Zenés színház

Levette műsoráról a Borisz Godunovot a varsói operaház

2022.03.02. 13:30
Ajánlom
A Puskin azonos című drámája alapján készült Muszorgszkij-operát az orosz-ukrán háború miatt törölték.

A Lengyel Nemzeti Opera Facebook-oldalán közölte, hogy átérzik az ukránok helyzetét, hiszen a II. világháborús bombázások még élénken élnek a történelmi emlékezetükben. Tisztelegve az orosz támadást elszenvedő Ukrajna előtt ezért sem az április 8-i bemutatót, sem az azt követő három előadást nem tartják meg.

„Hiszünk benne, hogy békeidőben megvalósíthatjuk majd az előadást”

– mondta Waldemar Dabrowski, a teátrum igazgatója.

A Borisz Godunov a felségáruló Borisz hatalomra kerülését, kegyetlen rémtetteit és megőrülését tematizálja. A régensként kormányzó férfi azután kerül trónra, hogy meggyilkoltatta Dmitrijt, a trónörököst és elhiteti a néppel, hogy megmentheti Oroszországot.

Az oroszok krónikáját író szerzetes, Grigorij tudomást szerez a gyilkosságról és elhatározza, hogy revansot vesz. Megszökik a kolostorból és Dmitrijnek adja ki magát. Közben zsandárok erednek a nyomába, egy „moszkvai szökevényt” keresve, a litván határon azonban a szerzetesnek sikerül megszöknie előlük. Sereget gyűjt maga köré és az akkor már a rémtettei árnyékában élő, rettegő Boriszhoz igyekszik.

Miközben a cár ájulásig izgatja magát a gyilkosságok vízióitól, Grigorij beleszeret egy lengyel hercegnőbe, akit a hatalomvágy hajt. A lány azt gondolván, hogy a cáreviccsel hozta össze a sors, szerelmi esküt kér a férfitól, az ál-Dmitrij pedig feledve korábbi tervét, a lány iránti szerelemből ezt megteszi.

Marina gúnyolódása később mégis lépésre készteti: tovább hajszolja Boriszt.

A cár tévképzetei őrületig fokozódnak, és vérengzés, amibe belekezdett folytatódik. A nép megelégeli Borisz uralmát és fellázad a férfi ellen. Ekkor jelenik meg Grigorij, aki ál-Dmitrijként bevonul, a nép kíséretében pedig elindul Moszkvába.

Fejléckép: A Lengyel Nemzeti Opera (fotó: Fot. T. Tadrała / Lengyel Nemzeti Opera)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.