezdeményezett sztrájkot. A MÁO vezetése ugyanakkor továbbra is kiáll a gazdálkodás egyensúlyának helyreállítása, az Operaház fenntartható működésének megteremtése, valamint a tehetség és a teljesítmény értékelésének megteremtése mellett. A MÁO vezetése abban hisz, hogy a további – magán és állami – források bevonási lehetőségének megteremtése az Operaház és az operaszerető közönség közös érdeke, mely csupán a fenti értékeknek a működés során való következetes érvényesítésével lehetséges. Az Operaház vezetése a modernizáció melletti elkötelezettségével – mely a Magyar Köztársaság Kormányának egyöntetű támogatását is élvezi – ezt a közös érdeket képviseli. Természetesen a modernizáció részletes programját, lépéseit a szakszervezettel, valamint a közalkalmazotti tanáccsal folyamatosan egyeztetni fogjuk, ugyanakkor ezen egyeztetések nem akadályozhatják a gazdálkodási egyensúly megteremtéséhez, valamint a modernizációhoz szükséges lépések megtételét.

Kesselyák Gergely főzeneigazgató úr lemondását a tudomásul veszem és sajnálom, hogy a közös pályázatunkban foglalt megújulás kihívásait az egyik legnagyobb reményű magyar operakarmester nem tudta vállalni. Kesselyák Gergely karmesteri munkájára, zenei tehetségére, operarendezői munkájára és művészi kvalitásaira a Magyar Állami Operaház továbbra is számít.

Hegyi Árpád Jutocsa, DLA főigazgató

Magyar Állami Operaház, 2006. május 23.

A fenti közlemény megjelenésének napján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is kiadott egy állásfoglalást, amelyben a szervezet Etikai Bizottsága Hegyi Árpád Jutocsának egy hivatalos sajtótájékoztatón tanúsított magatartása ellen tiltakozik:

Példátlannak ítéli a Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága azt, ami a közelmúltban történt a Magyar Állami Operaház főigazgatója által meghirdetett, hivatalos sajtótájékoztatón. A személyesen meghívott László Zsuzsa – nem mellékesen az Etikai Bizottság tagja, Aranytollas újságíró – kérdéseket fogalmazott meg Hegyi Árpád Jutocsa számára, s mivel azok nem tetszettek az első számú vezetőnek, félbeszakította a sajtó munkatársát, megvonta tőle a szót, és bezárta a tájékoztatót.

A Sajtótörvény szerint a tájékoztatással hivatásszerűen foglalkozó újságíró jogosult kérdezni bárkitől, aki közérdekű információ birtokosa, s ő köteles a válaszadásra.

Az Etikai Bizottság véleménye szerint Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató megsértette a sajtószabadság elveit.

Emiatti tiltakozásunkat, ezúton hozzuk nyilvánosságra.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága

Budapest, 2006. május 23.

Hegyi Árpád Jutocsa a következők szerint reagált a MÚOSZ tiltakozására:

”László Zsuzsa, a sajtótájékoztató utolsó szakaszában, amikor is az újságírói kérdések ideje következik el, kérdezés helyett a véleményét közölte. Miután minden elhangzott, amit a vezetőség közölni óhajtott, a Főigazgató bezárta a sajtótájékoztatót.”

A közleményt időközben az alábbi levéllel egészítette ki a főigazgató:

Tisztelt László Zsuzsa Asszony!

Sajnálattal értesültem arról, hogy a MÚOSZ Etikai Bizottsága elmarasztalt az Önt ért sérelem okán. Ezúton kérem elnézését a történtekért. Engedje meg, hogy némi magyarázattal szolgáljak. Amint azt közleményemben is megírtam, a sajtótájékoztatón úgy éreztem, hogy Ön nem kérdezett, inkább a véleményét közölte. Utólag elemezve az eseményt valószínűleg félreértelmeztem a helyzetet. Ennek oka, hogy a Magyar Állami Operaházban zajló modernizációt előkészítő folyamatok esetenként olyan feszült helyzetet eredményeznek, amelyek nehezítik a pillanatnyi személyes kommunikációt.

Nem állt szándékomban megvonni Öntől a szót, pusztán szerettem volna lezárni az eseményt, mert vezetőtársaimmal úgy éreztük, tájékoztattuk a megjelenteket a Modernizációs Programról. Remélem, nem vesztette el érdeklődését az Operaház iránt, s a továbbiakban is számíthatunk megtisztelő figyelmére.

Tisztelettel,

Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató

Budapest, 2006. május 25.

Az Operaház főigazgatójának mindeközben egy polgári perrel is szembe kell néznie, mivel május 17-én állítólag életveszélyesen megfenyegette Rácz István operaénekest, a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának elnökét. A művész többek között becsületsértés, művészi hitelrontás, életveszélyes fenyegetés és rágalmazás vádjával tesz feljelentést.

Ami a Nemzeti Balett 2006/07-es évi műsortervét illeti, május 24-én az alábbi döntés született az Operaházban:

A Magyar Állami Operaház igazgatósági értekezletén, a gazdasági vezetéssel egyetértésben, Hegyi Árpád Jutocsa és Keveházi Gábor között elvi megegyezés született arról, hogy a 2006/2007-es évadra tervezett szűkített műsortervbe, a pénzügyi helyzet javulása esetén opera- és balett előadásokat pótolnak vissza, amely optimális esetben akár 20-25 előadást is jelenthet.

Mint ismeretes, május 5-én Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója lemondásra szólította fel az intézmény főigazgatóját, mivel az „önhatalmúan belenyúlt a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Balett 2006/07-es évi műsortervébe, programjába anélkül, hogy a balettigazgatóval erről bármilyen konzultációt folytatott volna.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.