Zenés színház

Már lehet jegyet váltani az idei miskolci operafesztiválra!

2012.04.12. 07:33
Ajánlom
A június 8. és 17. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseménysor műsorán ezúttal Bartók és Puccini művei kaptak helyet, hagyományos és crossover-feldolgozásokban.

A 12. alkalommal megrendezésre kerülő Bartók+ Miskolci Operafesztivál április 11-i műsorbeharangozó sajtótájékoztatóján Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megjegyezte, hogy a fesztivál történetében most időszerűvé vált némi "ráncfelvarrás". A paradigmaváltás jegyében az idén meghirdetett programokkal azok felé is szeretnének nyitni, akik nem feltétlenül bérletes operarajongók és csak ritkábban jutnak el a dalszínházakba. "Szeretnénk Miskolc ipari múltjához közelebb hozni a fesztivált" - nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette, a város nyolcvanmillió forinttal járul hozzá az operafesztivál megrendezéséhez. A szervezők további 35 milliót várnak a Nemzeti Kulturális Alaptól és a szponzori támogatással is legalább harmincmillió összeszedését tervezik.

Ezt követően többek között Kesselyák Gergely, a fesztivál egyik alapítója ismertette a 2012-es műsort. Az idei fesztivál művészeti igazgatói posztját is ellátó karmester örömmel tudatta, a fesztivál életében idén először szólal meg egy este során Bartók Béla mindhárom színpadi műve. A kékszakállú herceg vára főszereplői Alexandru Agache és Lukács Gyöngyi lesznek, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit pedig Román Sándor koreográfiájával mutatja be az Experidance Társulat. Román Sándor a sajtótájékoztatónak helyet biztosító, április 11-én nyitott Rózsavölgyi Szalonban elárulta, hogy Vásárhelyi Gábor, a Bartók-jogok kezelője már rábólintott a kortárs néptáncon alapuló koncepciójára és elfogadta, hogy librettóhoz képest például a Mandarin első képében több szereplő, néptáncosok is a színen legyenek.

Bartók "társa" a fesztiválon idén Puccini. A szervezők a Tosca szabadtéri előadásaival igyekeznek nyitni a szélesebb körű publikum felé. Az opera három felvonását külön-külön is eljátsszák narrátor közreműködésével, elősegítve ezzel a darab szövevényes szálainak kibogozását és a mű mondanivalójának mélyebb megértését. Vidnyánszky Attila rendezését a Nyári Színházban is színre viszik. A Bohéméletből Zsoldos Béla és Müller Péter közreműködésével rockopera-musical változat készül, Bohém Casting címmel. Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője és megálmodója elmondása szerint a mai kontextusra adaptált szüzsé a 21. század ifjúságának szól, a mű szereplői maguk is fiatalok, akik egy filmet szeretnének forgatni. Kerényi hozzátette: végeredményben egy olyan történetet szeretnének összehozni, amiben az élet filmként jelenik meg, de ami egyben egy film is az életről. Puccini Triptichonját, A köpenyt, az Angelika nővért és a Gianni Schicchit idén a Kolozsvári Magyar Opera állítja színpadra, a Turandot pedig koncertszerű előadásban hangzik el, de a fesztiválra látogató érdeklődőket neves külföldi operaházak repertoárjából válogatott operavetítések, ismeretterjesztő előadások, egy nemzetközi zeneszerzőverseny gálaestje és nem utolsósorban Tokody Ilona és Miklósa Erika koncertestjei is várják.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Zenés színház interjú

A negyedik te magad légy! – Pacsay Attila zeneszerző az Artabanról

Különleges, az érzékszerveinkkel játszó előadásnak ad otthont decemberben az Eiffel Műhelyház: Pacsay Attila zenéjével és Almási-Tóth András szövegével jön létre az új magyar kamarazene-ciklus. Az Artaban című darabról a zeneszerzőt faggattuk.
Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.