Zenés színház

Magna Plaza

2008.10.13. 00:00
Ajánlom
A színház házhoz jön. Pontosabban bevásárlóközponthoz. A holland Wunderbaum csoport Takeshi Kitano ihlette Magna Plaza című előadásának a Mammut 2 ad helyet. S hogy mi köze a kultikus japán filmrendezőnek ahhoz a helyhez, mely napjaink fogyasztói kultúrájának akár szimbóluma is lehetne? Első pillantásra talán semmi. Ám a holland társulat előadása a helyszínhez igazítja a japán művész alkotását.

A Wunderbaum művészei számára a színházcsinálás kettős kihívást jelent: egyaránt fontosnak tartják a közönség újabb rétegeinek megszólítását, valamint az aktuális társadalmi problémák feszegetését. E kettős célkitűzésből fakad, hogy előadásaik gyakran vetik fel színház és valóság kapcsolatának kérdését. Legtöbb esetben elhagyják a hagyományos színházi teret, s a városban, meglepő és különleges helyszíneken készítik darabjaikat. E produkciók beépülnek a hétköznapi élet forgatagába, az alkotók gyakran bevonják a helyi lakosokat az előadásokba. A társulat alkotásaira az erős társadalmi érzékenység jellemző, gyakran foglalkoznak a mai - nyugat-európai - városi élet anomáliáival, visszásságaival, így a bevándorlók helyzetével (Isten hozott a hátsó udvaromban), az erőszak és marginalitás kérdésével (Rollende Road Show), illetve a fiatal korosztály vallásosságával (Kamp Jezus).

E célkitűzés már a kezdetektől érződik az együttes munkáin. A társulat története 2001-re nyúlik vissza: ekkor alakult meg a Jonghollandia csoport - azokból a maastrichti főiskolán végzett fiatal színészekből, akik csatlakoztak a neves rendező, Johan Simons által vezetett ZT Hollandiához. Amikor a rendező Gentbe költözött, az akkora már komoly szakmai elismeréseket maga mögött tudó csapat követte őt, s mivel a rotterdami színház felkérésének is eleget akartak tenni, létrehozták a félig Gentben, félig Rotterdamban működő Wunderbaum társulatot. E formáció öt színészből és egy látványtervezőből áll. Előadásaik kollektív alkotásokként születnek, nincs hagyományos értelemben vett rendezőjük. A produkciók saját szövegkönyveken alapulnak, amelyek az alkotók társadalmi érzékenységéről tanúskodnak, s leggyakrabban helyszínspecifikus művek. Szívesen dolgoznak együtt a legkülönbözőbb művészeti területekről érkező alkotókkal, így zenészekkel (Kopna Kopna), táncosokkal (a szlovén Betontanz együttessel) valamint filmesekkel.

A társulat 2006-ban mutatta be a Magna Plazát egy genti bevásárlóközpontban. A történetet napjaink egyik legjelentősebb japán rendezőjének, Takeshi Kitanonak Bábok (Dolls) című, 2002-ben forgatott filmje ihlette. A film lassú tempójú jeleneteivel szemben az előadás a bevásárlóközpont pezsgésének ritmusát követi. A japán neveket viselő szereplők a Wunderbaum játékában a nyugati plázakultúra gyermekei, a gyökeresen más kulturális kontextusban született történet itt a fogyasztásról, az érzelmek valódiságáról vagy hamisságáról, a látszat és valóság viszonyáról beszél. A fogyasztói és popkultúra képeinek megidézése mellett azonban a produkció másik fontos szála az a Takeshi Kitanótól kölcsönzött ideál, miszerint a szerelem és a boldogság csakis a már-már túlzásba vitt áldozatkészség árán érhető el.

A színészek beolvadnak, beépülnek a bevásárlóközpont életébe, így a nézők, valamint az előadás spontán résztvevőivé és szereplőivé váló vásárlók előtt egyaránt kibontakozik a több szálon futó történet. A nézők fülhallgatók segítségével követik a szereplők párbeszédeit, vagyis afféle voyeurökké válnak: a kukucskálás, a mások privát életébe való belehallgatás élményét [is] kínálja számukra a produkció.

(2008. október 12., 13. 16:00, 19:30 - Mammut 2
Magna Plaza
Szereplők: Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten; látvány: Maarten van Otterdijk, zene: Remco de Jong; dramaturg: Jeroen Versteele )

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.