Zenés színház

Marad Lissner a Scalában, de kevesebb pénzért

2012.07.12. 15:22
Ajánlom
Stéphane Lissner 2017-ig lesz a milánói operaház intendánsa, fizetését azonban - Daniel Barenboim fő-zeneigazgatóéval együtt - csökkentik.

Az 59 éves Lissner 2005 óta áll a Scala élén, vezetői mandátumának meghosszabbításáról július 9-én, hétfőn döntött a milánói operaház igazgatósága, amely azonban arról is rendelkezett, hogy Lissner és a fő-zeneigazgató Daniel Barenboim javadalmazását tíz százalékkal csökkentik. Fix fizetésének tíz százalékos lefaragásán kívül húsz százalékkal csökkentik a mozgóbérét (bevételtől függő prémiumát) is a Scala milánói operaház vezetőjének, aki a La Repubblica című olasz lap szerint bruttó egymillió eurós évi jövedelmével a legjobban fizetett operaházi intendáns Európában. Az operaház közleménye szerint az intendáns önként belement abba, hogy az igazgatóság húsz százalékkal lefaragjon teljesítményfüggő prémiumából, emellett tudomásul vette alapfizetésének tíz százalékos csökkentését is. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Lissner fix fizetése évi 449 ezer euróról 400 ezer euróra csökken, mozgóbére pedig 150 ezer euróról 120 ezerre.

Az intendáns javadalmazásának csökkentését Giuliano Pisapia milánói főpolgármester, a Scala elnöke javasolta a szakszervezetek nyomására, amelyek az olasz kulturális életet sújtó megszorítások közepette "túlzottnak" tartják Lissner fizetését. "Nagyobb igazságosságra van szükség a Scala többi munkavállalójával szemben" - hangsúlyozta a főpolgármester. Az olasz sajtó már három hete azt jelentette, hogy Stéphane Lissner és a világhírű operaház tíz másik vezetője, köztük Daniel Barenboim fő-zeneigazgató, belement fix fizetésük tíz százalékos csökkentésébe. "Spontán döntést hoztak a válságos gazdasági helyzetben" - jegyezte meg Lissner. "Mi támogatni akarjuk a színházat" - tette hozzá. Azóta, hogy 2005-ben a most 59 éves Lissner vette át a milánói Scala irányítását, kétszeresére emelkedett az új bemutatók száma, és az önkormányzati, állami támogatások csökkenése ellenére évi 15 millió euróról 32 millió euróra nőtt az operaház bevétele is. A Scala igazgatósága júniusban 2017-ig meghosszabbította Lissner megbízatását.

"A színvonalból továbbra sem engedünk, de törekszünk arra, hogy elérhetővé tegyük a produkcióinkat" - jegyezte meg az intendáns. Az új koncepció kiterjesztéséről tanúskodik a Teatro alla Scala honlapján közzétett műsorterv is. Az új produkciók jelentős részét ugyanis más operaházakkal koprodukcióban állítják színpadra. 2013 januárjában Verdi születésének 200. évfordulójára például új Falstaff-előadással készülnek, amelyet a londoni Királyi Operával és a torontói operaházzal közösen mutatnak be. A februári Nabucco is koprodukció a brit királyi színházzal. A másik évfordulós zeneszerző, Richard Wagner A bolygó hollandi című operáját a zürichi és az oslói operaházzal együtt, Andreas Homoki - az új zürichi intendáns - rendezésében (interjúnk vele itt), a címszerepben Bryn Terfellel viszik színre ugyancsak februárban. Alexander Raskatov Bulgakov Kutyaszív című írásából komponált operát, melyet a Scala az amszterdami operaházzal közösen fog műsorra tűzni. Jövő májusra új Ring-sorozatot is terveznek, amelyben a berlini Staatsoper Unter den Linden és az antwerpeni zeneház lesz a milánói operaház partnere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!