Zenés színház

"Már belejövök, már alakul!"

2013.12.06. 16:39
Ajánlom
A komponálás Wagner számára korántsem bizonyult könnyedén megoldható feladatnak, ezt a tényt azonban legalább olyan nagyszerűen palástolta művészetről szóló írásainak lehengerlő határozottságot sugalló hangvétele, mint műveinek áradó energiái. A mindenkori partitúrával való keserves küzdelmekről így az érdeklődők - különösképpen azok, akik nem szívesen mélyednek el Wagner kötetekre rúgó levelezésében -, elsősorban a komponista második felesége, Cosima naplóiból értesülhetnek.

"R. begubózik, egyre csak azt kérdezvén, »vajon tudok-e még valaha komponálni«" - jegyezte fel az asszony 1871. június 22-én. Wagner Az istenek alkonyán dolgozott ekkoriban, és a munka igencsak megviselte. Egy nappal később Hagen figurájának zenei jellemzésén töprengve fakadt ki, türelmetlenül ostorozva magát munkamódszere miatt, és összevetve azt az általa hangosan megvetett, természetesen folyó zenei invenciója miatt azonban valójában irigyelt Mendelssohnnal: "Most nagyszabású áriát írok Hagennak, de csak zenekarra. Hogy én micsoda kontár vagyok, el se hiszi senki; nem tudok transzponálni. A komponálás nálam különös állapot; fantáziáláskor megy minden, mint a karikacsapás. De amint le akarom írni, nincs már az ujjaimban. Hogy is volt, kérdezem ilyenkor, és nem azt, hogy is van, milyennek is kell lennie, hanem hogy is volt, és akkor addig kell keresni, amíg az ember újra megtalálja. Mendelssohn összecsapná a kezét, ha látná, hogyan komponálok."

Július 28-ra hangulata mélypontra süllyedt. "Elátkozom ezt a muzsikálást, ezt a görcsöt, amelyre ítéltettem, amitől nem tudom élvezni a boldogságomat - dohogott. - Itt van a tulajdon fiam, és mindez olyan, mint egy álom; ezt a Nibelung-komponálást már réges-rég el kellett volna felejtenem! Őrület ez, vagy olyan vadnak kellene lennem, mint Beethoven volt! Ne képzeljétek, hogy ez az én igazi elemem; engem az vonzana, hogy a művelésemnek éljek, hogy örüljek a boldogságomnak! Azelőtt másképpen volt. Ó! Olyan, mintha egy orchidea virágjára akarnék házat építeni! Először a szakadékok ezreit kellene feltöltenem, amelyek elválasztanak engem és a művészetemet a mai emberiségtől! Honnan vegyek Hagent, messze hangzó, dicsekvő hangút? Azok a fickók meg, akiknek ilyen hangjuk van, tökfilkók. Ó, őrület! Idilleket, kvartetteket, ilyesmit még szívesen csinálnék. És ehhez még ez a garasos agitáció a Nibelungok előadásáért!"

Olyankor azonban, amikor egy-egy ötlet kezdett világos körvonalakat ölteni, Wagner elkeseredése is alábbhagyott. Cosima július 8-án a következőkről számolt be: "Ebédnél R. nagyon megviselt volt és rosszkedvű. Azt mondja, olyan lassan dolgozik, olyan nehezen jön meg a kedve, mindenféle dolog megzavarja, megint megfázott stb. [...] Estefelé odakiált, miután fent félrevonult: »Már belejövök, már alakul. Mégiscsak őrület, ahogy dolgozom, örökké görcsben.«" Utóbb pedig, miután befejezett egy-egy művet, önbizalma felülkerekedett a kétségein: "Aggódnék, ha nem tudnám, hogy nálam minden igen szűk kapun megy keresztül, és hogy semmit le nem írok, amíg nem teljesen világos a számomra - fejtette ki. - A legnehezebb ebből a szempontból a Trisztán utolsó felvonása volt, de semmiben sem tévedtem" - tette hozzá magabiztosan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.