Zenés színház

Marica grófnő mindenkinek bejön

2012.10.11. 16:05
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház október 10-i, rendhagyó sajtótájékoztatóján talkshow keretében bontották ki Kálmán Imre klasszikusának szerteágazó szálait. Az október 19-i bemutatón így már semmi sem állhat a szerelmesek útjába. VIDEÓVAL

Kovács Áron délutáni beszélgető show-jának élő adásába egyenest Erdélyből, a Decsényiek ősi birtokáról érkeztek fel a szereplők. Nem is kevés problémával: Endrődy-Wittenberg Tasziló (Vadász Zsolt), a családi vagyon elherdálása miatt szégyenében gazdatiszti állást vállalt aranytorkú matador és a friss szerelmi csalódás elől a vidéki birtokra menekülő, dúsgazdag Marica grófnő (Bordás Barbara) talán épp lelki sérülésük vagy csak bolond fiatalságuk révén szinte a semmiből szeretnek egymásba. Szenvedélyük olthatatlan lenne, ha nem bukkanna fel épp Zsupán Kálmán báró (Kerényi Miklós Máté), akit Marica még hozományvadász kérőinek elkergetése miatt talált ki puszta fikcióként. A probléma azonban nagyon is valós, ráadásul a sztorit egy útjáról eltérített, sorsfordító levél és a segíteni akaró jóakarók tevékenykedése is bonyolítja. Itt már csak Kovács Áron talkshow-ja segíthet, aminek legjobb pillanatait mi is filmre vettük. Tízperces adásunk végére az is kiderül, hogyan került színpadra az előadást rendező KERO!

Kálmán Imre klasszikusát október 19-től kettős szereposztásban lehet megtekinteni a Budapesti Operettszínházban. A bemutató kapcsán Kerényi Miklós Gábor, a dalszínház igazgatója elárulta, a próbák során azt tapasztalták, hogy az elmúlt alig több mint egy évtized alatt (2001-ben A Marica Grófnővel nyílt a felújított dalszínház évada, szintén Kerényi rendezésében - a szerk.) itthon is új helyekre kerültek bizonyos hangsúlyok. "Ebben az operettben, amelyben a műfajnak megfelelően a boldogtalanság és a boldogság a főszereplő, az is előtérbe kerül, hogy a sorozatos hazugságok, megtévesztések a személyes kapcsolatokat milyen végzetesen rombolják. Nehéz lenne aktuálisabb történetet találni" - vélte a főigazgató.

"Kálmán Imre műve világszerte ismert és népszerű darab. A Marica grófnőt most is több városban: Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bécsben és Salzburgban játsszák. Mindenütt csaknem ugyanígy, de mégis a helyi sajátosságoknak megfelelő poénokkal megfűszerezve" - tette hozzá KERO. Az előadás címszerepét, Marica grófnőt Bordás Barbara és Fischl Mónika alakítja, bonvivánként Tasziló szerepében három tenor lesz hallható: Vadász Zsolt, Vadász Dániel és Boncsér Gergely. A szubrett-táncoskomikus párost Dancs Annamária és Szendy Szilvia, valamint Kerényi Miklós Máté és Peller Károly formálja meg. A karakterfigurákat, így Bozsena nénit Felföldi Anikó és Lehoczky Zsuzsa, Dragomirt Földes Tamás és Faragó András játssza. Kálmán Imre örökzöld melódiáit a Budapesti Operettszínház zenekara Makláry László főzeneigazgató, illetve Somogyi-Tóth Dániel vezényletével szólaltatja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.