Zenés színház

Magyar rendező és szervező Finnországban

2013.08.12. 13:45
Ajánlom
Egy időben két magyar szakember dolgozik Finnországban. Böhm György A dzsungel könyve című előadást rendezi a Svenska Teaternben Helsinkiben, míg 100 km-rel távolabb, Lahtiban Szentpéteri-Jakab Anita második alkalommal szervezi az orosz balett gálát.

Böhm György már több alkalommal rendezett külföldön, de ez az első alkalom, hogy a finneknél dolgozik. "Minden országnak megvan a sajátossága, a mostani helyzet különlegessége az, hogy Finnországban rendezek egy svéd nyelvű előadást. Nem egyszerű feladat, hiszen egy fordított szöveg hatása teljesen más tud lenni, így nagyon kell figyelni arra is, hogy egy-egy jelenetnél pontosan ugyanaz az érzés jöjjön át, mint az eredeti A dzsungel könyvében. Meg kell tanulni az itteni színészekkel dolgoznom, mert tagadhatatlanul más a mentalitásunk: ők igazi északiak, a szó varázslatos értelmében" - mondta el a munka kapcsán Böhm György. A dzsungel könyve finnországi bemutatója szeptember 21-én lesz, Helsinkiben.

Szentpéteri-Jakab Anita több mint három évet élt már Finnországban, szakmai tapasztalatát kint is érvényesíteni tudta. Első évben rádiózott, majd a második évtől már a világ leghíresebb orosz balett táncosaival dolgozott. "A tavalyi évben óriási siker volt az orosz balett gála, a dupla telt házas rendezvény végén állva tapsoltak, ami nagyon megható élmény volt. A táncosok elképesztően profik, de ez nem is annyira meglepő, hiszen az orosz balett a világon a leghíresebb. Nemcsak a társulat, a táncosok, de a rendező, Alexei Fadejechev is világ szinten ismert művész. Az, hogy magyarként külföldön egy ilyen gála szervezésén dolgozhatok, óriási kihívás számomra.

A finnek szeretik a magyarokat, ez egyrészt nagyon jó érzés, másrészt megkönnyíti a munkámat. Nem titkolt szándékom, hogy a jövőben erősíteni szeretném a két ország kapcsolatát. Ebben már partnerekre is találtam. Szeretném megmutatni a finneknek, milyen nagyszerű magyar művészeink vannak, és a terveim között szerepel a kulturális túrák - KUL TÚRA- beindítása is. A cél, hogy minél több ország megismerje a magyar művészetet, művészeinket, akikre igen büszkék lehetünk."

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.