Zenés színház

„Megbuktam latinból”

2016.06.23. 14:42
Ajánlom
Az idei Wagner-napok záróakkordjaként felcsendülő két, A nürnbergi mesterdalnokok című előadásban az a dán bariton, Bo Skovhus, alakítja majd a valós személyről mintázott Beckmesser szerepét, aki ha minden igaz, egyre több időt fog lánya miatt Budapesten tölteni.

- Orvosnak készült, később mégis az opera felé fordult. Mi történt?

- Mondhatnám, hogy minden hirtelen elromlott, de éppen ellenkezőleg. Latinból kellett vizsgáznom, de nem sikerült átmennem. Megismételhettem volna a tesztet, de semmi kedvem nem volt hozzá, ráadásul voltak tanáraim, akik felfigyeltek a hangomra, és azt tanácsolták, hogy menjek el egy meghallgatásra. El is mentem, ahol pedig közölték, hogy felvételizzek a konzervatóriumba.

Bo Skovhus

Bo Skovhus

Egy kis dán faluban születtem, ahol ilyesmire aligha volt még példa, gondolhatja mit szóltak a szüleim, amikor hazamentem az ötlettel. Az édesapám egyenesen azt mondta, hogy felejtsem el, és legyek inkább bankár, hiszen úgy biztos a jövőm, de olyat még nem hallott, hogy valaki megélt volna az éneklésből.

Bo Skovhus

Bo Skovhus

- Az orvostudomány ugyanakkor még most is közel áll a szívéhez.

- Igen, és nagyon örülök, hogy a lányom végig akarja járni az utat, amit én nem tettem. A Wagner-próbák miatt most több hétig Magyarországon vagyunk, és néhány nappal ezelőtt el is mentünk egy nyílt napra a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre itt Budapesten, ahová beadta a felvételiét. Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön, Bécsben élünk így közel maradhatna a családhoz.

- A Wagner-napokon ismét Beckmesser figuráját alakítja, aki racionalitásával és tudásával tűnik ki a dalnokok közül. Hogyan viszonyul a karakterhez?

- Beckmessert számtalanszor formáltam már meg különböző előadásokban, és minden alkalommal élvezem az alakítást. Ő egy negatív karakternek számít, de ennél sokkal összetettebb személyiség, az opera elején még olyan szereplő is akad, aki szimpatizál vele, többek között maga Hans Sachs. A karakter Verdi Jágójához hasonlítható, a közönség ellenszenve olykor érezhető a levegőben. Egy tipikus németről van szó, aki valljuk be, nem szimpatikus első látásra, túlságosan pedáns, tudja mindennek a rendjét, nem szereti a változásokat, vonalas és merev. Mégis van valami, ami különlegessé teszi. Ő a legintellektuálisabb a dalnokok közül, a „tudás” birtokában van, nagyon keményen és élesen fogalmaz, de az igazat mondja. Tudjuk, hogy Wagner korának kritikusát akarta nevetség tárgyává tenni a jellemrajzzal, azt az embert, aki rendelkezik a tudással, de a gyakorlatban nem alkalmazza. Ez pontosan megjelenik az operában, Beckmesser ismeri a dalköltészet kritériumait, de mégsem tud érdemben a dalnokok partnere lenni. Van itt még egy érdekes dolog, érdemes lesz odafigyelni arra, hogy Sachs miként bánik majd a harmadik felvonásban Beckmesserrel, akinek tulajdonképpen az egzisztenciális léte kérdőjeleződik meg a közösségben.

Bo Skovhus

Bo Skovhus (Fotó/Forrás: Müpa)

- Három évvel ezelőtt az első előadás után megsérült a lába és mankóval vállalta a további előadásokat. Úgy tűnt, mintha a karakter kiteljesedett volna. Idén már beépítik ezt a rendezésbe?

- Valamit ki kellett találnom, mert elviselhetetlen fájdalmaim voltak, nem tudtam járni, ezért használtam botot, és való igaz, mintha feltaláltam volna valamit. Nem mondhatom, hogy ezt a valós hendikepet teljesen átforgattuk az előadás javára, vagyis úgy kezdjük, ahogy az eredetileg ki van találva, de annyit elárulhatok, hogy valami történni fog Beckmesserrel.

- Minden Wagner-szerepet elénekelt már, amit lehetett?

- A kapcsolatom Wagnerrel talán azzal magyarázható, hogy dán származású vagyok, tudja vikingek stb. (Nevet. - a szerk). Az ő zenéje szorosan kapcsolódok minden északi néphez, és sokat jelent számunkra, van benne egyfajta struktúra, amit talán mi könnyebben elsajátítunk. A másik a hangom, ami arra predesztinál, hogy Wagnert énekeljek. Egy Verdit sosem tudnék jól előadni. Talán mindent énekeltem már, ami nekem való, Wotan és a Hollandi teljesen más, de ott van Gunther Az istenek alkonyából. Ezt a szerepet jól kell játszani, de zeneileg nem látok benne kihívást, Logéban viszont igen, de arra ott vannak a tenorok, akik ezt sokkal jobban csinálják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.