Zenés színház

Magyar rendező és szervező Finnországban

2013.08.12. 13:45
Ajánlom
Egy időben két magyar szakember dolgozik Finnországban. Böhm György A dzsungel könyve című előadást rendezi a Svenska Teaternben Helsinkiben, míg 100 km-rel távolabb, Lahtiban Szentpéteri-Jakab Anita második alkalommal szervezi az orosz balett gálát.

Böhm György már több alkalommal rendezett külföldön, de ez az első alkalom, hogy a finneknél dolgozik. "Minden országnak megvan a sajátossága, a mostani helyzet különlegessége az, hogy Finnországban rendezek egy svéd nyelvű előadást. Nem egyszerű feladat, hiszen egy fordított szöveg hatása teljesen más tud lenni, így nagyon kell figyelni arra is, hogy egy-egy jelenetnél pontosan ugyanaz az érzés jöjjön át, mint az eredeti A dzsungel könyvében. Meg kell tanulni az itteni színészekkel dolgoznom, mert tagadhatatlanul más a mentalitásunk: ők igazi északiak, a szó varázslatos értelmében" - mondta el a munka kapcsán Böhm György. A dzsungel könyve finnországi bemutatója szeptember 21-én lesz, Helsinkiben.

Szentpéteri-Jakab Anita több mint három évet élt már Finnországban, szakmai tapasztalatát kint is érvényesíteni tudta. Első évben rádiózott, majd a második évtől már a világ leghíresebb orosz balett táncosaival dolgozott. "A tavalyi évben óriási siker volt az orosz balett gála, a dupla telt házas rendezvény végén állva tapsoltak, ami nagyon megható élmény volt. A táncosok elképesztően profik, de ez nem is annyira meglepő, hiszen az orosz balett a világon a leghíresebb. Nemcsak a társulat, a táncosok, de a rendező, Alexei Fadejechev is világ szinten ismert művész. Az, hogy magyarként külföldön egy ilyen gála szervezésén dolgozhatok, óriási kihívás számomra.

A finnek szeretik a magyarokat, ez egyrészt nagyon jó érzés, másrészt megkönnyíti a munkámat. Nem titkolt szándékom, hogy a jövőben erősíteni szeretném a két ország kapcsolatát. Ebben már partnerekre is találtam. Szeretném megmutatni a finneknek, milyen nagyszerű magyar művészeink vannak, és a terveim között szerepel a kulturális túrák - KUL TÚRA- beindítása is. A cél, hogy minél több ország megismerje a magyar művészetet, művészeinket, akikre igen büszkék lehetünk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!