Zenés színház

Második úti levél

2011.08.09. 12:01
Ajánlom
Don Giovanni, New York, Mostly Mozart Festival, Rose Theatre. Múltkor ott tartottam, hogy Föl Vagyunk Dobva. Hát ez az érzés nem múlt el. Dénes Viktor a két előadásról.

Bár a fesztivál véget ért, és most már, hogy saját költségen maradunk itt, mindenki átköltözött egy jóval szerényebb szállásra.  Én is így tettem. Elmentem a Chinatownba, hogy kivegyek egy szobát. Kifizettem, felmentem az ötödik emeletre - lift nem volt -, kinyitottam a szobám ajtaját: ÁGY. Kétszer másfél méter a szobám területe, az emeleten hozzávetőleg ötven-hatvan ember lakik. Plafon nincs, csak valami drótkerítés, a falak vékony gipszkartonból vannak, tehát ha a szomszédom tüsszent, örömmel szólok át, hogy egészségére. Kicsit olyan, mintha a kamrába beszorítottak volna egy ágyat.

Sebaj, állítólag itt nagyon sokan laknak ilyen szobácskának nem nevezhető, alvó helyen, havi ezer dollárért. Úgyhogy én is kibírom.

De tekintsünk vissza a közeli múltra, két Don Giovanni-előadás a Broadway-n. Belső szemlélőként, mindkét esetben azt éreztem, hogy rendkívül pontos és telített előadást játszottunk. Az első előadás után állva tapsolt a mintegy ezerötszáz ember, és érezhetően az előadás kezdetétől teljes odaadással figyeltek.

Augusztus ötödike szünnap volt, az osztály közösen elment megnézni a Szabadság-szobrot, vettünk egy New York Times-t , hátha írnak valamit az előadásról. A kulturális rovat címlapján a Don Giovanniról írt kritika állt. És egy hatalmas kép a végső szoborcsoportról. A New York Times kritikusa szerint ez az előadás sokkal drámaibb, színháziasabb és magával ragadóbb volt, mint sok más, teljes kiállítású előadás.

New York kulturális életével foglalkozó lapok közül nem volt olyan, amelyik ne közölt volna egy minimum egyoldalas cikket, kritikát az előadásról. Mindegyik kritikus elragadtatását fejezte ki a látottak alapján. És egyik cikk sem kifogásolja a díszlettelen teret, sőt a minimalista megoldást előnyként említik. Az egyik amerikai kulturális honlapon a következő olvasható: "Ez az előadás olyan fémjelként fog ragyogni, amelyhez képest minden más előadást elítélnek." Az osztálynak külön öröm, hogy közreműködésünket minden fórumon kiemelten méltatták.

Ilyen örömök mellett fogtunk bele a második előadásba. Ami ugyancsak nagy siker volt. Természetesen a siker nagyja az énekeseknek, a zenekarnak és Fischer Ivánnak az érdeme, de fantasztikus érzés, hogy mi is részei vagyunk annak a színházi csodának, amiről a kritikák is beszélnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Trianon a hétköznapok látószögéből – Új művet mutat be online az Operettszínház

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház. Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán.
Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.