Zenés színház

Luxushotel lesz a volt balettintézetből

2005.12.22. 00:00
Ajánlom
A Regent szállodalánc is verseng az üzemeltetésért Megkezdődött az egykori balettintézet, a volt Drechsler-palota átépítése. Az elkészült tervek alapján jelenleg a belső munkálatok folynak. Az átadást 2007-re jelezte a beruházó, ám egyesek szerint ezt a szűk határidőt lehetetlen tartani.

Készen állnak a tervek az Operával szemközti volt Balettintézet, korábban Drechsler-palota néven ismert épület luxusszállodává alakítására. Az izraeli tulajdonos, a Plaza Centers 1997-ben vásárolta meg az értékes ingatlant, már akkor azzal a szándékkal, hogy szállodává alakítsa. A cég ötezer szállodai szobát tudhat magáénak Európában, tudtuk meg Vadas Vera kommunikációs igazgatótól. Eddig állítólag azért nem siettek a munkával, mert nem akartak konkurálni a Greshammel. Rontotta volna az üzletet, ha a két szálloda közel egyszerre nyit. A 198 szobás hotel a cég hivatalos álláspontja szerint 2007-ben nyílik meg. Ezt a határidőt persze már most lehetetlennek látszik tartani, habár megkezdődtek a belső munkák.

Egyelőre az első emeleten tartanak a bontással, amelynek során a válaszfalakat és a padlót távolítják el. Kibontják a földszint eredeti belterét is, melyet a háború után két szintre osztottak egy födémmel. Lecserélik a tetőszerkezetet, s ott is létrehoznak egy lakószintet. A tetőtéri kivitelezésre gyorsított tendert írtak ki, erre hat cég pályázott, s a generálkivitelezésre is hasonló érdeklődés várható. A homlokzatokat eredeti szépségükben állítják helyre, pótolva például olyan oromdíszeket az Andrássy út felől, amelyek majdnem száz éve hiányoznak. A ház megőrzendő belső értékei között szerepelnek főlépcsőházak, az udvar felőli loggiás folyosók és azok terrazzo burkolata, a festett üvegablakok, a stukkók. A földszinten újranyílik a múlt századelőn népszerű kávéház, a pincében pedig helyreállítják a kávéházhoz tartozó egykori borozót, s egy nagyobb helyiséget, mely rendezvényterem lesz. A leendő szálloda terveit Puhl Antal építészirodája készítette.

Még nem dőlt el, ki lesz a luxushotel üzemeltetője, de úgy tudjuk az egyik lehetséges jelölt a Regent szállodalánc, amely Európában Berlinben és Zágrábban működtet hotelt. Egy biztos, ki akarják használni az Operaház közelségét, hosszú távú együttműködést terveznek a dalszínházzal.

Mint arról korábban beszámoltunk, a ház értékesítését 1997-ben határozta el a szocialista többségű képviselő-testület, a vevő az akkor még be sem jegyzett Andrássy út 25. Kft. volt. A vételárat 220 millió forintban határozták meg, további 330 milliót az ott élő harmincöt család, illetve a balettintézet elköltöztetésére kellett költenie a cégnek. Az ellenzéki Fidesz botrányosnak tartotta a szerződést, s később újratárgyaltatta. A végső ár összesen 1,35 milliárd forint lett, ebből 440 milliót kapott az önkormányzat .

1881-ben a közös irodát fenntartó Lechner Ödönt és Pártos Gyulát kérték fel: a MÁV Nyugdíjintézete számára bérházat tervezzenek és építsenek a Magyar Királyi Dalműházzal szemközti telken. Az épület 1882 és 1884 között készült el. Az emeleten 4, 5, 6 és 9 szobás lakások voltak. A földszint Andrássy úti felén kávéház és étterem működött, amelyet 1896-ban Drechsler Béla vásárolt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.