Zenés színház

Lucrezia Borgia a Müpában és Pécsett

2021.11.19. 15:55
Ajánlom
A november 20-i budapesti bemutató után a pécsi Kodály Központban is láthatja a közönség Donizetti operájának félig szcenírozott előadását, melyben a Pannon Filharmonikusok nemzetközi hírű énekesekkel dolgozik együtt.

A bel canto egyik legnagyobb mestereként számon tartott szerző, Donizetti, Lucrezia Borgiát középpontba állító zenés drámájának ihletője Victor Hugo volt.

A darab cselekménye a XVI. század elején játszódik, szövevényes, izgalmas történetmesélés mentén halad a végkifejlet felé.

A félig szcenírozott előadás prológusból és két felvonásból áll, a közönség két szünettel tekintheti meg a váratlan fordulatokban gazdag művet. Az előadás értékét talán tovább növelheti az a tény is, hogy ez a darab Donizetti vígoperáihoz képest jóval ritkábban kerül színpadra.

A „szép éneklés” itt nem öncélú, tovább árnyalja a titkokkal, intrikákkal átszőtt cselekményt, bravúros áriák, tökéletes hangok állítják kihívás elé az előadókat.

A darab olasz és magyar nyelvű librettója a Pannon Filharmonikusok oldalán elérhető.

A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet az olasz repertoár egyik legnagyobb előadója és ismerője, aki azonban nem csak Bellinit, Rossinit vagy Donizettit énekel tökéletesen, de ismeri Mozart, Verdit, Puccini munkásságát is. A világ különböző színpadainak közönsége és a szakma tükrözi vissza, mennyire nem puszta fordulat, hogy „nem kell bemutatni”:

a Ferrara hercegét megformáló Bretz Gábor basszus világszerte elismert művész, akinek összetéveszthetetlen hangja, átélt előadásmódja mindig lenyűgöző.

bretzgaborfotonagyattila-094521.jpg

Bretz Gábor (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Az olasz mezzoszoprán Cecilia Molinari  elsősorban Rossini-szerepekben mutatkozott be az operavilág megannyi fontos színterén, a berlini Deutsche Operben csakúgy, mint a Római Operában, a moszkvai Bolsojban és nem utolsósorban a milánói Scalában. Ugyanakkor Donizetti-operák előadásaiban is Európa-szerte fellép, jelen karakterét, azaz Maffio Orsini nadrágszerepét például Triesztben is megformálta már. Az egykori Operalia-győztes, Stefan Pop vérbeli bel canto specialista, nemzetközi karrierje 2009-ben indult, amikor a Traviata Alfredóját énekelte Rómában, Franco Zeffirelli rendezésében. A további szerepekben Újvári Gergely, Endrész FerencSzélpál Szilveszter, Papp Balázs, David Astorga, Haja Zsolt, Bakonyi Marcell, Kőszegi Judit és Miksa Bálint lép színpadra. Közreműködik a Honvéd Férfikar, karigazgató Riederauer Richárd.

A Pannon Filharmonikusok zenekar és az előadás karmestere Andrij Jurkevics bel canto-specialista, a Müpa visszatérő vendége. A rendező, Anger Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színházban, a Müpában, Pécsett és Győrben, de Pisában és Torre del Lagóban is dolgozott már. Az Operaházban 2013-ban debütált, s ettől kezdve öt éven át ő volt az intézmény művészeti igazgatója is. A látvány Zöldy Z Gergely Junior Prima díjas látvány- és díszlettervezőnek köszönhető. A jelmeztervező Szelei Mónika, a zenei asszisztens Alessandro Amoretti.

Fejléckép: Yolanda Auyanet (fotó/forrás: Miguel Barreto/PFZ)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.