Zenés színház

Második úti levél

2011.08.09. 12:01
Ajánlom
Don Giovanni, New York, Mostly Mozart Festival, Rose Theatre. Múltkor ott tartottam, hogy Föl Vagyunk Dobva. Hát ez az érzés nem múlt el. Dénes Viktor a két előadásról.

Bár a fesztivál véget ért, és most már, hogy saját költségen maradunk itt, mindenki átköltözött egy jóval szerényebb szállásra.  Én is így tettem. Elmentem a Chinatownba, hogy kivegyek egy szobát. Kifizettem, felmentem az ötödik emeletre - lift nem volt -, kinyitottam a szobám ajtaját: ÁGY. Kétszer másfél méter a szobám területe, az emeleten hozzávetőleg ötven-hatvan ember lakik. Plafon nincs, csak valami drótkerítés, a falak vékony gipszkartonból vannak, tehát ha a szomszédom tüsszent, örömmel szólok át, hogy egészségére. Kicsit olyan, mintha a kamrába beszorítottak volna egy ágyat.

Sebaj, állítólag itt nagyon sokan laknak ilyen szobácskának nem nevezhető, alvó helyen, havi ezer dollárért. Úgyhogy én is kibírom.

De tekintsünk vissza a közeli múltra, két Don Giovanni-előadás a Broadway-n. Belső szemlélőként, mindkét esetben azt éreztem, hogy rendkívül pontos és telített előadást játszottunk. Az első előadás után állva tapsolt a mintegy ezerötszáz ember, és érezhetően az előadás kezdetétől teljes odaadással figyeltek.

Augusztus ötödike szünnap volt, az osztály közösen elment megnézni a Szabadság-szobrot, vettünk egy New York Times-t , hátha írnak valamit az előadásról. A kulturális rovat címlapján a Don Giovanniról írt kritika állt. És egy hatalmas kép a végső szoborcsoportról. A New York Times kritikusa szerint ez az előadás sokkal drámaibb, színháziasabb és magával ragadóbb volt, mint sok más, teljes kiállítású előadás.

New York kulturális életével foglalkozó lapok közül nem volt olyan, amelyik ne közölt volna egy minimum egyoldalas cikket, kritikát az előadásról. Mindegyik kritikus elragadtatását fejezte ki a látottak alapján. És egyik cikk sem kifogásolja a díszlettelen teret, sőt a minimalista megoldást előnyként említik. Az egyik amerikai kulturális honlapon a következő olvasható: "Ez az előadás olyan fémjelként fog ragyogni, amelyhez képest minden más előadást elítélnek." Az osztálynak külön öröm, hogy közreműködésünket minden fórumon kiemelten méltatták.

Ilyen örömök mellett fogtunk bele a második előadásba. Ami ugyancsak nagy siker volt. Természetesen a siker nagyja az énekeseknek, a zenekarnak és Fischer Ivánnak az érdeme, de fantasztikus érzés, hogy mi is részei vagyunk annak a színházi csodának, amiről a kritikák is beszélnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.