Zenés színház

Marica grófnő mindenkinek bejön

2012.10.11. 16:05
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház október 10-i, rendhagyó sajtótájékoztatóján talkshow keretében bontották ki Kálmán Imre klasszikusának szerteágazó szálait. Az október 19-i bemutatón így már semmi sem állhat a szerelmesek útjába. VIDEÓVAL

Kovács Áron délutáni beszélgető show-jának élő adásába egyenest Erdélyből, a Decsényiek ősi birtokáról érkeztek fel a szereplők. Nem is kevés problémával: Endrődy-Wittenberg Tasziló (Vadász Zsolt), a családi vagyon elherdálása miatt szégyenében gazdatiszti állást vállalt aranytorkú matador és a friss szerelmi csalódás elől a vidéki birtokra menekülő, dúsgazdag Marica grófnő (Bordás Barbara) talán épp lelki sérülésük vagy csak bolond fiatalságuk révén szinte a semmiből szeretnek egymásba. Szenvedélyük olthatatlan lenne, ha nem bukkanna fel épp Zsupán Kálmán báró (Kerényi Miklós Máté), akit Marica még hozományvadász kérőinek elkergetése miatt talált ki puszta fikcióként. A probléma azonban nagyon is valós, ráadásul a sztorit egy útjáról eltérített, sorsfordító levél és a segíteni akaró jóakarók tevékenykedése is bonyolítja. Itt már csak Kovács Áron talkshow-ja segíthet, aminek legjobb pillanatait mi is filmre vettük. Tízperces adásunk végére az is kiderül, hogyan került színpadra az előadást rendező KERO!

Kálmán Imre klasszikusát október 19-től kettős szereposztásban lehet megtekinteni a Budapesti Operettszínházban. A bemutató kapcsán Kerényi Miklós Gábor, a dalszínház igazgatója elárulta, a próbák során azt tapasztalták, hogy az elmúlt alig több mint egy évtized alatt (2001-ben A Marica Grófnővel nyílt a felújított dalszínház évada, szintén Kerényi rendezésében - a szerk.) itthon is új helyekre kerültek bizonyos hangsúlyok. "Ebben az operettben, amelyben a műfajnak megfelelően a boldogtalanság és a boldogság a főszereplő, az is előtérbe kerül, hogy a sorozatos hazugságok, megtévesztések a személyes kapcsolatokat milyen végzetesen rombolják. Nehéz lenne aktuálisabb történetet találni" - vélte a főigazgató.

"Kálmán Imre műve világszerte ismert és népszerű darab. A Marica grófnőt most is több városban: Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Bécsben és Salzburgban játsszák. Mindenütt csaknem ugyanígy, de mégis a helyi sajátosságoknak megfelelő poénokkal megfűszerezve" - tette hozzá KERO. Az előadás címszerepét, Marica grófnőt Bordás Barbara és Fischl Mónika alakítja, bonvivánként Tasziló szerepében három tenor lesz hallható: Vadász Zsolt, Vadász Dániel és Boncsér Gergely. A szubrett-táncoskomikus párost Dancs Annamária és Szendy Szilvia, valamint Kerényi Miklós Máté és Peller Károly formálja meg. A karakterfigurákat, így Bozsena nénit Felföldi Anikó és Lehoczky Zsuzsa, Dragomirt Földes Tamás és Faragó András játssza. Kálmán Imre örökzöld melódiáit a Budapesti Operettszínház zenekara Makláry László főzeneigazgató, illetve Somogyi-Tóth Dániel vezényletével szólaltatja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Klasszikus

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Klasszikus

Íme a februári Beethoven-maraton teljes programja!

Forradalmi, látnoki, zseni – a klasszikus zene örök csillagát, Ludwig van Beethovent ünneplik a Müpa, a BFZ és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai 2020. február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A ruha is teszi az embert – így öltözködjünk az Operába

Az Opera a zene szentélye, ahová nem mindegy, milyen lélekkel és milyen külsőségek szerint lépünk be. Az Opera Magazin új rovatában az öltözködés és az illem szigorú és szelíd szabályainak sűrűjében segít eligazodni. Schiffer Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Ilyen már rég volt: operettet mutat be a Víg

Október 26-án, szombaton tartja a Vígszínház a Mágnás Miska premierjét Eszenyi Enikő rendezésében. Utoljára húsz éve tűztek műsorra operettet.
Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.