Zenés színház

Magyar opera német előadásban – A tavasz ébredése a Zeneakadémián

2022.04.01. 11:00
Ajánlom
Bella Máté A tavasz ébredése című operájának bővített változata április 5-én látható a Zeneakadémián, a Berlini Művészeti Egyetem növendékeinek előadásában.

Eredetileg is operavizsgának készült Bella Máté A tavasz ébredése című darabja, 2012-ben a Magyar Állami Operaházban mutatták be, a Zeneakadémia akkori operaszakos hallgatóinak közreműködésével. Frank Wedekind gyermektragédiája, mely a társadalomba épp belépni próbáló, de a felnőttek prüdériája miatt a problémáikkal magukra maradó tizenéves fiatalokat állít a középpontba, a maga korában botrányosnak számított, és

az erőszak, a tinédzserterhesség vagy az öngyilkosság ma sem olyan téma, amiről könnyű beszélni.

A darabból Almási-Tóth András írt librettót, és az ő poétikus, ám a lényeget el nem leplező rendezésében mutatták be az operát, amely szép karriert futott be, plána kortárs viszonylatban. Először a CAFe Budapest Fesztiválon játszották újra, majd a Magyar Állami Operaház Magyar Évadában is színre került, ekkor ráadásul lemezfelvétel is készült belőle.

Az 1985-ös születésű Bella Máté ebben a zeneszerzőként még egyértelműen fiatalnak számító életkorban is jelentős sikereket tudhat maga mögött. A fiatal komponista Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, 2011-ben szerzett diplomát, 2018-ban pedig a doktori képzést is sikeresen befejezte. 2019 óta az egyetem adjunktusa. Számos díja és versenyeredménye mellett a közönség nagyszámú színpadi művéről is ismerheti,

ő készítette Monteverdi Poppea megkoronázása című operájának átdolgozását a Magyar Állami Operaház számára,

de prózai színházaknak is rendszeresen komponál kísérőzenéket. A könnyebb műfaj sem áll távol tőle, írt már musicalt és popdalokat is.

A Berlini Művészeti Egyetem nem először választja kortárs magyar alkotó darabját év végi vizsgaelőadása számára.

2019-ben Eötvös Péter Angyalok Amerikában című operájával vizsgáztak a növendékek, ez a produkció vissza is nézhető az egyetem honlapján. Bella Máté művét a tavalyi évad végén mutatták be, egy időben egy másik magyar operával, Vajda Gergely Georgia Bottoms – Vígopera a modern Délről című darabjával (az előadásokat online is megtekinthette a közönség).

Bár az opera eredeti változata a tömörítés ellenére is remekül megőrizte a dráma dinamikáját, a németországi bemutatóra a szerző kibővítette azt, a magyar nyelvű szövegkönyvet pedig Errico Fresis (a jelen előadás karmestere) és Füzi Nóra fordította németre.

Bella Máté: A tavasz ébredése
április 5. 19:00, Zeneakadémia

Rendező: Isabel Hindersin
UMZE kamaraegyüttes
Vezényel: Errico Fresis
Km.: Charlotte Watzlawick, Young Jun Park, Mose Kim

Fejléckép: A tavasz ébredése (forrás: Zeneakadémia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.