Zenés színház

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

2023.03.06. 13:15
Ajánlom
Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.

Nyolc operapremierrel, köztük Ligeti György Le Grand Macabre című darabjával készül a 2023/24-es évadra a müncheni Bajor Állami Opera. Az idén száz éve született, világhírű magyar komponista alkotását 2024. június 28-án mutatják be, és a hagyományos, szezon végi operafesztiválon további három alkalommal játsszák. Az előadás rendezője Krzysztof Warlikowski, karmestere Kent Nagano lesz, a főszerepeket Erin Morley, John Holiday, Benjamin Bruns és Michael Nagy éneklik.

Nem ez azonban az évad egyetlen magyar vonatkozása,

Mundruczó Kornél az idei Lohengrin után jövőre a Toscát állítja színre, amelyben Anja Harteros, Jonas Kaufmann és Charles Castronovo, valamint Ludovic Tézier működik közre,

az előadást Andrea Battistoni fogja vezényelni. Az évad során Fischer Ádám is tiszteletét teszi az intézményben, ő a Parsifalt dirigálja júliusban az operafesztiválon. A magyar énekesek közül Szemerédy Károly az Elektra Oresztészének szerepében lép majd színpadra, az intézmény társulati tagjaként Szabó Bálint és Köpeczi Sándor pedig számos előadásban látható.

Az évad további premierjei a Figaro házassága, A denevér (Diana Damrau főszereplésével és a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezényletével), A pikk dáma (Asmik Grigoriannal, illetve Lise Davidsennel, valamint Violeta Urmanával), illetve a lengyel származású holokauszt-túlélő, Mieczysław Weinberg Az utas című operája lesznek, míg az operastúdió Respighi és Orff műveivel mutatkozik be. Az évad végén pedig a Pelléas és Mélisande látható, Mirga Gražinytė-Tyla vezényletével.

Fejléckép: Ligeti György (fotó/forrás: Marcel Antonisse / Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.