Zenés színház

Lévay Szilveszter: „A nők közötti harc mindig különleges”

2017.12.29. 12:11
Ajánlom
"A közönség most még eggyel jobb verziót kapott" – fogalmaz Lévay Szilveszter Grammy-díjas zeneszerző a Rebecca című musicalje felújítása kapcsán. A darab magyarországi bemutatóját 2010-ben tartották és néhány év pihenő után 2017 decemberében ismét műsorra került a Budapesti Operettszínházban, ahol Lévay Szilveszter szinte házi szerzőnek számít, folyamatosan futnak a darabjai. A művei legalább ennyire népszerűek Japánban is – ennek vélhető okairól is faggattuk.

- Nyugodtabban dőlt hátra most Budapesten a nézőtéren, amikor ugyanabban a színházban, nagyjából azonos szereposztással tartották a darabja második premierjét?

Lévay Szilveszter

Lévay Szilveszter (Fotó/Forrás: Manfred Schmid / Getty Images Hungary)

- Természetesen igen. Nyilván valamennyire most is ideges voltam, ám tudtam, hogy a közönség korábban már kedvesen fogadta ezt a darabomat. Remélem, a mostani, új verzió is elnyeri majd a nézők tetszését.

- Kis változtatásokat ejtettek az előadásban – ezt Lőrinczy György, a színház főigazgatója említette a premier taps közben a nézőknek. Milyen jellegűek ezek?

- Számtalan kis finomítást hajtott végre a rendező, Béres Attila. Pontosított információkat, hiszen fontos, hogy egy komplikált darab esetében a nézők mindig egyértelműen tudják, miről van szó. Nagyon tetszett, hogy humort is csempészett ebbe a sötét történetbe, ezáltal olykor kis fellélegzést adott a közönségnek. A színészek az évek alatt zeneileg is tovább fejlődtek. Mindennek köszönhetően a közönség most eggyel még jobb verziót kapott, ami kellemes meglepetésként ért engem is a premieren.

- Szintén az előadás végi taps közben ön úgy fogalmazott: világszínvonalú produkciót látott.

- Ez abszolút így van. Sokat utazom a világban, sok produkciót látok. Olyan teljesítmények vannak ebben az előadásban, hogy bátran kijelenthetem, mind a korábbi verzió, a mostani pedig pláne megállná a helyét a West Enden vagy a Broadway-n. De tulajdonképpen az egész társulat is! Sokáig nem találkoztunk. Előfordul, hogy a művészek között konfliktusok alakulnak ki, mert nem értünk egyet bizonyos kérdésekben, és ilyenkor szünetet kell tartani. Most új alapokra helyeztük a barátságunkat az általam imádott színészekkel, a musicalegyüttessel, a csodálatos zenekarral és Lőrinczy György barátommal.

Mindannyian remek munkát végeznek, ígérem, többször jövök már Budapestre!

- Mennyire szokott részt venni a darabjai színpadra állításában?

- Csupán annyira, hogy mielőtt egy-egy produkció próbái elkezdődnek, kétszer-háromszor találkozom a rendezővel, hogy felvázolja a koncepcióját. Ha esetleg valamiben elsőre nem egyezik a meglátásunk, tovább egyeztetünk. Ezek után teljes mértékben ő lesz a darab hajóskapitánya.

- Véleményezi a szereposztásokat?

- A Rebecca mostani verziójába egyáltalán nem szóltam bele, ugyanakkor annak idején a magyarországi bemutató meghallgatásaira személyesen is eljöttem. Ugyanígy történt az Elisabeth és a Mozart! esetében is. Az elmúlt évtizedekben megismertem a magyar művészek nagy részét. Nyugodtan dőlök hátra, ha arról kapok e-mailt, hogy például Janza Kata, Polyák Lilla vagy Szabó P. Szilveszter éneklik a szerepeket a darabjaimban. Ma már csak a frissen felfedezett, új tehetségeket hallgatom meg magam is.

- Felidézné, miként született meg a Rebecca?

