Zenés színház

Mahagonny, Budapest

2009.02.09. 00:00
Ajánlom
Február 21-én és 22-én lesz a Mahagonny városának felemelkedése és bukása című Kurt Weill–Bertolt Brecht-mű premierje. A rendező, Szikora János szerint kevés ilyen „brutálisan aktuális darab” van a drámairodalomban: „Gazdasági válság, elértéktelenedő pénz, perspektívátlan élet – ezek a gondolatok ma is érvényesek. Ritka, amikor a történelem ennyire egymásra tükröz két konfliktust”.

A Mahagonny különleges és nagyon várt feladat a szereplők számára – állította egybehangzóan Wiedemann Bernadett (özvegy Begbickné), Herczenik Anna, Rálik Szilvia (Jenny Smith) és Wendler Attila (Jim Mahoney). Az ok: a darab komplex színpadi elvárásokat támaszt az operistákkal szemben, mert nem csupán énekelni kell, de prózát mondani, táncolni, mozogni is.

A zeneszerző műfaj-meghatározása: zenei képeskönyv vagy képsorozat, amelynek főszereplője maga a város, a történet annak alapítása, idilli, szinte paradicsomi mindennapjai, fejlődése és bukása, amit az új törvény, a „Mindent szabad” bevezetése indít el. A művet az előadás karmestere, Kesselyák Gergely opera-színdarabnak nevezte, és kiemelte a zenedramaturgiai elvek szigorát: mert annak ellenére, hogy Weill partitúrájában látszólag nincs szabályrendszer, „semmi blöff nincs benne”: a sok stílus – keringőtől jazzig, néger spirituálétól a tömegindulókig – a kiegyenlített harmónia elve mentén rendeződik, és a történet ellenére mégis pozitív energiákat ad. A revüjellegű előadást a kendőzetlenség (fizikai értelemben is) mellett a humor jellemzi, mert Szikora János szerint ha az előadásból hiányzik a „jó nagy adag huncutság”, akkor az embert éltető remény is hiányzik belőle.

A darab premierje 1930. március 9-én volt be a lipcsei Neues Theaterben, és a rákövetkező két hét alatt öt másik német színházban is bemutatták. Kurt Weill visszaemlékezéseiben arról írt, hogy már 1927-es első találkozásukkor felmerült benne és Brechtben a Mahagonny szó (a fafajta és a náci SA-csapatok látványa a magyarázat) és egy „paradicsomi város” elképzelése. A darabhoz vezető út első állomása a Hauspostille (Házi imakönyv) öt Mahagonny-dalának megzenésítése volt, és az ebből készült Mahagonny-songjátékot a Baden-Baden-i Fesztivál közönsége 1927 nyarán láthatta, de a Koldusopera, a Happy End, a Berlini requiem és a Lindbergh repülése is az opera „építőköveinek” tekinthetők.

(2009. február 21., 22. 19:00 - Thália Színház
Kurt Weill-Bertolt Brecht: Mahagonny városának felemelkedése és bukása - a Magyar Állami Operaház előadása
Km.: Wiedemann Bernadett, Kovács Annamária - özvegy Begbickné; beöthy-Kiss László, Kiss Péter - Willy, a cégvezető; Tóth János, Szvétek Lászéó - Hétszentség Mózes; Herczenik Anna, Rálik Szilvia - Jeny Smith; Wendler Attila, Nyári Zoltán - Jim Mahonney; Busa Tamás, Massányi Viktor - Spórolós Billy; Derecskei Zsolt, Daróczi Tamás - Jack O'Brian; Cser Krisztián, Hámori Szabolcs - Alaszkafarkas Joe;Mukk József, Kóbor Tamás - Toby Higgins
Ford.: Görgey Gábor; látvány, rend.: Szikor János; jelmez: Tresz Zsuzsa; kor.: Papp Tímea; karig.: Szabó Sipos Máté; vez.: Kesselyák Gergely)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Játékszín gondoskodik a siófoki nyaralók szórakoztatásáról

A Dog Story, A chicagói hercegnő, a Chess és Hernádi Judit önálló estje is látható lesz a siófoki Színparton. Idén a Játékszín állította össze a nagymúltú szabadtéri színpad műsorát.
Zenés színház

Ki volt az igazi Hans Sachs?

Több ezer mű szerzője, Luther támogatója, eszményített lírikus, egy koraújkori, egyszemélyes Monty Python, foltozóvarga, és nem utolsósorban Wagner egyetlen vígoperájának főszereplője.
Zenés színház Mörbisch

Bodor Johanna: „Minden társulatot meg kellett hódítani”

A Mörbisch-i Seefestspiele gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadának közepéig a kulisszából 35 lépést kell megtenni. Ez volt az első, amit rögtön kiszámolt a helyszínen Bodor Johanna, miután felkérték: idén nyáron ő legyen a koreográfusa a Marica grófnőnek a Fertő-tónál.
Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.