Zenés színház

MegaBalett - a Budapest Balett őszi előadásai

2007.10.10. 00:00
Ajánlom
Fontos lesz az idei ősz a Budapest Balett életében: két, kivételesen nagyszabású produkciót állít színpadra, egymáshoz igen közeli időpontokban. Ráadásul olyan zenéket vesz alapanyagul, amelyek szinte slágerszerűen ismertek a színházba, koncertekre járók, sőt, talán a még szélesebb közönség körében is.

Carl Orff Carmina Buránája már számos táncos feldolgozást megért csak a magyar táncéletben is (legutóbb Juronics Tamás koreográfiájával), ez még nagyobb kihívást jelenthet a jelenlegi változat koreográfusainak, Michael Kropfnak és Nádasdy Andrásnak. Előzetesükben páratlan látványosságot ígérnek, amelyben a szerelem, a harc és a szeretet fogalmai fordítódnak le a klasszikus és a kortárs tánc nyelvére.

Nem tűnik kisebb vállalkozásnak novemberi bemutatójuk sem, amely Muszorgszkij híres művén, az Egy kiállítás képein alapszik. A 13 képet 13 nagyon különböző képzettségű és szakmai múltú táncos koreografálta. Van köztük operaházi, Kossuth díjas művész (Szakály György), néptáncos (Makovinyi Tibor), számos modern, illetve kortárs táncos, az ország különböző társulataitól, sőt, még a Megatánc győztese, Kováts Gergely Csanád is kapott feladatot. Hogy mindez a kavalkád hogyan fog egységbe forrni egy előadásban, azt a Nemzeti Táncszínházban láthatjuk meg először.

(2007. október 27. 18:00 Jég- és Rendezvénycsarnok (Budapest) - Orff: Carmina Burana - a Budapest Balett előadása; koreográfus: Michael Kropf, Nádasdy András
2007. november 6. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - a Budapest Balett előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.