Zenés színház

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

2020.02.18. 12:00
Ajánlom
Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.

A La Fenicét története során nem kímélték a katasztrófák – éppenséggel erre utal a neve is: la fenice, az az a 'főnix' –, helyén három színház égett már le, az utolsó 1996-ban. 2004-ben újjáépítették az épületet, tavaly november 12-én a város számos más épületével együtt viszont ez is megrongálódott az árvízben. Az operaház pincéjét, ahol a színpadi mechanika, az elektronikus berendezések és a számítógépek vannak, elöntötte a víz. A stukkók majdnem leestek a vizesedett plafonról. Pedig húsz éve a tervezők számoltak az ilyen helyzetekkel, az épületben a tengerszint normális magasságánál 184 centiméterrel nagyobb áradás sem tenne kár, novemberben az árvíz viszont elérte a 187 centiméteres magasságot.

A hozzáértők szerint még egy árvizet nem vészelne túl ilyen könnyen az operaház épülete.

Azóta eltelt száz nap, a kár már nem is látszik. Fortunato Ortombina beszámolt róla, hogy az intézmény dolgozói példamutatóan végezték a dolgukat a nehéz időszakban. Büszkén kifejtette, hogy ez az az operaház, ahol Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini és Gaetano Donizetti műveinek ősbemutatóit tartották, és ahol Maria Callasról egy híd is el van nevezve.

Szakértők szerint Velencének fel kell készülnie a sűrűbb és súlyosabb árvizekre. Egy tervezet szerint hatalmas mobilgátakat telepítenének a vízpartra, a Szent Márk Bazilikát – amely alacsonyabban fekszik, mint a város nagyobb része – üvegfallal védenék meg a víztől. (StN)

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Kapcsolódó

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Könyv

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.