Zenés színház

Mahagonny gyerekszemmel

2009.02.17. 00:00
Ajánlom
Hiánypótló kezdeményezést indított útjára a Magyar Állami Operaház az idei évtől: minden premier előtt a darab rendezői, szereplői beszélgetésre invitálják a 10-14 éves gyerekeket, hogy közelebb hozzák az ifjabb korosztályhoz a zenés színház remekműveit.

Kurt Weill, Bertolt Brecht

Így történt ez hétfőn is, amikor a Székely Bertalan-teremben Szikora János rendező mutatta be Kurt Weill és Bertold Brecht művét, a Mahagonny városának felemelkedése és bukását, amit csaknem 30 év után tűz műsorára ismét február 21-én és 22-én az Operaház. Mesélt a bohém, fiatal Brechtről, aki 1927-ben 17 versből álló versciklust adott ki, amelyet zeneszerző barátja, Kurt Weill megzenésített – ez volt a "kis" Mahagonny. 1928-ban aztán bemutatták a Koldusoperát, ami szintén ehhez a szerzőpároshoz kötődik, majd 1929-ben botrány közepette színre került a "nagy" Mahagonny is, aminek premierje botrányba fulladt. Amikor Hitler hatalomra került be is tiltották a darabot, a kottáit pedig bezúzták. Elmondta, hogy a művet a depresszív hangulat jellemzi, nem olyan hálás darab mint a Koldusopera: egy ismertebb slágere van csak, ez pedig az Alabama song, amit számos együttes, köztük a fiatalabbak között is kedvelt The Doors is feldolgozott. Beszélt az énekesekre háruló feladatokról is, melyek összetettek, mivel a történet bonyolult, a színészi képességekre fokozottabb szükség van, ráadásul a songok is igen nehezek énektechnikai szempontból.

A mű aktualitására is felhívta a figyelmet, mivel úgy érzi elértük azt a pontot, amikor íratlan, belső törvénnyé vált a "mindent szabad" elve. Az erkölcsi züllés, a morális gátlástalanság ijesztő méreteket öltött, nyakunkon a gazdasági válság, és a perspektíva nélküli élet. Véleménye szerint konfliktusok mindig is voltak, de hogy az emberek így dolgozzák fel őket, az közel sem szerencsés. De azzal, hogy beszélünk a problémákról, a színpadon látjuk és katarzis formájában át is éljük őket, kissé megszabadít bennünket ezektől a sötét dolgoktól.

Rávilágított arra, hogy maga Brecht is ellenpontoz, és a komor történet mögött a kórus mindig zsoltár- vagy himnusz-szerű zenei anyagokat énekel – így a rendezésbe is belekomponálta a reményt, a kiút lehetőségét. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy pontosan kik is lesznek a mű szereplői és azt is hozzátette, hogy mivel a darab inkább igényli a színpadi intimitást – egy-két tömegjelenettől eltekintve –, szerencsés, hogy átkerülhetett az Erkelből a Thália Színházba. A félórás, könnyed, mégis számos értékes gondolattal teli beszélgetés végén azt hiszem, minden résztvevő kíváncsian tekint a bemutató elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.