Zenés színház

Ma temetik Giuseppe di Stefanót

2008.03.05. 00:00
Ajánlom
Hétfőn életének 86. évében, Milánó közeli otthonában elhunyt Giuseppe di Stefano, akit egyik méltatója a háború utáni énekesgeneráció legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb tenorjának nevezett.

Az olasz tenor 1921-ben született Motta Sant' Anastasiában, Szicíliában. Bár hatéves korában Milánóba költöztek, szülőföldjének dalaiból több lemezt is kiadott.

Tehetségére egy győztes kártyaparti után figyeltek fel 16 éves korában. Di Stefano örömében dalra fakadt, ennek hallatán egy barátja azonnal énektanárhoz küldte. Mesterei Adriano Tocchio, Luigi Montesanto és Mariano Stabile voltak.

A háború alatt természetesen őt is besorozták a seregbe, de egy felettese olyan csapnivaló katonának tartotta, hogy inkább átirányította a táborokat járó haknitársulatba, ahol Nino Florio művésznéven szórakoztatta társait. A háború után Svájcba szökött, első felvételeit Lausanne-ban, a rádió stúdiójában készítette.

Karrierje 1946-ban Reggio Emiliában kezdődött, ahol Jules Massenet Manonjában debütált Des Grieux-ként, majd ebben a szerepben lépett fel először a milánói Scalában is. A New York-i Metropolitanbe a Rigoletto Hercege volt a belépője 1948-ban, míg a brit közönség először Edinburgh-ben a fesztiválon láthatta a Szerelmi bájitalban. A Covent Gardenben keveset szerepelt, az Angol Királyi Operában mindössze 1961-ben és 1963-ban játszotta Cavaradossit, illetve a Bohémélet Rodolfóját. Utóbbi előadás azonban nem miatta, hanem a helyére beugró, akkor még ismeretlen Luciano Pavarotti miatt híresült el.
Di Stefanóra emlékezve megkerülhetetlen Maria Callas, akivel először 1951-ben léptek fel Sao Paolóban egy Traviata-előadásban. Ezt mexikóvárosi kitérővel követte a Scala, valamint a sokak számára ma is etalonnak számító 1953-as Tosca-felvétel. Emellett a Herbert von Karajan vezényelte Lammermoori Lucia (1955, Berlin) és a Luchino Visconti dirigálta Traviata (Scala,1955) rögzítette kettősüket. A két énekes a '70-es évekig több közös koncertet is adott, a korabeli bulvármagazinok cikkei pedig magánéleti összefonódásokról is szóltak.

Giuseppe di Stefano, akinek kiváló hangi adottságain túl vitalitását, sármját, őszinteségét és spontaneitását dicsérték a kritikusok, a nyolcvanas évek közepétől inkább rendezőként, és nem énekesként tevékenykedett, noha hivatalosan csak 1992-ben, Rómában vett búcsút a színpadtól.

2004-ben kenyai lakásukban ismeretlen tettesek támadták meg őt és feleségét, akik ki akarták őket rabolni. Di Stefano megpróbálta védeni feleségét, amikor egy súlyos tárggyal fejbe vágták. Kómába esett, és sérüléseit a műtétek ellenére nem heverte ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Az operett megoldást kínál és reményt ad az embereknek

A Budapesti Operettszínház művésze, Kalocsai Zsuzsa operettprimadonna is fellép az idei Budavári Palotakoncerteken. A Jászai Mari-díjas művésznővel nemcsak a műfajjal való első találkozást idéztük fel, de egyebek mellett arról is beszélgettünk, mi az a pótolhatatlan érték, amit manapság is nyújt számunkra.
Zenés színház magazin

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Zenés színház női karmester

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Zenés színház interjú

„Ma már el sem tudnám képzelni az életemet operett nélkül!”

Lévai Enikő operettprimadonna neve a Budapesti Operettszínház közönsége mellett a Budavári Palotakoncertek visszatérő nézői számára is sokat mond. Augusztus 8-án immár negyedik alkalommal örvendezteti majd meg az Oroszlános Udvarba érkezőket szívhez szóló, csodaszép melódiákkal. A közelgő gála kapcsán nemcsak azt árulta el, milyen dalokat hallhatunk idén az előadásában, de arról is mesélt, számára mi teszi különlegessé ezt a rendezvényt.
Zenés színház interjú

„Jó volt felfedezni, hogy van egy könnyedebb, komikusabb vénám is”

Augusztus 8-án debütál a Budavári Palotakoncertek fellépőjeként Bojtos Luca, a Budapesti Operettszínház mindig mosolygós és energikus szubrettje, aki többek között Stázi szerepében is elbűvölte már a közönséget. Ezúttal nemcsak a humorát, tánc- és énektudását csillogtatja majd meg, de a líraibb oldalát is megismerhetjük. A közelgő gálakoncert kapcsán arról is mesélt, milyen tulajdonságaira lelt rá az operettel való találkozásnak köszönhetően.