Zenés színház

"Már belejövök, már alakul!"

2013.12.06. 16:39
Ajánlom
A komponálás Wagner számára korántsem bizonyult könnyedén megoldható feladatnak, ezt a tényt azonban legalább olyan nagyszerűen palástolta művészetről szóló írásainak lehengerlő határozottságot sugalló hangvétele, mint műveinek áradó energiái. A mindenkori partitúrával való keserves küzdelmekről így az érdeklődők - különösképpen azok, akik nem szívesen mélyednek el Wagner kötetekre rúgó levelezésében -, elsősorban a komponista második felesége, Cosima naplóiból értesülhetnek.

"R. begubózik, egyre csak azt kérdezvén, »vajon tudok-e még valaha komponálni«" - jegyezte fel az asszony 1871. június 22-én. Wagner Az istenek alkonyán dolgozott ekkoriban, és a munka igencsak megviselte. Egy nappal később Hagen figurájának zenei jellemzésén töprengve fakadt ki, türelmetlenül ostorozva magát munkamódszere miatt, és összevetve azt az általa hangosan megvetett, természetesen folyó zenei invenciója miatt azonban valójában irigyelt Mendelssohnnal: "Most nagyszabású áriát írok Hagennak, de csak zenekarra. Hogy én micsoda kontár vagyok, el se hiszi senki; nem tudok transzponálni. A komponálás nálam különös állapot; fantáziáláskor megy minden, mint a karikacsapás. De amint le akarom írni, nincs már az ujjaimban. Hogy is volt, kérdezem ilyenkor, és nem azt, hogy is van, milyennek is kell lennie, hanem hogy is volt, és akkor addig kell keresni, amíg az ember újra megtalálja. Mendelssohn összecsapná a kezét, ha látná, hogyan komponálok."

Július 28-ra hangulata mélypontra süllyedt. "Elátkozom ezt a muzsikálást, ezt a görcsöt, amelyre ítéltettem, amitől nem tudom élvezni a boldogságomat - dohogott. - Itt van a tulajdon fiam, és mindez olyan, mint egy álom; ezt a Nibelung-komponálást már réges-rég el kellett volna felejtenem! Őrület ez, vagy olyan vadnak kellene lennem, mint Beethoven volt! Ne képzeljétek, hogy ez az én igazi elemem; engem az vonzana, hogy a művelésemnek éljek, hogy örüljek a boldogságomnak! Azelőtt másképpen volt. Ó! Olyan, mintha egy orchidea virágjára akarnék házat építeni! Először a szakadékok ezreit kellene feltöltenem, amelyek elválasztanak engem és a művészetemet a mai emberiségtől! Honnan vegyek Hagent, messze hangzó, dicsekvő hangút? Azok a fickók meg, akiknek ilyen hangjuk van, tökfilkók. Ó, őrület! Idilleket, kvartetteket, ilyesmit még szívesen csinálnék. És ehhez még ez a garasos agitáció a Nibelungok előadásáért!"

Olyankor azonban, amikor egy-egy ötlet kezdett világos körvonalakat ölteni, Wagner elkeseredése is alábbhagyott. Cosima július 8-án a következőkről számolt be: "Ebédnél R. nagyon megviselt volt és rosszkedvű. Azt mondja, olyan lassan dolgozik, olyan nehezen jön meg a kedve, mindenféle dolog megzavarja, megint megfázott stb. [...] Estefelé odakiált, miután fent félrevonult: »Már belejövök, már alakul. Mégiscsak őrület, ahogy dolgozom, örökké görcsben.«" Utóbb pedig, miután befejezett egy-egy művet, önbizalma felülkerekedett a kétségein: "Aggódnék, ha nem tudnám, hogy nálam minden igen szűk kapun megy keresztül, és hogy semmit le nem írok, amíg nem teljesen világos a számomra - fejtette ki. - A legnehezebb ebből a szempontból a Trisztán utolsó felvonása volt, de semmiben sem tévedtem" - tette hozzá magabiztosan.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.