Zenés színház

Megegyeztek a felek az Operában – elmúlt a sztrájkfenyegetés

2024.04.26. 13:15
Ajánlom
Az intézmény és a szakszervezetek közleményt bocsátottak ki, amelyben bejelentették: aláírták az új kollektív szerződést, ezzel egyszersmind a két érdekképviseleti szervezet visszavonta a sztrájkfelhívást.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Magyar Állami Operaház dolgozói március 19-én kezdtek sztrájkba, mivel az őket illető juttatások, illetve az őket érő terhelések kérdésében nem tudtak megegyezni az intézmény vezetésével. Ennek következtében az aznapi Don Giovanni-előadás első háromnegyed órája zenekari közreműködés nélkül zajlott, és a sztrájk egészen március 24-ig érintette az előadásokat, amikor is a felek megegyeztek a sztrájk felfüggesztéséről, és arról, hogy április 30-ig megszületik a végleges megállapodás.

Április 26-án a Magyar Állami Operaház és a szakszervezetek közleményt bocsátottak ki a sztrájk lezárásáról és a létrejött megegyezésről, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A Magyar Állami Operaház és az operai szakszervezetek közös közleménye

2024. április 25-én a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1.332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnökei aláírták az intézmény belső életét, működését szabályozó új Kollektív Szerződést. Ezzel az aktussal egyidejűleg a két érdekképviselet visszavonta februári közös sztrájkfelhívását, amelynek nyomán március 19-től 5 napon át szüntették be a munkát az OPERA egyes tárai, így téve lehetetlenné az előadások rendes megtartását. A sztrájkot március 24-én sikerült felfüggeszteni egy, az előző éjszaka kötött közbenső megállapodással, amelynek nyomán egy hónapon át zajlottak intenzív tárgyalások a felek között.

Az új Kollektív Szerződés mellett érvénybe lép a közbenső egyezséggel létrejött új bérmegállapodás is, ennek nyomán

a Magyar Állami Operaház dolgozóinak illetménye eléri, illetve megközelíti más kiemelt hazai kulturális szervezetek művészeinek és munkatársainak keresetét.

Az operások már megkapták az új cafeteriajuttatás első felét, 140 ezer Ft-ot SZÉP-kártyán, a napokban pedig elkezdődik az előkészített új munkaszerződések aláírása. A felek első körben 10%-os bérfejlesztésről szerződnek, amely kifizetése 2024. július elsejétől esedékes. A második ütem 20%-os (nem kumulált, a 2024. március 1-i bérszinten számolt, de július 1-ig visszamenőleges) alapbéremelést jelent, ennek esedékessége 2024. október elseje. Az emelések nyomán a 2024-es költségvetési évre mintegy 15%-os alapbér-fejlesztés jut, a megállapodás teljes éves hatását 2025-ben fejti ki. A személyi juttatások emelése és költségtérítések, egyéb elszámolások korrekciója révén mintegy 4 mrd Ft értékben emelkedik az az összeg, amellyel az OPERA munkatársainak feladatellátását támogatja.

Ezzel egyidejűleg a Magyar Állami Operaház vezetése döntött a nyári előadások számának megduplázásáról, a 2024/25-ös kiadott műsorterv módosításáról, intézményi takarékossági intézkedésekről,

új jegyár-, valamint kedvezménystruktúrák kialakításáról, továbbá vadonatúj értékesítési elemek bevezetéséről is a Kollektív Szerződés és a bérfejlesztések forrásának előteremtése céljából. Erről a Magyar Állami Operaház a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.

Mindezzel a Magyar Állami Operaházban a sztrájkveszély megszűnt, a felek a köztük 2017 óta húzódó kollektív munkaügyi vitát lezártnak tekintik. Ennek szellemében a szombaton megvalósuló Borisz Godunov ősváltozat premierje és az összes többi előadás biztonságban, normális keretek között tartható meg.

Magyar Állami Operaház

képviseli: Dr. Ókovács Szilveszter

főigazgató

Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete
képviseli: Rotter Oszkár

Operaházi alapszerv elnöke

Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete
képviseli: Bárány Balázs Péter

elnök

Fejléckép: A Magyar Állami Operaház nézőtere (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.