Zenés színház

Már lehet jegyet váltani az idei miskolci operafesztiválra!

2012.04.12. 07:33
Ajánlom
A június 8. és 17. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseménysor műsorán ezúttal Bartók és Puccini művei kaptak helyet, hagyományos és crossover-feldolgozásokban.

A 12. alkalommal megrendezésre kerülő Bartók+ Miskolci Operafesztivál április 11-i műsorbeharangozó sajtótájékoztatóján Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megjegyezte, hogy a fesztivál történetében most időszerűvé vált némi "ráncfelvarrás". A paradigmaváltás jegyében az idén meghirdetett programokkal azok felé is szeretnének nyitni, akik nem feltétlenül bérletes operarajongók és csak ritkábban jutnak el a dalszínházakba. "Szeretnénk Miskolc ipari múltjához közelebb hozni a fesztivált" - nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette, a város nyolcvanmillió forinttal járul hozzá az operafesztivál megrendezéséhez. A szervezők további 35 milliót várnak a Nemzeti Kulturális Alaptól és a szponzori támogatással is legalább harmincmillió összeszedését tervezik.

Ezt követően többek között Kesselyák Gergely, a fesztivál egyik alapítója ismertette a 2012-es műsort. Az idei fesztivál művészeti igazgatói posztját is ellátó karmester örömmel tudatta, a fesztivál életében idén először szólal meg egy este során Bartók Béla mindhárom színpadi műve. A kékszakállú herceg vára főszereplői Alexandru Agache és Lukács Gyöngyi lesznek, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit pedig Román Sándor koreográfiájával mutatja be az Experidance Társulat. Román Sándor a sajtótájékoztatónak helyet biztosító, április 11-én nyitott Rózsavölgyi Szalonban elárulta, hogy Vásárhelyi Gábor, a Bartók-jogok kezelője már rábólintott a kortárs néptáncon alapuló koncepciójára és elfogadta, hogy librettóhoz képest például a Mandarin első képében több szereplő, néptáncosok is a színen legyenek.

Bartók "társa" a fesztiválon idén Puccini. A szervezők a Tosca szabadtéri előadásaival igyekeznek nyitni a szélesebb körű publikum felé. Az opera három felvonását külön-külön is eljátsszák narrátor közreműködésével, elősegítve ezzel a darab szövevényes szálainak kibogozását és a mű mondanivalójának mélyebb megértését. Vidnyánszky Attila rendezését a Nyári Színházban is színre viszik. A Bohéméletből Zsoldos Béla és Müller Péter közreműködésével rockopera-musical változat készül, Bohém Casting címmel. Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője és megálmodója elmondása szerint a mai kontextusra adaptált szüzsé a 21. század ifjúságának szól, a mű szereplői maguk is fiatalok, akik egy filmet szeretnének forgatni. Kerényi hozzátette: végeredményben egy olyan történetet szeretnének összehozni, amiben az élet filmként jelenik meg, de ami egyben egy film is az életről. Puccini Triptichonját, A köpenyt, az Angelika nővért és a Gianni Schicchit idén a Kolozsvári Magyar Opera állítja színpadra, a Turandot pedig koncertszerű előadásban hangzik el, de a fesztiválra látogató érdeklődőket neves külföldi operaházak repertoárjából válogatott operavetítések, ismeretterjesztő előadások, egy nemzetközi zeneszerzőverseny gálaestje és nem utolsósorban Tokody Ilona és Miklósa Erika koncertestjei is várják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”