Zenés színház

Maugli a betondzsungelben

2012.01.26. 13:00
Ajánlom
Dés László, Geszti Péter és Békés Pál közös munkájából született A dzsungel könyve című darab sikerszériája már lassan tizenöt éve tart. A következő interjúkollázsban a Pécsi Nemzeti Színház előadásának alkotói kötetlenül mesélnek az előadás munkafolyamatáról és a musicalhez fűző kötődésükről.

Böhm Györgyöt még 2011 év áprilisában kérte fel Rázga Miklós színigazgató A dzsungel könyve musical színreviteléhez. A Müpa művészeti tanácsadójaként is foglalatoskodó rendező ugyan Pécset tartja második otthonának - és ebben nemcsak az a Mecsek Cukrászda játszik közre, aminek Hollandi kockájáért még a mai napig visszajár, hanem a középiskolai tanulmányai során a Pécsi Nemzeti Színházban megnézett előadások is -, A dzsungel könyve azonban még csak az első rendezése a városban.

A Jászai Mari-díjas rendező a darab címszerepére Szabó Dávidot és Mikola Gergőt kérte fel, Vincze Balázsra pedig a koreográfusi feladatokat bízta. A produkcióban jelentős szerepet kap a Pécsi Balett valamennyi táncművésze, akikkel Böhm egyébként dramaturgként is rendszeresen dolgozik együtt. A musicalt ezúttal nem a szokásos mesedíszletben láthatja a közönség: legyen bármilyen meglepő vagy váratlan, de a történet szereplői, Maugli, Balu, Ká, Bagira, a Majomkirály emberek,  a helyszín pedig az emberek dzsungele, egy város, ahol akár mi is élhetnénk. Ezért fogalmazhatta meg a rendező a pécsi bemutatójáról eképp a reményeit: "A darab a születésről és a halálról szól, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról - vagyis mindarról, ami egy kölyökkel megeshet. A dzsungel könyvét sok helyen, sokszor, nagy sikerrel játszották, játsszák. Nagyon remélem, hogy a siker Pécsett sem marad el. Igazi boldogság lenne számomra, ha, azok a gyerekek, fiatalok, akik majd az előadást megnézik, a színházból hazamenvén levennék a polcról Rudyard Kipling varázslatos művét."

Mikola Gergő jelenleg negyedéves a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nyolcadik nekifutásra végül Novák Eszter és Selmeczi György zenés színész szakos osztályába vették fel, így már az egyetem megkezdése előtt nem kevés színpadi gyakorlatot szerzett. A Miskolci Csodamalom Bábszínházban, majd a Miskolci Nemzeti Színházban játszott, és több budapesti színházban, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház és az Örkény Színház színpadán láthattuk. Böhm Györggyel sem A dzsungel könyve az első közös munkájuk, az Operettszínházban eddig két darabban, legutóbb pedig a Karinthy Színházban Csurka István Eredeti helyszín című darabjában dolgoztak együtt. Mikola Gergő Maugli szerepére komoly kihívásként tekint, a szerep megformálásáról így nyilatkozott: "A legizgalmasabb a szerepben azt volt megtalálni, ahogyan Maugli folyamatosan, lépésről lépésre kiábrándul az őt körülvevő világból, amiben talán csak gyerekfejjel lehet tisztán élni. Kimozdul egy kő és hirtelen egy lavina szakad a nyakába, amit túl kell élni, a kérdés, hogy hogyan. Mit tehet az ember az őt be nem fogadó világgal, és az idővel, ami mindig ott ketyeg a fülében és elragadja azokat, akik valamit jelentettek."

A címszerepet alakítja Szabó Dávid is. A Budapesti Operettszínházban a fiatal felfedezetteknek járó Marsallbot-díjjal kitüntetett énekes az Oliver című musicalben nyújtott alakításával tűnt fel még tíz éves korában. Tizenöt évesen nyert felvételt a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójába, ahol 2004-ben végzett, rá egy évre pedig már a társulat tagja lett. A Nagymező utcában olyan szerepekben láthattuk a színpadon, mint a Rómeó és Júlia Mercutiója, a Lili bárónő Frédije, a Csárdáskirálynő Bóni grófja vagy az Oltári srácok Abrahamja. Szabó Dávid rendszeresen turnézik külföldön az Operettszínház társulatával, mindemellett számos alkalommal lép fel magyarországi nagyvárosok operett- és musicalgáláin is.

A mostani szerepével kapcsolatban Szabó Dávid bevallotta: neki először a Disney-mese ugrott be a musicalről, ami nem is csoda, hiszen imádja a Disney-rajzfilmeket, A dzsungel könyve-feldolgozást pedig betéve tudja oda-vissza. Maugli szerepében elmondása szerint leginkább az fogta meg, hogy egyszerre lehet benne ember és állat, férfi és gyerek. Majd hozzátette, nem először szerepel gyerekeknek szóló előadásban: az Operettszínház Musicalmesék című produkciójában már volt alkalma letesztelni a gyerekközönség koncentrációjának határait. Szabó Dávid szerint "a gyerekek figyelmének fenntartása komoly energia. A gyerekeket hiszen nem lehet átverni, őszinték és odamondják a véleményüket, ha nem tetszik, amit látnak. Ez plusz izgalom, de ennek megoldása számomra így még izgalmasabb. Kipling meséje ugyanakkor komoly történet, súlyos tanulsággal, de azért valljuk be, ugyanakkor egy jó sztori tele poénnal, és ezt én különösen élvezem." A produkcióban Szabó Dávid testvére, Szabó Márton, a Pécsi Balett táncművésze is közreműködik. A testvérpárnak ezzel az előadással adatott meg a lehetősége, hogy tíz év után ismét együtt lépjenek színpadra.

Igazi kuriózumnak számít, hogy a produkció a Pécsi Balett teljes társulatának közreműködésével készült. A táncosok bevonásának ötletéről Vincze Balázs, Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas koreográfus, a Pécsi Balett igazgatója mesélt, aki a darabban a Majomkirály szerepében rapperként is kipróbálja magát: "A dzsungel könyve az első igazi lehetőség arra, hogy összekovácsolódjanak színészek és táncosok, ezért tartottam fontosnak a teljes társulat részvételét. A musicalekben - legalább is a vidéki színházakban - általában nem profi táncművészek dolgoznak, így a színvonal igen alacsony tud lenni. Míg a táncbetét - legyen szó akár operettről, operáról vagy musicalről - a 70-es, 80-as években koreográfus és táncművész számára egyaránt megbecsült műfaj volt, manapság a táncosok a musicalekben leginkább bio-díszletként vannak jelen. Szeretném visszaadni a rangját ennek a műfajnak és bebizonyítani, hogy egy igazán jó musicalhez nemcsak jó színészekre és énekesekre, de profi táncosokra is szükség van. A minőség csak így tud megszületni. Remélem, mindezt majd A dzsungel könyve előadásszámai is alátámasztják."

Pécsi Nemzeti Színház weboldalán az interjúk teljes terjedelmükben is elolvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?
Zenés színház videó

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Zenés színház ajánló

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.
Zenés színház ajánló

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Zenés színház interjú

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.