Zenés színház

Maria és József után Oliver

2008.03.25. 00:00
Ajánlom
A britek szeretik a televíziós tehetségkutatókat. A britek szeretik a musicalt. A britek tehát szeretik azokat a BBC-műsorokat, amelyekben West End-produkciók főszereplőit keresik.

Két éve A muzsika hangja, tavaly a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, idén az Oliver! az a musical, amelyek főszereplőinek megtalálására BBC-produkciót alapoznak. Nem véletlenül: szombat esténként a hatmilliós nézőszámot is elérte a show. (A rivális ITV kereskedelmi adó ennek hatására a Grease Sandyjét és Dannyjét kereste 2007-ben.)

Az előző két tehetségkutató zsűrijében ott ült Graham Norton televíziós műsorvezető, a Torchwood című sci-fi sorozat főszereplője John Barrowman, Denise Van Outen televíziós műsorvezető és színésznő, valamint Andrew Lloyd Webber és Cameron Mackintosh. A Bármit megtennék-ben hozzájuk csatlakozik a West Enden és a Broadwayn Mr Sowerberry és Fagin szerepében is tapasztalatot szerzett Barry Humphries.

A válogatásokra több ezren jelentkeztek, szombat óta azonban már csak 12 leendő Oliver és 12 Nancy van versenyben, ám az en-suite (sorozatban minden este) játszás sajátosságai, valamint a gyermekmunkára vonatkozó törvények miatt ezúttal nem egy, hanem három győztest hirdetnek a címszerepre. A 10-13 éves Oliver-jelöltek minden hétre kapnak egy egyéni és egy csoportos feladatot, a 17-28 éves lányok pedig megkezdik ének-, tánc- és színészmesterség-tanulmányaikat a Nancy-képzőben. A kamaszok pszichés fejlődését óvják a műsorkészítők, ezért a közönségszavazás a fiúkra nem érvényes, a jövőbeli Nancyk közül azonban a zsűri által kiválasztottak mellett három versenyző szavazatokkal jut tovább. A hívások 14 pennys tiszta hasznát a BBC Előadó-művészeti Alapítványához utalják, amely pályakezdő zenészeket és színészeket támogat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.