- Michael Kunzével (Lévay Szilveszter musicaljeinek gyakori alkotótársa, szövegírója – a szerk.) 1998 és 2000 között írtuk a darabot. Annak érdekében, hogy megkapjuk Daphne du Maurier írónő gyermekeitől a történet bemutatási jogát színpadi musicalként, reprezentációt készíttettünk számukra Londonban, hogy megismerjék a dalokat. Ez alapján mérlegeltek, odaadják-e az ismert történet feldolgozási lehetőségét nekünk. Miután sikert arattunk náluk, producert kellett találnunk, aki színpadra viszi a művet. A német, a holland és az osztrák partnereinkkel elhúzódtak a tárgyalásaink, viszont Japánból gyors ajánlatot kaptunk: ők szívesen megtartják a világpremiert.

Tehát a legelső Rebecca-előadás japán nyelven született meg, majd egy évvel később létrejött az európai bemutató is Bécsben.

Vágó Zsuzsi, Polyák Lilla - Rebecca

Vágó Zsuzsi, Polyák Lilla - Rebecca (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

- Mennyire törekedtek rá vagy mennyire próbálták elkerülni, hogy a nézők felidézzék magukban a legendás Hitchcock-filmet?

- Michaellel rögtön a Mozart! premierje után elkezdtünk gondolkozni, milyen anyaggal foglalkozzunk legközelebb. A Rebecca volt az első gondolatunk. Mindketten imádjuk a mozifilmet és a könyvet is. Csak arra kellett jogi szempontból figyelnünk, hogy ne használjunk olyan ötleteket a filmből, amelyek nincsenek benne a könyvben. A regényben Maxim felhevültségében puskával lőtte le a feleségét. A filmben viszont csak meglökte, aki hátraesett és pont egy horgonyba dőlt bele. Ez utóbbi a kedvezőbb verzió, a közönség nem vádolja a férfit, továbbra is szereti. Nálunk is csak meglöki a férj Rebeccát, aki olyan szerencsétlenül esik el, hogy megüti a fejét és meghal.

- Beszéljünk a zenéről és az építkezéséről! Már a darab legelején baljós érzetet keltenek a motívumok.

- Mrs. Danvers két dala született meg legelőször, ami sok mindent eldöntött az egész zenei világ megalkotása szempontjából. A darab történetvezetése során fokozódik a sötét tónus. A zenének együtt kell haladnia a sztorival, ott is, ahol feszültség van és ott is, ahol érzelmek törnek felszínre. Pluszt jelentett, hogy ennél a darabnál többször használhattuk a '30-as évek Broadwayét idéző zenei stílusokat. Két dal született ennek jegyében, a Mrs. Van Hoopernek szerzett I'm an American woman és Jack Fawell száma, a Kéz kezet mos.

A filmzene kincsesládájából merítettem az ihletet az egész darab komponálása közben.

Biztosan sokan tudják, hogy húsz évig filmzenéket szereztem Los Angelesben. Ez a történet filmszerűséget követel. Ha megfigyelik, kevés párbeszéd zajlik zene nélkül.

Lévay Szilveszter

Lévay Szilveszter

- Az önök elképzelése szerint minek tudható be Mrs. Danvers túlzott ragaszkodása a ház előző úrnőjéhez?

- Az asszony Rebecca mellett volt már gyerekkora óta, majd végig a Maximmal kötött házassága idején Manderleyben. Szinte anya szerepet töltött be az életében, egyszerre imádta és védte. Ugyanakkor mindez beteges szintig jutott el nála, fanatikussá vált. Amikor elterjedt a hír, hogy Rebecca állapotos, összedőlt körülötte a világ a miatt, hogy erről nem ő értesült először.

- Több szereplő téboly közeli, szélsőségesen felfokozott állapotig jut el a darabban.

- Maxim egy nemes angol családból származó, jó szívű ember volt, ezzel együtt hirtelen irtózatos haragra is tudott gerjedni. Mrs. Danvers – ahogy előbb említettük – szélsőségei inkább a pszichológiai betegségből adódtak.

- Jól sejtem, hogy ő gyújtotta fel a házat?

- Igen. Így szerepel a könyvben is. Bent is égett. Rendezőfüggő, ki hogy mutatja meg mindezt.

