Zenés színház

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

2020.02.18. 12:00
Ajánlom
Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.

A La Fenicét története során nem kímélték a katasztrófák – éppenséggel erre utal a neve is: la fenice, az az a 'főnix' –, helyén három színház égett már le, az utolsó 1996-ban. 2004-ben újjáépítették az épületet, tavaly november 12-én a város számos más épületével együtt viszont ez is megrongálódott az árvízben. Az operaház pincéjét, ahol a színpadi mechanika, az elektronikus berendezések és a számítógépek vannak, elöntötte a víz. A stukkók majdnem leestek a vizesedett plafonról. Pedig húsz éve a tervezők számoltak az ilyen helyzetekkel, az épületben a tengerszint normális magasságánál 184 centiméterrel nagyobb áradás sem tenne kár, novemberben az árvíz viszont elérte a 187 centiméteres magasságot.

A hozzáértők szerint még egy árvizet nem vészelne túl ilyen könnyen az operaház épülete.

Azóta eltelt száz nap, a kár már nem is látszik. Fortunato Ortombina beszámolt róla, hogy az intézmény dolgozói példamutatóan végezték a dolgukat a nehéz időszakban. Büszkén kifejtette, hogy ez az az operaház, ahol Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini és Gaetano Donizetti műveinek ősbemutatóit tartották, és ahol Maria Callasról egy híd is el van nevezve.

Szakértők szerint Velencének fel kell készülnie a sűrűbb és súlyosabb árvizekre. Egy tervezet szerint hatalmas mobilgátakat telepítenének a vízpartra, a Szent Márk Bazilikát – amely alacsonyabban fekszik, mint a város nagyobb része – üvegfallal védenék meg a víztől. (StN)

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Kapcsolódó

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.
Zenés színház videó

Nessun dorma, más szöveggel – László Boldizsár szellemes operaáriával buzdít, hogy maradj otthon

Vírusirtás, vírusirtás – énekli az operaénekes, aki a Nessun dorma különös szövegátiratával csak annyit kér: ha lehet, ne menj el otthonról, moss kezet sűrűn, és tartsd be az előírásokat.
Zenés színház hír

Plácido Domingónak pozitív lett a koronavírus tesztje

A világhírű spanyol operaénekes saját Facebook-oldalán tette közzé a hírt.