Zenés színház

Marad Lissner a Scalában, de kevesebb pénzért

2012.07.12. 15:22
Ajánlom
Stéphane Lissner 2017-ig lesz a milánói operaház intendánsa, fizetését azonban - Daniel Barenboim fő-zeneigazgatóéval együtt - csökkentik.

Az 59 éves Lissner 2005 óta áll a Scala élén, vezetői mandátumának meghosszabbításáról július 9-én, hétfőn döntött a milánói operaház igazgatósága, amely azonban arról is rendelkezett, hogy Lissner és a fő-zeneigazgató Daniel Barenboim javadalmazását tíz százalékkal csökkentik. Fix fizetésének tíz százalékos lefaragásán kívül húsz százalékkal csökkentik a mozgóbérét (bevételtől függő prémiumát) is a Scala milánói operaház vezetőjének, aki a La Repubblica című olasz lap szerint bruttó egymillió eurós évi jövedelmével a legjobban fizetett operaházi intendáns Európában. Az operaház közleménye szerint az intendáns önként belement abba, hogy az igazgatóság húsz százalékkal lefaragjon teljesítményfüggő prémiumából, emellett tudomásul vette alapfizetésének tíz százalékos csökkentését is. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Lissner fix fizetése évi 449 ezer euróról 400 ezer euróra csökken, mozgóbére pedig 150 ezer euróról 120 ezerre.

Az intendáns javadalmazásának csökkentését Giuliano Pisapia milánói főpolgármester, a Scala elnöke javasolta a szakszervezetek nyomására, amelyek az olasz kulturális életet sújtó megszorítások közepette "túlzottnak" tartják Lissner fizetését. "Nagyobb igazságosságra van szükség a Scala többi munkavállalójával szemben" - hangsúlyozta a főpolgármester. Az olasz sajtó már három hete azt jelentette, hogy Stéphane Lissner és a világhírű operaház tíz másik vezetője, köztük Daniel Barenboim fő-zeneigazgató, belement fix fizetésük tíz százalékos csökkentésébe. "Spontán döntést hoztak a válságos gazdasági helyzetben" - jegyezte meg Lissner. "Mi támogatni akarjuk a színházat" - tette hozzá. Azóta, hogy 2005-ben a most 59 éves Lissner vette át a milánói Scala irányítását, kétszeresére emelkedett az új bemutatók száma, és az önkormányzati, állami támogatások csökkenése ellenére évi 15 millió euróról 32 millió euróra nőtt az operaház bevétele is. A Scala igazgatósága júniusban 2017-ig meghosszabbította Lissner megbízatását.

"A színvonalból továbbra sem engedünk, de törekszünk arra, hogy elérhetővé tegyük a produkcióinkat" - jegyezte meg az intendáns. Az új koncepció kiterjesztéséről tanúskodik a Teatro alla Scala honlapján közzétett műsorterv is. Az új produkciók jelentős részét ugyanis más operaházakkal koprodukcióban állítják színpadra. 2013 januárjában Verdi születésének 200. évfordulójára például új Falstaff-előadással készülnek, amelyet a londoni Királyi Operával és a torontói operaházzal közösen mutatnak be. A februári Nabucco is koprodukció a brit királyi színházzal. A másik évfordulós zeneszerző, Richard Wagner A bolygó hollandi című operáját a zürichi és az oslói operaházzal együtt, Andreas Homoki - az új zürichi intendáns - rendezésében (interjúnk vele itt), a címszerepben Bryn Terfellel viszik színre ugyancsak februárban. Alexander Raskatov Bulgakov Kutyaszív című írásából komponált operát, melyet a Scala az amszterdami operaházzal közösen fog műsorra tűzni. Jövő májusra új Ring-sorozatot is terveznek, amelyben a berlini Staatsoper Unter den Linden és az antwerpeni zeneház lesz a milánói operaház partnere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.