Zenés színház

Lukács Gyöngyi az idei Osváth-díjas

2011.06.13. 11:15
Ajánlom
Verdi Macbethjének szombat esti előadása előtt, a Magyar Állami Operaház színpadán, a közönség jelenlétében vehette át a Kossuth-díjas drámai szoprán a dalszínház legendás énekesnőjéről, Osváth Júliáról elnevezett díjat.

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet a szombaton este Lady Macbethet alakító Lukács Gyöngyi vehette át a Verdi-opera előadása előtt. Az ünnepeltet a produkció rendezője, Szinetár Miklós köszöntötte.

Lukács Gyöngyi 1990-ben a moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán szerzett diplomát. Húszévesen debütált a Magyar Állami Operaházban A trubadúr Leonórájaként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként lépett fel; a New York-i Metropolitan színpadán is ebben a szerepben debütált 2002 tavaszán. Fellépett a berlini Deutsche Operben, a bécsi és a hamburgi Staatsoperben, a zürichi Operában, a londoni Covent Gardenben, a San Franciscó-i és a müncheni operában, Antwerpenben és az Edinburgh-i Fesztiválon, a milánói Scalában. 2003-ban érdemes művész címet kapott, 2008-ban Kossuth-díjjal tüntették ki "nagy és népszerű operai főszerepek itthon és határainkon túl egyaránt nagysikerű tolmácsolásáért." A díj átvételekor azt mondta az MTI-nek: "Azt tartom a legfontosabbnak, hogy aktív énekesként kaptam meg a kitüntetések kitüntetését. Tehát még módomban áll bizonyítani, hogy rászolgáltam." Lukács Gyöngyi főbb szerepei: Leonóra (A trubadúr), Violetta (Traviata), Leonóra (A végzet hatalma), Tosca, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Desdemona (Otello), Erzsébet (Don Carlos), Lady Macbeth (Macbeth), Amelia (Az álarcosbál), Manon Lescaut, Norma, Katyerina (Kisvárosi Lady Macbeth), Abigél (Nabucco), Magdalena de Coigny (André Chénier).

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt, aki egy 1949-ben adott interjúbanígy fogalmazott: "Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes  
szerepre külön, igazi élete van." Az Osváth Júlia-díj első kitüntetettje Bazsinka Zsuzsanna volt, 2010-ben Popova Aleszja Kossuth-díjas magántáncosnő kapta az elismerést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.