Zenés színház

Levette műsoráról a Borisz Godunovot a varsói operaház

2022.03.02. 13:30
Ajánlom
A Puskin azonos című drámája alapján készült Muszorgszkij-operát az orosz-ukrán háború miatt törölték.

A Lengyel Nemzeti Opera Facebook-oldalán közölte, hogy átérzik az ukránok helyzetét, hiszen a II. világháborús bombázások még élénken élnek a történelmi emlékezetükben. Tisztelegve az orosz támadást elszenvedő Ukrajna előtt ezért sem az április 8-i bemutatót, sem az azt követő három előadást nem tartják meg.

„Hiszünk benne, hogy békeidőben megvalósíthatjuk majd az előadást”

– mondta Waldemar Dabrowski, a teátrum igazgatója.

A Borisz Godunov a felségáruló Borisz hatalomra kerülését, kegyetlen rémtetteit és megőrülését tematizálja. A régensként kormányzó férfi azután kerül trónra, hogy meggyilkoltatta Dmitrijt, a trónörököst és elhiteti a néppel, hogy megmentheti Oroszországot.

Az oroszok krónikáját író szerzetes, Grigorij tudomást szerez a gyilkosságról és elhatározza, hogy revansot vesz. Megszökik a kolostorból és Dmitrijnek adja ki magát. Közben zsandárok erednek a nyomába, egy „moszkvai szökevényt” keresve, a litván határon azonban a szerzetesnek sikerül megszöknie előlük. Sereget gyűjt maga köré és az akkor már a rémtettei árnyékában élő, rettegő Boriszhoz igyekszik.

Miközben a cár ájulásig izgatja magát a gyilkosságok vízióitól, Grigorij beleszeret egy lengyel hercegnőbe, akit a hatalomvágy hajt. A lány azt gondolván, hogy a cáreviccsel hozta össze a sors, szerelmi esküt kér a férfitól, az ál-Dmitrij pedig feledve korábbi tervét, a lány iránti szerelemből ezt megteszi.

Marina gúnyolódása később mégis lépésre készteti: tovább hajszolja Boriszt.

A cár tévképzetei őrületig fokozódnak, és vérengzés, amibe belekezdett folytatódik. A nép megelégeli Borisz uralmát és fellázad a férfi ellen. Ekkor jelenik meg Grigorij, aki ál-Dmitrijként bevonul, a nép kíséretében pedig elindul Moszkvába.

Fejléckép: A Lengyel Nemzeti Opera (fotó: Fot. T. Tadrała / Lengyel Nemzeti Opera)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.