Zenés színház

Luxushotel lesz a volt balettintézetből

2005.12.22. 00:00
Ajánlom
A Regent szállodalánc is verseng az üzemeltetésért Megkezdődött az egykori balettintézet, a volt Drechsler-palota átépítése. Az elkészült tervek alapján jelenleg a belső munkálatok folynak. Az átadást 2007-re jelezte a beruházó, ám egyesek szerint ezt a szűk határidőt lehetetlen tartani.

Készen állnak a tervek az Operával szemközti volt Balettintézet, korábban Drechsler-palota néven ismert épület luxusszállodává alakítására. Az izraeli tulajdonos, a Plaza Centers 1997-ben vásárolta meg az értékes ingatlant, már akkor azzal a szándékkal, hogy szállodává alakítsa. A cég ötezer szállodai szobát tudhat magáénak Európában, tudtuk meg Vadas Vera kommunikációs igazgatótól. Eddig állítólag azért nem siettek a munkával, mert nem akartak konkurálni a Greshammel. Rontotta volna az üzletet, ha a két szálloda közel egyszerre nyit. A 198 szobás hotel a cég hivatalos álláspontja szerint 2007-ben nyílik meg. Ezt a határidőt persze már most lehetetlennek látszik tartani, habár megkezdődtek a belső munkák.

Egyelőre az első emeleten tartanak a bontással, amelynek során a válaszfalakat és a padlót távolítják el. Kibontják a földszint eredeti belterét is, melyet a háború után két szintre osztottak egy födémmel. Lecserélik a tetőszerkezetet, s ott is létrehoznak egy lakószintet. A tetőtéri kivitelezésre gyorsított tendert írtak ki, erre hat cég pályázott, s a generálkivitelezésre is hasonló érdeklődés várható. A homlokzatokat eredeti szépségükben állítják helyre, pótolva például olyan oromdíszeket az Andrássy út felől, amelyek majdnem száz éve hiányoznak. A ház megőrzendő belső értékei között szerepelnek főlépcsőházak, az udvar felőli loggiás folyosók és azok terrazzo burkolata, a festett üvegablakok, a stukkók. A földszinten újranyílik a múlt századelőn népszerű kávéház, a pincében pedig helyreállítják a kávéházhoz tartozó egykori borozót, s egy nagyobb helyiséget, mely rendezvényterem lesz. A leendő szálloda terveit Puhl Antal építészirodája készítette.

Még nem dőlt el, ki lesz a luxushotel üzemeltetője, de úgy tudjuk az egyik lehetséges jelölt a Regent szállodalánc, amely Európában Berlinben és Zágrábban működtet hotelt. Egy biztos, ki akarják használni az Operaház közelségét, hosszú távú együttműködést terveznek a dalszínházzal.

Mint arról korábban beszámoltunk, a ház értékesítését 1997-ben határozta el a szocialista többségű képviselő-testület, a vevő az akkor még be sem jegyzett Andrássy út 25. Kft. volt. A vételárat 220 millió forintban határozták meg, további 330 milliót az ott élő harmincöt család, illetve a balettintézet elköltöztetésére kellett költenie a cégnek. Az ellenzéki Fidesz botrányosnak tartotta a szerződést, s később újratárgyaltatta. A végső ár összesen 1,35 milliárd forint lett, ebből 440 milliót kapott az önkormányzat .

1881-ben a közös irodát fenntartó Lechner Ödönt és Pártos Gyulát kérték fel: a MÁV Nyugdíjintézete számára bérházat tervezzenek és építsenek a Magyar Királyi Dalműházzal szemközti telken. Az épület 1882 és 1884 között készült el. Az emeleten 4, 5, 6 és 9 szobás lakások voltak. A földszint Andrássy úti felén kávéház és étterem működött, amelyet 1896-ban Drechsler Béla vásárolt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Zenés színház hír

Rangos elismerést kapott Kero rendezése Szentpétervárott

Minden évben több mint kétszáz színház előadása verseng Szentpétervárott az Arany Szufita-díjért. Idén zenés kategóriában az év előadása lett a Kerényi Miklós Gábor által rendezett Monte Cristo grófja.
Zenés színház andrea bocelli

Andrea Bocelli a fiával énekel az új slágerlistás lemezén

Tíz év után először szerepel klasszikus zenei album az amerikai slágerlista élén, igaz, ez is crossover. Bocelli hamarosan Magyarországra jön, de a rajongói most nem is érte, hanem a fiáért vannak oda.
Zenés színház kult50

Aki operára cserélte a könnyűzenét: László Boldizsár

Számára a műfaji váltás szinte gombnyomásra történt, persze egyik területen sem spórolhatta meg a befektetett munkát. László Boldizsár Kult50-ben megjelent portréja.