Zenés színház

Marica grófnő mindenkinek bejön

2012.10.11. 16:05
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház október 10-i, rendhagyó sajtótájékoztatóján talkshow keretében bontották ki Kálmán Imre klasszikusának szerteágazó szálait. Az október 19-i bemutatón így már semmi sem állhat a szerelmesek útjába. VIDEÓVAL

Kovács Áron délutáni beszélgető show-jának élő adásába egyenest Erdélyből, a Decsényiek ősi birtokáról érkeztek fel a szereplők. Nem is kevés problémával: Endrődy-Wittenberg Tasziló (Vadász Zsolt), a családi vagyon elherdálása miatt szégyenében gazdatiszti állást vállalt aranytorkú matador és a friss szerelmi csalódás elől a vidéki birtokra menekülő, dúsgazdag Marica grófnő (Bordás Barbara) talán épp lelki sérülésük vagy csak bolond fiatalságuk révén szinte a semmiből szeretnek egymásba. Szenvedélyük olthatatlan lenne, ha nem bukkanna fel épp Zsupán Kálmán báró (Kerényi Miklós Máté), akit Marica még hozományvadász kérőinek elkergetése miatt talált ki puszta fikcióként. A probléma azonban nagyon is valós, ráadásul a sztorit egy útjáról eltérített, sorsfordító levél és a segíteni akaró jóakarók tevékenykedése is bonyolítja. Itt már csak Kovács Áron talkshow-ja segíthet, aminek legjobb pillanatait mi is filmre vettük. Tízperces adásunk végére az is kiderül, hogyan került színpadra az előadást rendező KERO!

Kálmán Imre klasszikusát október 19-től kettős szereposztásban lehet megtekinteni a Budapesti Operettszínházban. A bemutató kapcsán Kerényi Miklós Gábor, a dalszínház igazgatója elárulta, a próbák során azt tapasztalták, hogy az elmúlt alig több mint egy évtized alatt (2001-ben A Marica Grófnővel nyílt a felújított dalszínház évada, szintén Kerényi rendezésében - a szerk.) itthon is új helyekre kerültek bizonyos hangsúlyok. "Ebben az operettben, amelyben a műfajnak megfelelően a boldogtalanság és a boldogság a főszereplő, az is előtérbe kerül, hogy a sorozatos hazugságok, megtévesztések a személyes kapcsolatokat milyen végzetesen rombolják. Nehéz lenne aktuálisabb történetet találni" - vélte a főigazgató.

"Kálmán Imre műve világszerte ismert és népszerű darab. A Marica grófnőt most is több városban: Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bécsben és Salzburgban játsszák. Mindenütt csaknem ugyanígy, de mégis a helyi sajátosságoknak megfelelő poénokkal megfűszerezve" - tette hozzá KERO. Az előadás címszerepét, Marica grófnőt Bordás Barbara és Fischl Mónika alakítja, bonvivánként Tasziló szerepében három tenor lesz hallható: Vadász Zsolt, Vadász Dániel és Boncsér Gergely. A szubrett-táncoskomikus párost Dancs Annamária és Szendy Szilvia, valamint Kerényi Miklós Máté és Peller Károly formálja meg. A karakterfigurákat, így Bozsena nénit Felföldi Anikó és Lehoczky Zsuzsa, Dragomirt Földes Tamás és Faragó András játssza. Kálmán Imre örökzöld melódiáit a Budapesti Operettszínház zenekara Makláry László főzeneigazgató, illetve Somogyi-Tóth Dániel vezényletével szólaltatja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.