- Az Operettszínházban, ha jól emlékszem, a lépcső tetején áll a tűzjelenetben és fáklyát tart a kezében.

- Ebben a dalban Frank Crawley el is mondja: látta éjfél körül Mrs. Danverst, ahogy felgyújtotta a házat. Tudjuk, mi ennek az oka: megszűnt az élete értelme, így nem akart tovább élni.

Dancs Annamari, Homonnay Zsolt - Rebecca

Dancs Annamari, Homonnay Zsolt - Rebecca (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

- Az általunk ismert, Magyarországon játszott darabjaikban, az Elisabethben, a Mozart!-ban és a Marie Antoinette-ben ugyancsak két erős erős női karakter feszül egymásnak. Vajon miért foglalkoztatják önöket ezek a helyzetek ennyire?

- Erősen megyünk a férfi szereplőkkel is, de legalább ennyire érezzük a dramatikus helyzeteket a nők között is, a köztük lévő harcban mindig van valami különleges. Miután az új feleség, „Én” megtudta, hogy Maxim nem szerette Rebeccát, rögtön oroszlánná erősödik a második felvonás közepén. Ezután csapnak csak össze igazi erővel Mrs. Danvers-szel. A fiatal feleség ekkor határozottabbá is válik a házvezetőnőnél, aki nem csoda, össze is esik a közös daluk végén. Michaellel épp új darabot kezdtünk írni, aminek középpontjában szintén egy fantasztikus nőalak áll majd.

- Kérdezhetem erről?

- Egyelőre még nem. Muszáj eldöntenünk, hol tartjuk a világbemutatót. Utána válik csak minden hivatalossá.

Lévay Szilveszter és Vágó Zsuzsi a Rebecca tapsrendjében

Lévay Szilveszter és Vágó Zsuzsi a Rebecca tapsrendjében (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

- Ugyanakkor hallani, nemrég egy manga musical premierjét tartották Japánban.

- Tavaly nyáron mutattuk be, egy ókori Egyiptomban játszódó manga mese az alapja, amelyekről tudjuk, nem kisgyerekeknek szólnak, felnőttek olvassák, hiszen nagy drámai helyzetek vannak bennük.

- Másodjára került szóba Japán. Vajon mi az oka, hogy ennyire népszerűek ott a darabjai?

- Büszkén mondhatom, az Elisabeth húsz éve töretlen sikerrel fut odakint. A nők, az asszonyok, az anyák hosszú évezredekig elnyomásban éltek ott a férfiuralom idején. A felszín alatt máig megmaradtak ennek a nyomai. A boldogtalan, a szabadságáért harcoló királyné erőt ad nekik. A japán partnereink kértek fel, hogy írjunk musicalt Marie Antoinette történetéből. 2006-ban került színpadra. Később ugyancsak tőlük kaptuk a felkérést, hogy írjunk musicalt I. Erzsébetről is, ez lett a Lady Bess, amit 2014-ben mutattak be. Színpadra állították kint a Mozart!-ot és a Rebeccát is.

Japánban óriási színházak vannak, 2000-2500 férőhelyesek, és a közönség 90-95 százaléka nőkből áll.

A férfiak dolgoznak, utána vacsorázni mennek együtt, a felségek pedig pénzt kapnak, hogy színházba mehessenek.

Lévay Szilveszter, Polyák Lilla és Lőrinczy György

Lévay Szilveszter, Polyák Lilla és Lőrinczy György (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

- Terveznek a Lady Bessnek magyarországi bemutatót?

- Néhány éve szóba került már a Budapesti Operettszínházzal a színpadra állítása, azután a sorban megelőzte a Marie Antoinette tavaly előtti bemutatója. Nagyon örülnék, ha ez a darabom is színpadra kerülne Budapesten. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

- Apropó jövő: milyen tervei vannak a következő évre, illetve a közeljövőre?

- Ahogy említettem Michaellel dolgozunk az új közös darabunkon, és emellett is van néhány más ötletem, más anyagok is foglalkoztatnak. Szeretnék még néhány szép darabot írni. Mindenek előtt pedig pihenni kicsit az év végén, hiszen ahogy ismerem magamat, jövőre sem lesz megállás, indulunk új szigetek felé!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.