Zenés színház

Lukács Gyöngyi az idei Osváth-díjas

2011.06.13. 11:15
Ajánlom
Verdi Macbethjének szombat esti előadása előtt, a Magyar Állami Operaház színpadán, a közönség jelenlétében vehette át a Kossuth-díjas drámai szoprán a dalszínház legendás énekesnőjéről, Osváth Júliáról elnevezett díjat.

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet a szombaton este Lady Macbethet alakító Lukács Gyöngyi vehette át a Verdi-opera előadása előtt. Az ünnepeltet a produkció rendezője, Szinetár Miklós köszöntötte.

Lukács Gyöngyi 1990-ben a moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán szerzett diplomát. Húszévesen debütált a Magyar Állami Operaházban A trubadúr Leonórájaként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként lépett fel; a New York-i Metropolitan színpadán is ebben a szerepben debütált 2002 tavaszán. Fellépett a berlini Deutsche Operben, a bécsi és a hamburgi Staatsoperben, a zürichi Operában, a londoni Covent Gardenben, a San Franciscó-i és a müncheni operában, Antwerpenben és az Edinburgh-i Fesztiválon, a milánói Scalában. 2003-ban érdemes művész címet kapott, 2008-ban Kossuth-díjjal tüntették ki "nagy és népszerű operai főszerepek itthon és határainkon túl egyaránt nagysikerű tolmácsolásáért." A díj átvételekor azt mondta az MTI-nek: "Azt tartom a legfontosabbnak, hogy aktív énekesként kaptam meg a kitüntetések kitüntetését. Tehát még módomban áll bizonyítani, hogy rászolgáltam." Lukács Gyöngyi főbb szerepei: Leonóra (A trubadúr), Violetta (Traviata), Leonóra (A végzet hatalma), Tosca, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Desdemona (Otello), Erzsébet (Don Carlos), Lady Macbeth (Macbeth), Amelia (Az álarcosbál), Manon Lescaut, Norma, Katyerina (Kisvárosi Lady Macbeth), Abigél (Nabucco), Magdalena de Coigny (André Chénier).

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt, aki egy 1949-ben adott interjúbanígy fogalmazott: "Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes  
szerepre külön, igazi élete van." Az Osváth Júlia-díj első kitüntetettje Bazsinka Zsuzsanna volt, 2010-ben Popova Aleszja Kossuth-díjas magántáncosnő kapta az elismerést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.