Zenés színház

"Már belejövök, már alakul!"

2013.12.06. 16:39
Ajánlom
A komponálás Wagner számára korántsem bizonyult könnyedén megoldható feladatnak, ezt a tényt azonban legalább olyan nagyszerűen palástolta művészetről szóló írásainak lehengerlő határozottságot sugalló hangvétele, mint műveinek áradó energiái. A mindenkori partitúrával való keserves küzdelmekről így az érdeklődők - különösképpen azok, akik nem szívesen mélyednek el Wagner kötetekre rúgó levelezésében -, elsősorban a komponista második felesége, Cosima naplóiból értesülhetnek.

"R. begubózik, egyre csak azt kérdezvén, »vajon tudok-e még valaha komponálni«" - jegyezte fel az asszony 1871. június 22-én. Wagner Az istenek alkonyán dolgozott ekkoriban, és a munka igencsak megviselte. Egy nappal később Hagen figurájának zenei jellemzésén töprengve fakadt ki, türelmetlenül ostorozva magát munkamódszere miatt, és összevetve azt az általa hangosan megvetett, természetesen folyó zenei invenciója miatt azonban valójában irigyelt Mendelssohnnal: "Most nagyszabású áriát írok Hagennak, de csak zenekarra. Hogy én micsoda kontár vagyok, el se hiszi senki; nem tudok transzponálni. A komponálás nálam különös állapot; fantáziáláskor megy minden, mint a karikacsapás. De amint le akarom írni, nincs már az ujjaimban. Hogy is volt, kérdezem ilyenkor, és nem azt, hogy is van, milyennek is kell lennie, hanem hogy is volt, és akkor addig kell keresni, amíg az ember újra megtalálja. Mendelssohn összecsapná a kezét, ha látná, hogyan komponálok."

Július 28-ra hangulata mélypontra süllyedt. "Elátkozom ezt a muzsikálást, ezt a görcsöt, amelyre ítéltettem, amitől nem tudom élvezni a boldogságomat - dohogott. - Itt van a tulajdon fiam, és mindez olyan, mint egy álom; ezt a Nibelung-komponálást már réges-rég el kellett volna felejtenem! Őrület ez, vagy olyan vadnak kellene lennem, mint Beethoven volt! Ne képzeljétek, hogy ez az én igazi elemem; engem az vonzana, hogy a művelésemnek éljek, hogy örüljek a boldogságomnak! Azelőtt másképpen volt. Ó! Olyan, mintha egy orchidea virágjára akarnék házat építeni! Először a szakadékok ezreit kellene feltöltenem, amelyek elválasztanak engem és a művészetemet a mai emberiségtől! Honnan vegyek Hagent, messze hangzó, dicsekvő hangút? Azok a fickók meg, akiknek ilyen hangjuk van, tökfilkók. Ó, őrület! Idilleket, kvartetteket, ilyesmit még szívesen csinálnék. És ehhez még ez a garasos agitáció a Nibelungok előadásáért!"

Olyankor azonban, amikor egy-egy ötlet kezdett világos körvonalakat ölteni, Wagner elkeseredése is alábbhagyott. Cosima július 8-án a következőkről számolt be: "Ebédnél R. nagyon megviselt volt és rosszkedvű. Azt mondja, olyan lassan dolgozik, olyan nehezen jön meg a kedve, mindenféle dolog megzavarja, megint megfázott stb. [...] Estefelé odakiált, miután fent félrevonult: »Már belejövök, már alakul. Mégiscsak őrület, ahogy dolgozom, örökké görcsben.«" Utóbb pedig, miután befejezett egy-egy művet, önbizalma felülkerekedett a kétségein: "Aggódnék, ha nem tudnám, hogy nálam minden igen szűk kapun megy keresztül, és hogy semmit le nem írok, amíg nem teljesen világos a számomra - fejtette ki. - A legnehezebb ebből a szempontból a Trisztán utolsó felvonása volt, de semmiben sem tévedtem" - tette hozzá magabiztosan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.