Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

2024.05.27. 11:00
Ajánlom
A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.

Jövőre nem láthatjuk a Ringet a Müpában, ám felújítanak két korábbi, nagy sikerű produkciót: június 6-án és 29-én a Tannhäuser Matthias Oldag rendezésében, míg június 26-án és 28-án A nürnbergi mesterdalnokok, Michael Schulz színrevitelében szerepel műsoron. Utóbbi előadásokat a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényli majd. A produkciókban számos visszatérő kedvenc lép színpadra, így Lauri Vasar ismét elénekli Wolfram szerepét, míg Sixtus Beckmesserként Bo Skovhus látható. Az előadásokban kiváló magyar énekeseket is meghallgathatunk, így a friss Kossuth-díjas Bretz Gábort (Veit Pogner, Hermann őrgróf), valamint Pasztircsák Polinát (Pogner Éva), Láng Dorottyát (Vénusz), Nagy Zoltánt (Fritz Kothner) és Sebestyén Miklóst (Biterolf). Az előadásokban, ahogy eddig is, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara működik közre, akik a Honvéd Férfikarral, illetve a Nemzeti Énekkarral egészülnek ki.

Egy igazi sztár is Budapesten vendégeskedik majd jövő júniusban, Bryn Terfel Wagner-áriaestet ad a fesztiválon. A neves basszbariton ezúttal Hans Sachs, A bolygó hollandi, Wolfram von Eschenbach és Wotan bőrébe bújik. A Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével kiegészülő koncertet szintén Fischer Ádám vezényli majd.

A részletes program itt érhető el. >>>

Fejléckép: Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napokon (fotó/forrás: Nagy Attila / Müpa)

Aki folyton úton van, annak nincs saját közönsége – beszélgetés Láng Dorottyával

Kapcsolódó

Aki folyton úton van, annak nincs saját közönsége – beszélgetés Láng Dorottyával

Néhány éve bukkant fel a magyar zenei életben a külföldön már szép sikerekkel rendelkező fiatal mezzoszoprán, Láng Dorottya. Az énekesnő idén a Wagner-napokon, a Rienziben is fellép majd, ebből az alkalommal külföldi és itthoni tapasztalatairól mesélt.

Ring-napló 2023 – beszámoló az idei Wagner-napokról

Ring-napló 2023 – beszámoló az idei Wagner-napokról

A június sokak számára csak egyet jelenthet: újra itt a Wagner-napok, a zeneszerző rajongói számára különösen fontos ünnep. Cikkünkben naplószerűen vesszük sorra az egyes előadásokon szerzett élményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.