Zenés színház

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

2023.03.06. 13:15
Ajánlom
Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.

Nyolc operapremierrel, köztük Ligeti György Le Grand Macabre című darabjával készül a 2023/24-es évadra a müncheni Bajor Állami Opera. Az idén száz éve született, világhírű magyar komponista alkotását 2024. június 28-án mutatják be, és a hagyományos, szezon végi operafesztiválon további három alkalommal játsszák. Az előadás rendezője Krzysztof Warlikowski, karmestere Kent Nagano lesz, a főszerepeket Erin Morley, John Holiday, Benjamin Bruns és Michael Nagy éneklik.

Nem ez azonban az évad egyetlen magyar vonatkozása,

Mundruczó Kornél az idei Lohengrin után jövőre a Toscát állítja színre, amelyben Anja Harteros, Jonas Kaufmann és Charles Castronovo, valamint Ludovic Tézier működik közre,

az előadást Andrea Battistoni fogja vezényelni. Az évad során Fischer Ádám is tiszteletét teszi az intézményben, ő a Parsifalt dirigálja júliusban az operafesztiválon. A magyar énekesek közül Szemerédy Károly az Elektra Oresztészének szerepében lép majd színpadra, az intézmény társulati tagjaként Szabó Bálint és Köpeczi Sándor pedig számos előadásban látható.

Az évad további premierjei a Figaro házassága, A denevér (Diana Damrau főszereplésével és a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezényletével), A pikk dáma (Asmik Grigoriannal, illetve Lise Davidsennel, valamint Violeta Urmanával), illetve a lengyel származású holokauszt-túlélő, Mieczysław Weinberg Az utas című operája lesznek, míg az operastúdió Respighi és Orff műveivel mutatkozik be. Az évad végén pedig a Pelléas és Mélisande látható, Mirga Gražinytė-Tyla vezényletével.

Fejléckép: Ligeti György (fotó/forrás: Marcel Antonisse / Wikipedia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.
Zenés színház hír

50 éves a Képzelt riport... – Vígszínházi dalaiból ad koncertet Presser Gábor

Ötven éve mutatták be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, Presser Gábor első színházi munkáját a Vígszínházban. A jubileum alkalmából március 25-én Presser Gábor a társulat művészeinek közreműködésével ad koncertet a teátrumban.