Zenés színház

Marica grófnő mindenkinek bejön

2012.10.11. 16:05
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház október 10-i, rendhagyó sajtótájékoztatóján talkshow keretében bontották ki Kálmán Imre klasszikusának szerteágazó szálait. Az október 19-i bemutatón így már semmi sem állhat a szerelmesek útjába. VIDEÓVAL

Kovács Áron délutáni beszélgető show-jának élő adásába egyenest Erdélyből, a Decsényiek ősi birtokáról érkeztek fel a szereplők. Nem is kevés problémával: Endrődy-Wittenberg Tasziló (Vadász Zsolt), a családi vagyon elherdálása miatt szégyenében gazdatiszti állást vállalt aranytorkú matador és a friss szerelmi csalódás elől a vidéki birtokra menekülő, dúsgazdag Marica grófnő (Bordás Barbara) talán épp lelki sérülésük vagy csak bolond fiatalságuk révén szinte a semmiből szeretnek egymásba. Szenvedélyük olthatatlan lenne, ha nem bukkanna fel épp Zsupán Kálmán báró (Kerényi Miklós Máté), akit Marica még hozományvadász kérőinek elkergetése miatt talált ki puszta fikcióként. A probléma azonban nagyon is valós, ráadásul a sztorit egy útjáról eltérített, sorsfordító levél és a segíteni akaró jóakarók tevékenykedése is bonyolítja. Itt már csak Kovács Áron talkshow-ja segíthet, aminek legjobb pillanatait mi is filmre vettük. Tízperces adásunk végére az is kiderül, hogyan került színpadra az előadást rendező KERO!

Kálmán Imre klasszikusát október 19-től kettős szereposztásban lehet megtekinteni a Budapesti Operettszínházban. A bemutató kapcsán Kerényi Miklós Gábor, a dalszínház igazgatója elárulta, a próbák során azt tapasztalták, hogy az elmúlt alig több mint egy évtized alatt (2001-ben A Marica Grófnővel nyílt a felújított dalszínház évada, szintén Kerényi rendezésében - a szerk.) itthon is új helyekre kerültek bizonyos hangsúlyok. "Ebben az operettben, amelyben a műfajnak megfelelően a boldogtalanság és a boldogság a főszereplő, az is előtérbe kerül, hogy a sorozatos hazugságok, megtévesztések a személyes kapcsolatokat milyen végzetesen rombolják. Nehéz lenne aktuálisabb történetet találni" - vélte a főigazgató.

"Kálmán Imre műve világszerte ismert és népszerű darab. A Marica grófnőt most is több városban: Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bécsben és Salzburgban játsszák. Mindenütt csaknem ugyanígy, de mégis a helyi sajátosságoknak megfelelő poénokkal megfűszerezve" - tette hozzá KERO. Az előadás címszerepét, Marica grófnőt Bordás Barbara és Fischl Mónika alakítja, bonvivánként Tasziló szerepében három tenor lesz hallható: Vadász Zsolt, Vadász Dániel és Boncsér Gergely. A szubrett-táncoskomikus párost Dancs Annamária és Szendy Szilvia, valamint Kerényi Miklós Máté és Peller Károly formálja meg. A karakterfigurákat, így Bozsena nénit Felföldi Anikó és Lehoczky Zsuzsa, Dragomirt Földes Tamás és Faragó András játssza. Kálmán Imre örökzöld melódiáit a Budapesti Operettszínház zenekara Makláry László főzeneigazgató, illetve Somogyi-Tóth Dániel vezényletével szólaltatja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.