Zenés színház

Marad Lissner a Scalában, de kevesebb pénzért

2012.07.12. 15:22
Ajánlom
Stéphane Lissner 2017-ig lesz a milánói operaház intendánsa, fizetését azonban - Daniel Barenboim fő-zeneigazgatóéval együtt - csökkentik.

Az 59 éves Lissner 2005 óta áll a Scala élén, vezetői mandátumának meghosszabbításáról július 9-én, hétfőn döntött a milánói operaház igazgatósága, amely azonban arról is rendelkezett, hogy Lissner és a fő-zeneigazgató Daniel Barenboim javadalmazását tíz százalékkal csökkentik. Fix fizetésének tíz százalékos lefaragásán kívül húsz százalékkal csökkentik a mozgóbérét (bevételtől függő prémiumát) is a Scala milánói operaház vezetőjének, aki a La Repubblica című olasz lap szerint bruttó egymillió eurós évi jövedelmével a legjobban fizetett operaházi intendáns Európában. Az operaház közleménye szerint az intendáns önként belement abba, hogy az igazgatóság húsz százalékkal lefaragjon teljesítményfüggő prémiumából, emellett tudomásul vette alapfizetésének tíz százalékos csökkentését is. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Lissner fix fizetése évi 449 ezer euróról 400 ezer euróra csökken, mozgóbére pedig 150 ezer euróról 120 ezerre.

Az intendáns javadalmazásának csökkentését Giuliano Pisapia milánói főpolgármester, a Scala elnöke javasolta a szakszervezetek nyomására, amelyek az olasz kulturális életet sújtó megszorítások közepette "túlzottnak" tartják Lissner fizetését. "Nagyobb igazságosságra van szükség a Scala többi munkavállalójával szemben" - hangsúlyozta a főpolgármester. Az olasz sajtó már három hete azt jelentette, hogy Stéphane Lissner és a világhírű operaház tíz másik vezetője, köztük Daniel Barenboim fő-zeneigazgató, belement fix fizetésük tíz százalékos csökkentésébe. "Spontán döntést hoztak a válságos gazdasági helyzetben" - jegyezte meg Lissner. "Mi támogatni akarjuk a színházat" - tette hozzá. Azóta, hogy 2005-ben a most 59 éves Lissner vette át a milánói Scala irányítását, kétszeresére emelkedett az új bemutatók száma, és az önkormányzati, állami támogatások csökkenése ellenére évi 15 millió euróról 32 millió euróra nőtt az operaház bevétele is. A Scala igazgatósága júniusban 2017-ig meghosszabbította Lissner megbízatását.

"A színvonalból továbbra sem engedünk, de törekszünk arra, hogy elérhetővé tegyük a produkcióinkat" - jegyezte meg az intendáns. Az új koncepció kiterjesztéséről tanúskodik a Teatro alla Scala honlapján közzétett műsorterv is. Az új produkciók jelentős részét ugyanis más operaházakkal koprodukcióban állítják színpadra. 2013 januárjában Verdi születésének 200. évfordulójára például új Falstaff-előadással készülnek, amelyet a londoni Királyi Operával és a torontói operaházzal közösen mutatnak be. A februári Nabucco is koprodukció a brit királyi színházzal. A másik évfordulós zeneszerző, Richard Wagner A bolygó hollandi című operáját a zürichi és az oslói operaházzal együtt, Andreas Homoki - az új zürichi intendáns - rendezésében (interjúnk vele itt), a címszerepben Bryn Terfellel viszik színre ugyancsak februárban. Alexander Raskatov Bulgakov Kutyaszív című írásából komponált operát, melyet a Scala az amszterdami operaházzal közösen fog műsorra tűzni. Jövő májusra új Ring-sorozatot is terveznek, amelyben a berlini Staatsoper Unter den Linden és az antwerpeni zeneház lesz a milánói operaház partnere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.