Zenés színház

Már lehet jegyet váltani az idei miskolci operafesztiválra!

2012.04.12. 07:33
Ajánlom
A június 8. és 17. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseménysor műsorán ezúttal Bartók és Puccini művei kaptak helyet, hagyományos és crossover-feldolgozásokban.

A 12. alkalommal megrendezésre kerülő Bartók+ Miskolci Operafesztivál április 11-i műsorbeharangozó sajtótájékoztatóján Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megjegyezte, hogy a fesztivál történetében most időszerűvé vált némi "ráncfelvarrás". A paradigmaváltás jegyében az idén meghirdetett programokkal azok felé is szeretnének nyitni, akik nem feltétlenül bérletes operarajongók és csak ritkábban jutnak el a dalszínházakba. "Szeretnénk Miskolc ipari múltjához közelebb hozni a fesztivált" - nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette, a város nyolcvanmillió forinttal járul hozzá az operafesztivál megrendezéséhez. A szervezők további 35 milliót várnak a Nemzeti Kulturális Alaptól és a szponzori támogatással is legalább harmincmillió összeszedését tervezik.

Ezt követően többek között Kesselyák Gergely, a fesztivál egyik alapítója ismertette a 2012-es műsort. Az idei fesztivál művészeti igazgatói posztját is ellátó karmester örömmel tudatta, a fesztivál életében idén először szólal meg egy este során Bartók Béla mindhárom színpadi műve. A kékszakállú herceg vára főszereplői Alexandru Agache és Lukács Gyöngyi lesznek, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit pedig Román Sándor koreográfiájával mutatja be az Experidance Társulat. Román Sándor a sajtótájékoztatónak helyet biztosító, április 11-én nyitott Rózsavölgyi Szalonban elárulta, hogy Vásárhelyi Gábor, a Bartók-jogok kezelője már rábólintott a kortárs néptáncon alapuló koncepciójára és elfogadta, hogy librettóhoz képest például a Mandarin első képében több szereplő, néptáncosok is a színen legyenek.

Bartók "társa" a fesztiválon idén Puccini. A szervezők a Tosca szabadtéri előadásaival igyekeznek nyitni a szélesebb körű publikum felé. Az opera három felvonását külön-külön is eljátsszák narrátor közreműködésével, elősegítve ezzel a darab szövevényes szálainak kibogozását és a mű mondanivalójának mélyebb megértését. Vidnyánszky Attila rendezését a Nyári Színházban is színre viszik. A Bohéméletből Zsoldos Béla és Müller Péter közreműködésével rockopera-musical változat készül, Bohém Casting címmel. Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője és megálmodója elmondása szerint a mai kontextusra adaptált szüzsé a 21. század ifjúságának szól, a mű szereplői maguk is fiatalok, akik egy filmet szeretnének forgatni. Kerényi hozzátette: végeredményben egy olyan történetet szeretnének összehozni, amiben az élet filmként jelenik meg, de ami egyben egy film is az életről. Puccini Triptichonját, A köpenyt, az Angelika nővért és a Gianni Schicchit idén a Kolozsvári Magyar Opera állítja színpadra, a Turandot pedig koncertszerű előadásban hangzik el, de a fesztiválra látogató érdeklődőket neves külföldi operaházak repertoárjából válogatott operavetítések, ismeretterjesztő előadások, egy nemzetközi zeneszerzőverseny gálaestje és nem utolsósorban Tokody Ilona és Miklósa Erika koncertestjei is várják.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Két rajongó musicalt csinált A Bridgerton családból, beperelte őket a Netflix

A projektet a zeneszerzés iránti szenvedélyük miatt indította el Abigail Barlow és Emily Bear, a rövid videók pedig olyan népszerűek lettek, hogy idén Grammy-díjat nyertek a bennük elhangzó zenével. Ezt viszont már nem nézte jó szemmel az eredeti sorozatot gyártó Netflix.
Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.
Zenés színház ajánló

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatás a Tenorissimo operagálája augusztus 19-én, a Magyar Állami Operaházban. Az est sztárvendége, Fabio Sartori, elismert olasz tenor, partnerei az OPERA vezető női szólistái. A dalszínház zenei együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.