Zenés színház

Meghallgatás a Bastille-ban, eredmények Budapesten

2009.04.21. 00:00
Ajánlom
Április 18-án lezárult az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulós meghallgatása Budapesten. A budapesti helyszínt New York és Gdansk előzte meg, jelenleg pedig Párizsban, az Opera Bastille-ban folyik a válogatás.

A négynapos budapesti első forduló izgalmas eredményekkel zárult és váratlan fordulatokat tartogatott a versenyzők és a szervezők számára egyaránt. A válogatásra Ukrajnából, Németországból, Szerbiából, Csehországból, Horvátországból, Romániából, Olaszországból, Németországból, Svájcból, Észtországból, Oroszországból is érkeztek versenyzők. A hazai forduló 15 versenyszerep-jelölése közül hármat tudhatnak magukénak külföldiek.

A budapesti helyszínen kivételes helyzet állt elő. Bár a verseny szabályai szerint minden versenyszerepre csak egy versenyző juthat tovább, Richard Strauss Ariadné Naxosban című operájának Zeneszerző szerepét illetően a zsűri – Pál Tamás és Vidnyánszky Attila - olyan nagy nehézségek árán tudott csak döntést hozni, hogy végül a zsűri és a verseny igazgatósága közösen úgy döntött, hogy a „második helyezett” versenyzőt, Iulia Mercát is továbbjuttatja a második fordulóba.

Elképzelhető azonban, hogy a Párizsban jelenleg zajló első fordulós válogatás háromfős zsűrijének – Oliver von Dohnányinak az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház zeneigazgatójának és karmesterének, Raymond Duffaut-nak, az Avignoni Operaház és a világhírű Chorégies d’Orange fesztivál művészeti igazgatójának és Gianluca Zampieri tenornak – három nap alatt közel kétszáz versenyzőből kell kiválasztaniuk a szegedi második fordulóba jutókat.

A 16 országból érkező versenyzők meghallgatásának az Opéra National de Paris ad helyet, lebonyolításában a CFPL (Centre Français de Promotion Lyrique - Operát Népszerűsítő Francia Központ) segít. A forduló eredménye április 23-ra várható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.