Zenés színház

Már Szegeden próbál az Ezeregy éjszaka csapata, augusztus 11-én ősbemutató

2023.08.02. 11:20
Ajánlom
Szegeden próbál az Ezeregy éjszaka alkotó- és szereplőgárdája. Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István fülbemászó dallamokban bővelkedő, egyedülálló world musicalje hat estén át, augusztus 11-én, 12.én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án várja a színházrajongókat.

Ősbemutatóra készülnek a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínpadán – bár a premier helyszíne a Dóm tér lesz: augusztus 11-én mutatják be Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicaljét, az Ezeregy éjszakát. Még pár napig beltéri próbákkal folytatódnak az előkészületek, a Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb előadásának szereplői már egytől egyig megérkeztek. Az első, sajtónyilvános szegedi próbán Juronics Tamás, az előadás rendezője és Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója is köszöntötte a közreműködőket.

Az eseményen a Jár nekem csoda című dallal kezdték a munkát a produkció művészei. Az Ezeregyéjszaka legszebb meséit megidéző, nagyszabású musicalben

több mint negyven statiszta, táncos, csoportos szereplő, sőt még tűzzsonglőr is színpadra lép.

Ezeregyejszaka-26-101914.jpg

Az Ezeregy éjszaka csoportos szereplői (Fotó/Forrás: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok)

A történet keretjátékában Trokán Nóra alakítja Seherezádét, aki Sahriár király, azaz Bányai-Kelemen Barna dühének csitítása érdekében kezd mesélni. A varázslatos cselekmény hőseiként Márkus Lucát és Tasnádi Bencét láthatják a musical nézői; ellenfelüket, a gonosz Dzsáfárt Stohl András kelti életre. Az udvari főenunuch és a dzsinn kettős szerepében Mészáros Máté a musical mindkét síkján részt vesz a kalandok bonyolításában.

Jázmin hercegnő szerepét Bori Réka alakítja akinek nem ez az első szegedi fellépése a nyáron, hiszen júliusban az Elisabeth fiatal Sissijeként kápráztatta el a Szabadtéri Játékok közönségét. Az Öreg Szultán szerepére meghívott Tamási Zoltán és a Maszrúr hóhért, valamint az Ifrítet alakító Kőrösi András vendégművészek mellett a Szegedi Nemzeti Színház Drámatagozatának három népszerű tagja, Kárász Zénó, Szívós László és Rédei Roland is kiegészíti a csapatot. Háremhölgyekként a Jazz+Az két énekesnője, Behumi Dóri és Váczi Eszter is végigkíséri majd a színpadi eseményeket.

Barnák László főigazgató a lapunknak adott interjúban elmondta, a Szabadtéri Játékok hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a nézők olyan produkciókat lássanak, amilyeneket ilyen volumenben és kiállításban sehol máshol az országban. Hozzátette: „…nézőink a zenés darabokat preferálják, elsősorban a musicaleket. Ez a 80-as, 90-es évek óta így van, és

nagyon sok, Magyarországon látott musicalnek a Dóm tér adott először otthont.”

Ezeregyejszaka-12-101914.jpg

Juronics Tamás és a csoportos szereplők az Ezeregy éjszaka próbáján (Fotó/Forrás: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Juronics Tamás rendező elmondta, a hat teltházas előadás-alkalom (augusztus 11., 12., 13., 18., 19., 20.) fényében különösen nagy felelősség, ugyanakkor izgalmas feladat áll a társulat előtt, amelynek a különálló szekciós próbák után a következő napokban kerek egésszé kell kovácsolnia a szerzők által is éveken át gondozott produkciót.

Míg a szereplők a Szegedi Nemzeti Színház termeiben próbálnak, a Dóm téren hamarosan megépül a varázsvilág grandiózus díszlete Bujdosó Nóra díszlet- és jelmeztervező, animációs supervisor tervei alapján. A mintegy 130 négyzetméternyi LED-falat is alkalmazó, lehengerlő színpadképet Madarász „Madár” János visual– és világítástervező keze munkája teszi még emlékezetesebbé. A hétvégén már az előadás helyszínén, teljes díszletben, számos műszaki munkatárs közreműködésével folytatódnak a próbák, amelyek eredményeképpen új magyar musical születik a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Fejléckép: Juronics Tamás, Mészáros Máté, Stohl András és Márkus Luca az Ezeregy éjszaka próbáján (fotó/forrás: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok)

„Álom ez a nap!” – Megérkezett a Szegedi Szabadtéri készülő Ezeregy éjszaka-musicaljének egyik dala

Kapcsolódó

„Álom ez a nap!” – Megérkezett a Szegedi Szabadtéri készülő Ezeregy éjszaka-musicaljének egyik dala

A Jár nekem csoda című dal klipjében közreműködik a Jazz+Az-ból is ismert Kozma Orsi, Behumi Dóri és Váczi Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Zenés színház kritika

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kirsten Dehlholm, az Operaház Pelléas és Mélisande című előadásának rendezője

A nemzetközileg elismert színházi rendezőt és képzőművészt július 10-én, 79 éves korában érte a halál – adta hírül a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

Fáradók, féldrágakövek és egy aranyelefánt – Verdi Aidája a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Az idén 25. alkalommal nyitja meg július 10-én a szabadtéri operaelőadások kedvelői előtt kapuit az osztrák-magyar határtól pár percre található Szentmargitbányai Kőfejtő. Giuseppe Verdi remekművét, az Aidát tűzik műsorra.
Zenés színház hír

Művészeit díjazta az évadzárás alkalmából a Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Csillagóra gáláján pénteken díjátadóval búcsúztatta az évadot, ami azonban a nyári Verdi-sorozatokkal egészen augusztus közepéig tart.