Zenés színház

Második úti levél

2011.08.09. 12:01
Ajánlom
Don Giovanni, New York, Mostly Mozart Festival, Rose Theatre. Múltkor ott tartottam, hogy Föl Vagyunk Dobva. Hát ez az érzés nem múlt el. Dénes Viktor a két előadásról.

Bár a fesztivál véget ért, és most már, hogy saját költségen maradunk itt, mindenki átköltözött egy jóval szerényebb szállásra.  Én is így tettem. Elmentem a Chinatownba, hogy kivegyek egy szobát. Kifizettem, felmentem az ötödik emeletre - lift nem volt -, kinyitottam a szobám ajtaját: ÁGY. Kétszer másfél méter a szobám területe, az emeleten hozzávetőleg ötven-hatvan ember lakik. Plafon nincs, csak valami drótkerítés, a falak vékony gipszkartonból vannak, tehát ha a szomszédom tüsszent, örömmel szólok át, hogy egészségére. Kicsit olyan, mintha a kamrába beszorítottak volna egy ágyat.

Sebaj, állítólag itt nagyon sokan laknak ilyen szobácskának nem nevezhető, alvó helyen, havi ezer dollárért. Úgyhogy én is kibírom.

De tekintsünk vissza a közeli múltra, két Don Giovanni-előadás a Broadway-n. Belső szemlélőként, mindkét esetben azt éreztem, hogy rendkívül pontos és telített előadást játszottunk. Az első előadás után állva tapsolt a mintegy ezerötszáz ember, és érezhetően az előadás kezdetétől teljes odaadással figyeltek.

Augusztus ötödike szünnap volt, az osztály közösen elment megnézni a Szabadság-szobrot, vettünk egy New York Times-t , hátha írnak valamit az előadásról. A kulturális rovat címlapján a Don Giovanniról írt kritika állt. És egy hatalmas kép a végső szoborcsoportról. A New York Times kritikusa szerint ez az előadás sokkal drámaibb, színháziasabb és magával ragadóbb volt, mint sok más, teljes kiállítású előadás.

New York kulturális életével foglalkozó lapok közül nem volt olyan, amelyik ne közölt volna egy minimum egyoldalas cikket, kritikát az előadásról. Mindegyik kritikus elragadtatását fejezte ki a látottak alapján. És egyik cikk sem kifogásolja a díszlettelen teret, sőt a minimalista megoldást előnyként említik. Az egyik amerikai kulturális honlapon a következő olvasható: "Ez az előadás olyan fémjelként fog ragyogni, amelyhez képest minden más előadást elítélnek." Az osztálynak külön öröm, hogy közreműködésünket minden fórumon kiemelten méltatták.

Ilyen örömök mellett fogtunk bele a második előadásba. Ami ugyancsak nagy siker volt. Természetesen a siker nagyja az énekeseknek, a zenekarnak és Fischer Ivánnak az érdeme, de fantasztikus érzés, hogy mi is részei vagyunk annak a színházi csodának, amiről a kritikák is beszélnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.