Zenés színház

Marad Lissner a Scalában, de kevesebb pénzért

2012.07.12. 15:22
Ajánlom
Stéphane Lissner 2017-ig lesz a milánói operaház intendánsa, fizetését azonban - Daniel Barenboim fő-zeneigazgatóéval együtt - csökkentik.

Az 59 éves Lissner 2005 óta áll a Scala élén, vezetői mandátumának meghosszabbításáról július 9-én, hétfőn döntött a milánói operaház igazgatósága, amely azonban arról is rendelkezett, hogy Lissner és a fő-zeneigazgató Daniel Barenboim javadalmazását tíz százalékkal csökkentik. Fix fizetésének tíz százalékos lefaragásán kívül húsz százalékkal csökkentik a mozgóbérét (bevételtől függő prémiumát) is a Scala milánói operaház vezetőjének, aki a La Repubblica című olasz lap szerint bruttó egymillió eurós évi jövedelmével a legjobban fizetett operaházi intendáns Európában. Az operaház közleménye szerint az intendáns önként belement abba, hogy az igazgatóság húsz százalékkal lefaragjon teljesítményfüggő prémiumából, emellett tudomásul vette alapfizetésének tíz százalékos csökkentését is. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Lissner fix fizetése évi 449 ezer euróról 400 ezer euróra csökken, mozgóbére pedig 150 ezer euróról 120 ezerre.

Az intendáns javadalmazásának csökkentését Giuliano Pisapia milánói főpolgármester, a Scala elnöke javasolta a szakszervezetek nyomására, amelyek az olasz kulturális életet sújtó megszorítások közepette "túlzottnak" tartják Lissner fizetését. "Nagyobb igazságosságra van szükség a Scala többi munkavállalójával szemben" - hangsúlyozta a főpolgármester. Az olasz sajtó már három hete azt jelentette, hogy Stéphane Lissner és a világhírű operaház tíz másik vezetője, köztük Daniel Barenboim fő-zeneigazgató, belement fix fizetésük tíz százalékos csökkentésébe. "Spontán döntést hoztak a válságos gazdasági helyzetben" - jegyezte meg Lissner. "Mi támogatni akarjuk a színházat" - tette hozzá. Azóta, hogy 2005-ben a most 59 éves Lissner vette át a milánói Scala irányítását, kétszeresére emelkedett az új bemutatók száma, és az önkormányzati, állami támogatások csökkenése ellenére évi 15 millió euróról 32 millió euróra nőtt az operaház bevétele is. A Scala igazgatósága júniusban 2017-ig meghosszabbította Lissner megbízatását.

"A színvonalból továbbra sem engedünk, de törekszünk arra, hogy elérhetővé tegyük a produkcióinkat" - jegyezte meg az intendáns. Az új koncepció kiterjesztéséről tanúskodik a Teatro alla Scala honlapján közzétett műsorterv is. Az új produkciók jelentős részét ugyanis más operaházakkal koprodukcióban állítják színpadra. 2013 januárjában Verdi születésének 200. évfordulójára például új Falstaff-előadással készülnek, amelyet a londoni Királyi Operával és a torontói operaházzal közösen mutatnak be. A februári Nabucco is koprodukció a brit királyi színházzal. A másik évfordulós zeneszerző, Richard Wagner A bolygó hollandi című operáját a zürichi és az oslói operaházzal együtt, Andreas Homoki - az új zürichi intendáns - rendezésében (interjúnk vele itt), a címszerepben Bryn Terfellel viszik színre ugyancsak februárban. Alexander Raskatov Bulgakov Kutyaszív című írásából komponált operát, melyet a Scala az amszterdami operaházzal közösen fog műsorra tűzni. Jövő májusra új Ring-sorozatot is terveznek, amelyben a berlini Staatsoper Unter den Linden és az antwerpeni zeneház lesz a milánói operaház partnere.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.