Zenés színház

Majdnem üzembiztos előadás

2007.04.25. 00:00
Ajánlom
Willy Russell musicaljét, a Vértestvéreket 1981 novemberében mutatta be egy félprofi társulat egy liverpooli középiskolában. A szerző a következő évet műve teljes átírásának szentelte, ennek köszönhetően került a darab a Liverpool Playhouse, a West End-i Lyric, majd a Broadway-n található Music Box Theater színpadára.

Vadász Gábor és Gulyás Attila

A gazdag nőnek, Mrs. Lyons-nak nem lehet gyereke, míg bejárónőjére, a szegény asszonyra ha ránéznek, már teherbe esik. Mrs. Johnstone ezúttal épp ikreket vár. Emberbarátságból és azért, mert legalább az egyik gyerekének jót akar, belemegy az egyezségbe: az egyik babát megkapja Mrs. Lyons. Növekszenek a fiúk, Eddie és Mickey, és hiába az eltérő családi háttér, barátságot kötnek a grundon. Az őszinte gyermekek elárulják otthon a játszásiból kötött, életre szóló vértestvérség titkát. Természetesen a két anya, anélkül, hogy a titkot elárulná, eltiltja őket a találkozástól. De amit tiltanak, azt csakazértis megteszik a kamaszok…

A gyerekkornak vége, a tizenévesek hormonjai mozgolódnak. A játszótéri haver, Linda nővé cseperedik, és Mickey-t választja. Összeházasodnak, jönnek a gyerekek, a korabeli gazdasági helyzetre történő utalásként Mickey elveszíti állását. Karácsony előtt, pénzért, bevállalja, hogy figyelőként segít egy rablást, amely gyilkosságba torkollik. Bár ő a gyilkosságban nem vesz részt, letartóztatják, és éveket tölt börtönben. A teljes idegösszeomlástól csak a marékszámra szedett nyugtatók mentik meg. A büntetés lejárta után egy paranoiás emberi roncsot kap vissza Linda. A fiatalasszony a régi baráthoz, Eddie-hez fordul segítségért. Mickey félreérti a helyzetet, és a nyomasztó börtönévek alatt városi tanácsosi rangba emelkedő Eddie-t üldözni kezdi. Egy politikai rendezvényen találja meg, ahol a tanácsos úr éppen beszédet tart. Mickey elméje annyira elborul, hogy hezitálás nélkül rántja elő és süti el pisztolyát. Hiába rohant utána anyja, Mrs. Johnstone, hogy lecsillapítsa, a titokról túl későn lebben fel a fátyol, és a rendőrök lelövik Mickey-t.

Annyi izgalom és fordulat van ebben a mágikus-mitikus utalásokkal megspékelt történetben, mint egy dél-amerikai szappanoperában. Talán azért, hogy ez mélyebb jelentésrétegekkel gazdagodjon, a narrátor (Szomor György) öltönyének hátára a jin és jang emblémája kerül. A darab ennek ellenére leginkább a pubertáskori problémákat, a pattanásokat és a fiú-lány kapcsolatot érinti, az anya, Mrs. Johnstone tragédiája kevés hangsúlyt kap. Pedig Lapis Erika bírná hanggal és tehetséggel.


Részlet az előadásból

A darab nagy része alatt a két fiú kiskamasz és tinédzser korú, ennek következtében lehet Mickey és Eddie alakítója bármennyire fiatal színész, belekényszerülnek abba, hogy sztereotípiákat játsszanak. Vadász Gábor és Gulyás Attila, teljesen érthetően, nem a mórikálós, rövidnadrágos-térdzoknis, hanem a huszonéves karaktereket érzik inkább magukénak. Paczuk Gabi kezdetben két számmal nagyobb pólót, majd fenékre feszülő rövid szoknyát és domborulatokat kiemelő topot hord. A színésznőnek mindkét szerep jól áll.

A popos dallamok a hetvenes évek végét-nyolcvanas évek elejét idézik. Hiába a retrohullám, mégis avíttnak, unalmasnak hallatszanak. Az egyetlen kivétel a cinikusan bánatos Marilyn Monroe, amely többször is felhangzik a darabban. Lapis Erika elegánsan és jól énekel, az általa alakított asszonynak ereje, tartása van. A Lyons házaspárt alakító Komáromi Anett és Máté Krisztián tehetős, de a bensőséges érzelmeket nem ismerő embereket mutat. Kifejező mozdulat, ahogyan az apa szeretetből gépiesen vállon veregeti fiát.

A színpad gyakorlatilag üres, néhány mozgatható falelem és fémtraverz segítségével alakítja a teret Székely László. A babakocsi és Papp Janó jelmezei egyértelműen a musical keletkezésének éveit idézik. (Ebből a világból és korszakból viszont feltűnően kilóg Sammy – Csomós Lajos – Kurt Cobaint ábrázoló pólója. És nem lehet elmenni amellett sem, hogy a csoportos szereplő lányok általában nem a számukra legelőnyösebb ruhákat kapják.) Király Attila koreográfiái nem tűnnek bonyolultnak, de látványosak. Az előadásról a számos fényezési hiba és a több alkalommal, leginkább Szomor Györgyöt érintően csődöt mondó mikroportok miatt ennél mélyrehatóbb elemzés sajnos nem nagyon adható.

(2007. április 22. 19:00, Thália Színház (Budapest) - Willy Russell: Vértestvérek – a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka a Vidéki Színházak Találkozóján; fordító: Békés Pál, dalszövegszerző: Fodor Ákos; Narrátor: Szomor György, Mrs. Johnstone: Lapis Erika, Mrs. Lyons: Komáromi Anett, Mr. Lyons: Máté Krisztián, Edward: Gulyás Attila, Mickey: Vadász Gábor, Linda: Paczuk Gabi, Sammy: Csomós Lajos; díszlettervező: Székely László; jelmeztervező: Papp Janó; zenei rendező: Szomor György; dramaturg: Vörös Róbert; koreográfus-rendező: Király Attila)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.