Zenés színház

Lukács Gyöngyi az idei Osváth-díjas

2011.06.13. 11:15
Ajánlom
Verdi Macbethjének szombat esti előadása előtt, a Magyar Állami Operaház színpadán, a közönség jelenlétében vehette át a Kossuth-díjas drámai szoprán a dalszínház legendás énekesnőjéről, Osváth Júliáról elnevezett díjat.

A díjat Osváth Júlia születésének 100. évfordulóján, 2008-ban ítélték oda először. Idén a plakettet a szombaton este Lady Macbethet alakító Lukács Gyöngyi vehette át a Verdi-opera előadása előtt. Az ünnepeltet a produkció rendezője, Szinetár Miklós köszöntötte.

Lukács Gyöngyi 1990-ben a moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán szerzett diplomát. Húszévesen debütált a Magyar Állami Operaházban A trubadúr Leonórájaként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként lépett fel; a New York-i Metropolitan színpadán is ebben a szerepben debütált 2002 tavaszán. Fellépett a berlini Deutsche Operben, a bécsi és a hamburgi Staatsoperben, a zürichi Operában, a londoni Covent Gardenben, a San Franciscó-i és a müncheni operában, Antwerpenben és az Edinburgh-i Fesztiválon, a milánói Scalában. 2003-ban érdemes művész címet kapott, 2008-ban Kossuth-díjjal tüntették ki "nagy és népszerű operai főszerepek itthon és határainkon túl egyaránt nagysikerű tolmácsolásáért." A díj átvételekor azt mondta az MTI-nek: "Azt tartom a legfontosabbnak, hogy aktív énekesként kaptam meg a kitüntetések kitüntetését. Tehát még módomban áll bizonyítani, hogy rászolgáltam." Lukács Gyöngyi főbb szerepei: Leonóra (A trubadúr), Violetta (Traviata), Leonóra (A végzet hatalma), Tosca, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Desdemona (Otello), Erzsébet (Don Carlos), Lady Macbeth (Macbeth), Amelia (Az álarcosbál), Manon Lescaut, Norma, Katyerina (Kisvárosi Lady Macbeth), Abigél (Nabucco), Magdalena de Coigny (André Chénier).

A díjat Rákóczi Katalin, Osváth Júlia hagyatékának őrzője 2008-ban alapította azzal a szándékkal, hogy az egyéni művészi teljesítmény elismeréseként az Operaház kiváló ének- vagy táncművészeinek adományozzák, ezzel tisztelegve Osváth Júlia emléke előtt, aki egy 1949-ben adott interjúbanígy fogalmazott: "Egy művész csak akkor teljesíti feladatát, ha teljesen odaadja magát a színpadnak és minden egyes  
szerepre külön, igazi élete van." Az Osváth Júlia-díj első kitüntetettje Bazsinka Zsuzsanna volt, 2010-ben Popova Aleszja Kossuth-díjas magántáncosnő kapta az elismerést.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.