Zenés színház

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

2020.02.18. 12:00
Ajánlom
Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.

A La Fenicét története során nem kímélték a katasztrófák – éppenséggel erre utal a neve is: la fenice, az az a 'főnix' –, helyén három színház égett már le, az utolsó 1996-ban. 2004-ben újjáépítették az épületet, tavaly november 12-én a város számos más épületével együtt viszont ez is megrongálódott az árvízben. Az operaház pincéjét, ahol a színpadi mechanika, az elektronikus berendezések és a számítógépek vannak, elöntötte a víz. A stukkók majdnem leestek a vizesedett plafonról. Pedig húsz éve a tervezők számoltak az ilyen helyzetekkel, az épületben a tengerszint normális magasságánál 184 centiméterrel nagyobb áradás sem tenne kár, novemberben az árvíz viszont elérte a 187 centiméteres magasságot.

A hozzáértők szerint még egy árvizet nem vészelne túl ilyen könnyen az operaház épülete.

Azóta eltelt száz nap, a kár már nem is látszik. Fortunato Ortombina beszámolt róla, hogy az intézmény dolgozói példamutatóan végezték a dolgukat a nehéz időszakban. Büszkén kifejtette, hogy ez az az operaház, ahol Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini és Gaetano Donizetti műveinek ősbemutatóit tartották, és ahol Maria Callasról egy híd is el van nevezve.

Szakértők szerint Velencének fel kell készülnie a sűrűbb és súlyosabb árvizekre. Egy tervezet szerint hatalmas mobilgátakat telepítenének a vízpartra, a Szent Márk Bazilikát – amely alacsonyabban fekszik, mint a város nagyobb része – üvegfallal védenék meg a víztől. (StN)

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Kapcsolódó

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A legfontosabb alapelv az élet szeretete” – interjú Földes Tamással

Bár a színházak csak most kezdenek visszatérni a megszokott munkarendre, Földes Tamás számára már a karantén-időszak is új lehetőségeket, elismerést tartogatott: neki ítélték oda a Kaszás Attila-díjat, emellett forgat, szinkronizál és az évad elindulásával új szerepek várják.
Zenés színház hír

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Zenés színház hír

A képzelt beteg – Vajda János operájának ősbemutatójára készül az Opera

Az előadás a CAFe Budapest részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, Szabó Máté rendezésében.
Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.